Povežite se s nama

U fokusu

Do kraja godine stižu rotori na raskrižju Optujske i Bombellesove i Filićeve i Krležine ulice u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

NAPOKON

Do kraja godine Varaždinci bi trebali dobiti dva nova rotora: na opasnom raskrižju Filićeve i Krležine ulice u Varaždinu, ali i na opasnom raskrižju  Optujske i Bombellesove ulice u Varaždinu.  

Najavio je to Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU varaždinskoj.

Dokumentacija je pripremljena, a većina novaca osigurana

–  Dokumentacija je pripremljena, a većina sredstava osigurana kroz Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa MUP-a, a u sufinanciranje je uključen i Grad Varaždin. Sanacijom spomenutih raskrižja izgradnjom kružnog toka u značajnoj mjeri poboljšati će se razina sigurnosti i protočnosti prometa – rekao je Posavec.

I gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da je natječaj za rotor u Filićevoj i Krležinoj već raspisan.

– Nadamo se da će rotor uskoro biti izgrađen – rekao je Ivan Čehok na aktualnom satu zadnje sjednice Gradskog vijeća na kojem je bilo riječi i o opasnom raskrižju Koprivničke i Međimurske ulice na Banfici. 

>>Hitno rotori na opasnim križanjima: Policija nema dosta ljudi za regulaciju kad semafor ne radi?

Podsjećamo, to raskrižje je još u siječnju 2014. godine policija detektirala kao crnu točku u prometu. Još tada je policija – kao mjeru za sanaciju – Hrvatskim cestama predložila gradnju kružnog toka prometa. Prilikom spajanja Preloške na Međimurske ulicu i semaforizacije tog raskrižja 2015., PU varaždinska je izdala uvjetnu Suglasnost Hrvatskim cestama uz mišljenje prema kojem je najbolje rješenje izgradnja rotora na barem jednom od spomenutih raskrižja. Nakon teške prometne nesreće u kojoj je poginuo mopedist na tom raskrižju, PU varaždinska je ponovno zatražila od Hrvatskih cesta da razmotri mogućnost izgradnje rotora.

Unatoč protivljenju Hrvatskih cesta, Grad Varaždin će predložiti izgradnju rotora na tom raskrižju, najavio je Čehok.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje