Povežite se s nama

U fokusu

Za “dobar dan” i “doviđenja” godišnje iz pričuve otišlo i 2.500 kuna

Objavljeno:

- dana

– S obzirom na to da smo proteklih godina uz velika ulaganja u svoje stanove uveli etažno grijanje i imamo moderne sustave grijanja, smatramo da redovite kontrole od strane dimnjačara nije potrebno raditi više od jedanput godišnje – smatraju predstavnici suvlasnika u  zgradama Trakošćanska 9 i Ulici braće Radić 28. 

Isto smatraju predstavnici suvlasnika još četiriju stambenih zgrada iz spomenutih ulica koji su prije godinu dana putem svog upravitelja, poduzeća Filmar, Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina uputili dopis u kojem traže da se kontrole, a prema potrebi i čišćenja dimnjaka, obavljaju jednom u sezoni loženja, dakle ne svakih mjesec dana za kruta i tekuća goriva, odnosno svaka dva mjeseca za plinsko gorivo kako se obavlja trenutno.    

Dosad kontrole prema zastarjeloj Odluci, a dalje?

– Na sastancima koje smo održavali sa stanarima najviše primjedbi bilo je vezano uz godišnje kontrole dimnjačara. Zato smo i dopisom zatražili da se to promijeni – rekao je Miroslav Marciuš, vlasnik Filmara od kojeg doznajemo da su zbog čestih posjeta dimnjačara nezadovoljni i stanari zgrada u drugim varaždinskim kvartovima.

Ovo pitanje ponovno se aktualiziralo proteklih mjeseci. Naime, do 26. srpnja trajalo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću vezano uz novi prijedlog Odluke o obavljanju dimnjačarskh poslova u Varaždinu.

Dosad je na snazi bila Odluka iz 1999., (izmjene i dopune 2001.),  koja je propisivala redovite kontrole i čišćenje dimnjaka šest puta godišnje. Novom Odlukom to bi se promijenilo što bi smanjilo i troškove stanarima.   

– Na temelju stare Odluke suvlasnici u zgradama koje imaju etažna grijanja bili su proteklih godina suočeni s dvomjesečnim posjetima dimnjačara koje su naplaćivane 50 kuna po dimnjaku. Konkretno, u našoj zgradi u Trakošćanskoj 9 jedan posjet dimnjačara značio je 450 kuna, odnosno 2.700 kuna za šest posjeta dimnjačara godišnje – ispričala je Vesna Sedlar-Brezak, predstavnica suvlasnika zgrade  Trakošćanska 9.

Tek 200 kuna manje stajale su posjete dimnjačara godišnje stanare iz Radićeve 28. 

Jedan posjet dimnjačara dosad nas je koštao 450 kuna, znači, šest posjeta godišnje – 2.700 kuna

– Za “dobar dan” i “doviđenja” svaka dva mjeseca plaćali smo oko 400 kuna, dakle godišnje oko 2.500 kuna. Nepotrebno, s obzirom na to da smo se uvjerili da dimnjačari svaka dva mjeseca nisu imali što kontrolirati jer imamo moderne sustave grijanja. Jedan posjet dimnjačara godišnje je sasvim dovoljan, a tih 2.500 kuna možemo  potrošiti za uređenje okoliša ili održavanje zgrade – navodi predstavnik suvlasnika zgrade iz Ulice braće Radić 28.

Stoga se predstavnici suvlasnika zgrada nadaju da će nova Odluka uistinu svesti dimnjačarske provjere na razinu primjerenu stupnju tehnike i pravilima struke. Uostalom, takva je i praksa u EU, a kao primjer navode zakonsku regulativu dimnjačarskih usluga u Njemačkoj, odakle i njihovi uređaji potječu.

U Njemačkoj provjera jednom u dvije godine

– Tamo je za dimovode kondenzacijskih kotlova neovisne o okolnom zraku zakonom propisana provjera jednom svake dvije godine. No, tamo je potpuno različita zakonska regulativa navedene problematike i oni su po tom pitanju otišli korak dalje. U Njemačkoj, primjerice, od 1. siječnja 2013. vlasnik dimovodnog objekta ima pravo samostalno odabrati trenutak i dimnjačarsko poduzeće koje će obaviti zakonom propisanu provjeru. Kod nas je regulativa prepuštena lokalnoj upravi koja dodjeljuje koncesije za obavljanje tih poslova po područjima, a trenutak provjere određuje pružatelj usluge. Drugim riječima, dok tamo postoji tržišno natjecanje među pružateljima dimnjačarskih usluga te time i mogućnost izbora jeftinijeg ponuditelja, kod nas postojeća regulativa omogućuje monopol kojim se korisnike usluge dosad doslovno “šišalo kao ovce”. Ne možemo dakle birati tko, kada niti koliko će stajati ta usluga, naše je samo da je platimo svaka dva mjeseca – ogorčena je Sedlar-Brezak. 

U dva mjeseca stiglo je sedam primjedbi

Upravni odjel za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina zaprimio je sedam primjedbi na prijedlog Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova na području Varaždina za vrijeme trajanja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, od 26. svibnja do 26. srpnja. Jedna od primjedbi odnosila se na plinsko ložište sa zatvorenom komorom za izgaranje i uzimanje zraka i odvodom produkata izgaranja preko zrako/dimovodne instalacije “LAS/LAF” sistem, gdje se smatra da je dovoljno jedanput godišnje, u sezoni grijanja, pregledati i očistiti sustav. Također, predlaže se da u provedbi postupka davanja koncesije za dimnjačarske poslove višestambenih zgrada sudjeluje predstavnik zgrade, a zaprimljen je i prigovor nesposobnosti trenutnog koncesionara za obavljanje poslova na kondenzacijskim bojlerima te se traži pravo izbora koncesionara, izvijestili su iz gradskog komulanog odjela te dodali kako će prijedlog nove Odluke biti predložen za jednu od idućih sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/RT

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje