Povežite se s nama

Međimurje

Dobar primjer: Grad Čakovec izlazi u susret građanima slabijeg imovinskog stanja

Objavljeno:

- dana

Prije otprilike mjesec dana inicijativa „Ovršni ustanak“ međimurskim je jedinicama lokalne samouprave uputila dopis  s prijedlozima pomoću kojih bi se olakšala situacija građanima koji su zbog objektivnih razloga ovršeni ili im prijeti ovrha računa ili imovine. Grad Čakovec prvi se u Međimurskoj županiji očitovao na ove prijedloge.

Tim je povodom  u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare na kojoj su pored gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, govorili i predstavnici inicijative „Ovršni ustanak“, Radovan Preložnjak i Gorkić Taradi.

– Većinu predloženih mjera Grad Čakovec već provodi. Primjerice, dužnike već godinama prije nego što se poduzmu bilo kakve radnje, gradske službe zovu na dogovor oko plaćanja te im predlažu otplatu duga na rate. Također, novac mogu uplatiti kod nas ili na blagajni u ČAKOM-u bez dodatnih troškova. Kao jedan od predstavnika vlasnika Međimurje plina i Međimurskih voda, predložit ću da se i u ovim javnim poduzećima pokuša naći model koji dužnicima ne bi stvarao dodatne troškove, a s druge strane njima omogućio naplatu potraživanja – istaknuo je gradonačelnik Kovač.

Kovač: Ljudima treba pomoći da ponovno stanu na noge

Gradonačelnik se osvrnuo i na prijedloge „Ovršnog ustanka“ koji su u načelu dobri, no zbog zakonskih propisa krivo adresirani. Primjerice, slivna vodna naknada iako se plaća zajedno s komunalnom naknadom, na uplatnicama je zbog zakonskih odredbi, a prihod je Hrvatskih voda. Da bi se to promijenilo treba izmijeniti zakon.

– Podržavam sve inicijative koje za cilj imaju pomoći građanima slabijeg imovinskog stanja te onima koji su zbog životnih okolnosti na koje nisu mogli utjecati, ostali bez primanja ili imovine. Takvim ljudima sustav treba pomoći da ponovno stanu na noge, a ne ih zakonskim rješenjima tjerati u još veće dugove – dodao je Kovač.

Predsjednik inicijative „Ovršni ustanak“ za Međimursku županiju Radovan Preložnjak, istaknuo je da su s Gradom Čakovcem od samih početaka uspostavili korektan i partnerski odnos.

U Međimurju je prema podacima FINA-e 8285 blokiranih građana koji zajedno s pravnim osobama duguju oko 1,5 milijardi kuna.

Posrednici nabijaju troškove i time zarađuju

– U Čakovcu je blokirano 2769 građana, a mnogi od njih jednom kad dođu u dužničko ropstvo, iz njega teško izlaze. Nastali dug mora se vratiti to našoj inicijativi „Ovršni ustanak“ nije upitno, no ovršni bi zakon trebalo izmijeniti na način da se iz procesa naplate isključe posrednici poput FINA-e, odvjetnika i agencija za naplatu dugova koje nabijanjem troškova, zarađuju – poručuju iz inicijative.

Preložnjak je naglasio da Grad Čakovec radi posao države, izlazi u susret ovršenima koji su u takvu situaciju dospjeli zbog primjerice otkaza, bolesti i slično, što nije u redu, jer bi propisi trebali voditi računa upravo o takvim građanima.

– Jednokratni oprosti dugova nisu rješenje, jer kome se i po kojim kriterijima otpuštaju – upitao se Preložnjak.

Član inicijative Gorkić Taradi pozvao je sve građane da se ne oglušuju na opomene koje dolaze zbog neplaćenih računa. Iako je rok za podmirenje duga obično osam dana, odlaskom ili kontaktiranjem institucije kojoj su dužni, može se dogovoriti otplata na rate, kao što je to slučaj u Čakovcu.

Grad Čakovec inače znatni dio svog proračuna izdvaja za socijalne programe. Plaćaju se troškovi stanovanja osobama slabijeg imovinskog stanja, isplaćuju se jednokratne novčane pomoći, umirovljenici unazad dvije godine dobivaju uskršnji dodatak, pomaže se kod školovanja osobama slabijeg imovinskog stanja, plaća se  prehrana siromašnijim učenicima…

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje