Povežite se s nama

U fokusu

Do prosvjeda i graha do Parnog valjka

Objavljeno:

- dana

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada

Međunarodni praznik rada, 1. svibanj, obilježava se velikim prosvjedom sindikata u Zagrebu, ali i tradicionalnim veselicama u organizaciji stranaka i gradskih vlasti na poznatim izletištima, kao što je dravsko kod Varaždina, ili gradskim središtima među kojima je koprivničko gdje večeras nastupa Parni valjak.

U 8.30 sati s parkirališta kod varaždinskoga groblja krenuli su autobusi prema Zagrebu gdje SSSH u suradnji s ostalim sindikalnim središnjicama organizira prvosvibanjski prosvjed pod geslom Mijenjajte smjer.

Varaždin i Kneginec

– U Hrvatskoj je gotovo 400.000 nezaposlenih, 85.000 radnika radi bez plaće, mladi se iseljavaju, a država ne poduzima ništa. Zbog promašene politike nestaje industrija i gase se radna mjesta. Bogati postaju bogatiji, siromašnih je sve više. Tražimo gospodarsku politiku koja otvara, a ne gasi radna mjesta – veli Nevenka Poljak, povjerenica u varaždinskom uredu SSSH.

Povodom Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, Gradska organizacija SDP Varaždin pripremila je 23. put za redom Piknik na izletištu Drava Varaždin, uz mnogo zabave i kulturno-umjetnički program.
Već u 10 sati krenula je podjela porcija graha s kobasicama te prodaja tombole. Do ranih popodnevnih sati odvijat će se raznovrstan kulturno-umjetnički program u kojemu će sudjelovati Mali bubnjari DND-a Varaždin, KUD Mak Trnovec, Varaždinske mažoretkinje, Mali slavuji DND-a Varaždin, D & D – plesna grupa, Centar tradicijske kulture Varaždin, Kuburaška udruga Maruševec i Orientart – udruga za kulturu orijentalnih plesova.
U 11.30 sati bit će početak utrke oko dravskoga kupališta, tijekom dana Klub podvodnih aktivnosti Drava provodit će akciju čišćenja korita rijeke Drave uz izletište. Posjetitelji se tijekom popodneva mogu okušati u igri potezanja užeta ili se uključiti u natjecanje pivopija.
Izvlačenje glavnih zgoditaka tombole predviđeno je u 16 sati nakon čega će se zabava nastaviti do kasnih večernjih sati uz glazbu za ples benda Dileme.

I Turistička zajednica Općine Gornji Kneginec te Športska zajednica Općine Gornji Kneginec organizirale su proslavu 1. svibnja koji je počeo okupljanjem u Šumici na Malom Vrhu.  Organiziran je malonogometni turnir, kao i vožnja članova moto-kluba Aquabikers područjem općine. Od 10 do 12 traje zabavni program uz tamburaški sastav Elita, dok je besplatna podjela graha svim gostima i posjetiteljima previđena za 11 sati.

Koprivnica

Na 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, posebno će biti zabavno u Koprivnici gdje će se u centru grada održati Carlsberg fest s puno zabave i osvježenja uz Pan, Tuborg i Somersby.
– Koncepcijski je festival postavljen kao niz događanja od jutarnjih sati sve do večernjeg koncerta gdje će na glavnom gradskom trgu u 20 sati nastupiti Parni valjak – rečeno je na konferenciji za novinare tijekom koje su govorili Vesna Želježnjak, obnašateljica dužnosti gradonačelnika i zamjenica gradonačelnika Koprivnice, zatim Carsten Haerup Christensen, predsjednik Uprave Carlsberga Croatia, te Martina Golčić, direktorica tvrtke Trg i Ivana Tavra, PR specijalist Carlsberga Croatia.
Carlsberg fest i ove godine nudi za svakog ponešto: od nastupa lokalnih glazbenih talenata, sajma cvijeća, predstavljanja starih zanata i izložbe starih bicikala uz glazbeno-plesni program na velikoj pozornici. Grad Koprivnica osigurat će od 13 sati ukupno 4.000 porcija prvomajskog graha uz koje će dobro doći i osvježenje, pa će tako cijena točenog Pana od 0,5 l iznositi 12 kuna. Uz to, od 18 do 22 sata Podravka će imati promotivnu prodaju grilla, a tijekom čitavog dana u gradskom parku postavljene su igraonice namijenjene djeci i mladima te Lino kreativna igraonica.
Nakon budnice Puhački orkestar Grada Koprivnice održat će i program nazvan Glazbeno jutro, a ispred pivnice i preko puta kod stupa sve do 13 sati bit će predstavljanje Oldtimer kluba „Biciklin“. Na Trgu bana Josipa Jelačića od prošlog petka održava se Sajam cvijeća i starih zanata, a na igralištu A. N. Gostovinski je lunapark za mlade. Obje manifestacije otvorene su do večernjih sati.
Program na velikoj pozornici počinje u 17.30 sati nastupom klape Koprivnica, nakon čega slijede plesne točke udruge Ola-la. U 18.30 sati vrijeme je za break dance, a zatim slijedi skupina Jump i Freestylerice. U 19.30 nastupa glazbenik Mihael Bogčev, a u 20 sati Parni valjak.

Izvor:
Foto: Parni valjak

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje