Povežite se s nama

U fokusu

Do srpnja iduće godine varaždinski vodotoranj zasjat će u novom ruhu

Objavljeno:

- dana

Za 15-ak dana bit će otvoreno novo veliko gradilište u Varaždinskoj županiji jer počinje energetska obnova zgrade Vodotornja koja bi u novom ruhu trebala zasjati u srpnju 2020. godine.

Ugovor o radovima na energetskoj obnovi su danas, 27. rujna, potpisali župan Radimir Čačić i Darko Varga, direktor tvrtke Mepro d.o.o. iz Varaždina, koja je izabrana za izvođača radova kao najpovoljnija u postupku javne nabave.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove Vodotornja nakon provedenih postupaka javne nabave iznosi 15.091.265 kuna, od čega se na same radove odnosi 14.618.290kuna.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 .- 2020.“ iz kojeg je dodijeljeno 6.392.197 kuna bespovratnih sredstava. Varaždinska županija je bespovratna sredstva u iznosu od 4.265.555 kuna osigurala i iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Iz županijskog proračuna će biti osigurano 4.433.512 kuna. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 13.943.596,25 kuna.

– I dok je od raspisivanja prvog natječaja za radove prošla godina dana, danas smo ugovorili radove koji moraju biti gotovi u roku od 10 mjeseci. Na Vodotornju ništa nije dirano čak 56 godina. Sada će biti postavljena nova, ventilirana fasada od aluminija i stakla, zgrada će biti u potpunosti izolirana, zamijenjena će biti sva stolarija, pa će objekt iz energetskog razreda D prijeći u razred B. Glavni ulaz u Vodotoranj će biti proširen, a postavljena će biti i podizna platforma kojom će se osobama s invaliditetom osigurati pristupačnost prizemlju i dizalima. Uvode se i novi sustavi napajanja koji će smanjiti troškove održavanja, dopunjen će biti klimatizacijski sustav, postavljeni će biti ventilokonvektori i novi sustav rasvjete. Svime time ćemo na energentima uštedjeti od 150.000 do 200.000 kuna godišnje – rekao je župan Čačić.

Projekt je vrlo zahtjevan, a radove će izvoditi varaždinska tvrtka koja je bila najpovoljnija u trećem postupku javne nabave. Naime, u godinu dana provedena su tri natječaja, pri čemu je cijena radova snižena za čak 5 milijuna kuna.

–  Procijenjena vrijednost radova bila je 13,3 milijuna kuna, a najpovoljnija ponuda na prvom natječaju iznosila je 19,8 milijuna kuna, što je bilo neprihvatljivo i neodgovorno prema novcu naših građana. Cijena je na kraju došla na realnu, u okviru procijenjene, a pred tvrtkom Mepro je zahtjevan i ozbiljan posao – istaknuo je župan.

– Svaki projekt nam je izazov, a energetska obnova Vodotornja je doista vrlo složen i ozbiljan posao. Objekt je visok i na visini od 40 metara potrebno je skidati postojeću fasadu i stolariju, stavljati novu izolaciju, postavljati nove prozore. Puno radova se izvodi vani na otvorenome, ali ćemo ih mi znati odraditi. Svjesni smo rokova i, bez obzira na vremenske uvjete koji bi mogli biti lošiji u razdoblju od dva do tri mjeseca, vjerujemo da ćemo radove dovršiti u roku od 10 mjeseci budući da je projekt vrlo kvalitetno napravljen – rekao je direktor Mepra Darko Varga.

Opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati rezultirat će značajnim uštedama. Smanjenje potrošnje primarne energije iznosit će 67,49 % godišnje u odnosu na potrošnju prije energetske obnove, a proračunska emisija CO2 smanjit će se za 72,66 %.

To neće biti jedini radovi.

– Slijedi uklanjanje svih odašiljača s krova, i to postepeno, kako koji ugovor bude istekao, a najveći odašiljač je već uklonjen. Idemo u kompletnu sanaciju krova, za što je natječaj već raspisan, a u planu je i raspisivanje natječaja za dekorativnu fasadnu rasvjetu. Želimo da Vodotoranj, uz siluete varaždinskih crkava u pozadini, šalje vizualnu poruku prvorazrednog modernog objekta. U sanaciju krovišta i rasvjetu bit će uloženo oko pet milijuna kuna, a potom slijedi postepeno opremanje objekta iz tekućih troškova budući da, kao što znate, od 1. siječnja preuzimamo poslove države uprave – zaključio je župan.

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati