Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska Čistoća: Dobra edukacija djece jamac je većeg postotka selektiranja otpada

Objavljeno:

- dana

GDJE SMO

Varaždinci i najbliži susjedi na kućnom pragu odvajaju 20-ak posto otpada.

Ma koliko se ovaj postotak možda čini mali, područje varaždinske Čistoće i s njim je među najboljima u Hrvatskoj prema primarnom selektiranju otpada.
Činjenica je da se Hrvatska tek uči biti dobar gospodar okoliša, pa se selektiranje tek treba uvriježiti u kulturi stanovništva. U ekološki osviještenijim zemljama, poput, recimo, Norveške, čak 70 posto kućanstava selektira na kućnom pragu, ali to su u Hrvatskoj standardi za budućnost.

Dvosjekli mač

Čistoća je s početkom 2016. godine podijelila vreće za staklo, plastiku i tekstil, za 30-ak tisuća kućanstava u Varaždinu i 13 okolnih općina. Tako su sad korisnici uz dvije kante – za otpad i papir – dobili sve potrebno za selekciju na kućnom pragu. 
Trenutno se čeka još uvođenje i treće kante za bio otpad ali ona ne može stići u kućanstva dok se ne nađe lokacija na koju će se kompost odvoziti. Jer, iako tvrtka Varkom ima kompostanu, tvrtka nema dovoljno kapaciteta. 

Građani su uglavnom zadovoljni s Čistoćom i nemaju prigovora, osim onih koji ionako na sve prigovaraju. Jedino što se nadaju da će se što prije uvesti princip naplate računa prema količini smeća u kućanstvu. Međutim, to bi mogao biti dvosjekli mač. U poduzeću neće to reći, ali Čistoća bi vjerojatno mogla odmah uvesti taj sistem, kad, znajući mentalitet, ne bi bilo straha od kontraefekta. Već je dokazano da je puno onih koji će objeručke zgrabiti priliku za izbjegavanje plaćanja računa, što bi si priskrbili ilegalnim odlaganjem smeća. 
Građani ubuduće ne moraju brinuti kamo s otpadom od manjih građevinskih radova koje obavljaju sami. Do 200 kilograma građevnog otpada mogu odložiti u Reciklažno dvorište. Nije neobično i da, ako renoviraju, recimo, kuponicu, zamole susjeda da on preda višak kilograma, kako bi se izbjegla naplata. To su, nazovimo ih tako, smicalice koje se mogu oprostiti. Ali ono što se ne može je svakodnevno bacanje novih keramičkih pločica, wc-školjki ili umivaonika u okolne šume. 

Klinci „selektori“

Tješi podatak da su mlađe generacije puno svjesnije važnosti selektiranja otpada od svojih roditelja. Čistoća redovito provodi edukaciju po školama i vrtićima o važnosti selekcije. Klincima se na njima razumljiv način prezentira čemu služi koja kanta i zašto je to važno. Odgajanje novih generacija, svjesnih važnosti selektiranja otpada, jedino je dugoročno rješenje. Tad će i Varaždin s okolicom bilježiti veću selekciju otpada na kućnom pragu od današnjih 20 posto.

Tješi podatak da su mlađe generacije puno svjesnije važnosti selektiranja otpada od starijih

Čistoća se svojom suradnjom s tekstilnom tvrtkom Regeneracija iz Zaboka smatra primjerom korisnog upotrebljavanja otpada. Naime, prikupljeni tekstil odvozi se u Regeneraciju, u kojoj se od njega izrađuju  novi materijali. Međutim, vreća s tekstilom, kao i onih s plastikom, često se prvi dokopaju skupljači otpada, jer to mogu unovčiti. U Čistoći još razmišljaju kako doskočiti tom problemu. 

Sve u svemu se može zaključiti da se Varaždinci polako privikavaju na nove metode u kulturi života i stanovanja.
Ali kako se kod nas zapravo vrlo malo toga shvaća ozbiljno dok se ne zaprijeti kaznom, u Čistoći vjeruju da će tek dugoočekivana Uredba Vlade – kojom će se regulirati prava i obveze građana u selekciji otpada  i odrediti penalizacija – donijeti veće, konkretnije rezultate.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Alen Runac u izbornu utrku s mjesta na kojem je zapečatio ljubavnu vezu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina u petak je održao sjednicu na kojoj je mr. sc. Alen Runac jednoglasno izabran kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Varaždina.

Tim povodom danas je na Trgu Slobode održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen kandidat Hrvatske demokratske zajednice koji ulazi u izbornu utrku. Uz Alena Runca, presici su prisustvovali Damir Habijan, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, te Anđelko Stričak, predsjednik županijske organizacije ove stranke.  

– Vjerojatno vam je malo čudna lokacija mog predstavljanja, ali ovo je meni vrlo bitno mjesto – uvodno je izjavio Alen Runac.

Napomenuo je i da s obzirom na to da voli simboliku, „umjesto klasičnog predstavljanja namjerava ispričati jednu priču“.

– U ovo vrijeme, dakle početkom ožujka, prije punih 37 godina, vraćao sam se iz diska „petitri“ koji je bio u Gimnaziji. Pratio sam doma mladu djevojku, koja je išla u prvi a ja u treći razred. Na ovom mjestu sam je pitao želi li hodati sa mnom i ona je pristala! Od onda je za mene krenulo sretno i uspješno razdoblje u kojemu sam postao i ponosni otac dvojice uspješnih sinova. Ovu priču sam vam ispričao, ovdje na mojem predstavljanju, jer smatram da je to najveći uspjeh u mom životu. Uz sve poslovne i sportske uspjehe, medalje i uspjehe u društvenom radu, obitelj je moj najveći uspjeh i jako sam ponosan na to – rekao je Runac.

I dodao:

– A Varaždin, Varaždinke i Varaždinci, su isto tako moji i dragi su mi. Upravo njima želim pokloniti svu svoju pažnju i nastaviti s njima moju uspješnu priču. Zato s ovog mjesta pozivam sve Varaždinke i Varaždince da podrže moju kandidaturu za gradonačelnika, pa da svi zajedno krenemo u sretno i uspješno razdoblje. Iznimno je važno da budući gradonačelnik ima snažnu potporu Hrvatske Vlade. Bez te podrške ne mogu se realizirati veliki projekti koji su bitni za razvoj grada i podizanje standarda života Varaždinaca – objasnio je Runac.

Važna je dobra suradnja sa županom

Štoviše, ukazao je kako smatra da je od velike je važnosti dobra suradnja gradonačelnika i župana.

– Ovi sukobi koji se danas događaju na relaciji gradonačelnik-župan sigurno ne pridonose razvoju grada. Zato ću ja kao gradonačelnik bez obzira na ideološka uvjerenja ponuditi suradnju svim dobronamjernim strankama koje uđu u Gradsko vijeće i želim da zajedno upravljamo gradom u korist svih građana. Ideološkim podjelama nema mjesta u Varaždinu, ozbiljan gradonačelnik mora imati sadržaj, projekte, znanje i sposobnost. Na tom putu nikako neću biti sam, nego sam oko sebe kao i uvijek do sada u svim projektima, okupio kvalitetnu ekipu suradnika, najbolje što Grad Varaždin ima na svim poljima, od gospodarstva, kulture, sporta, mladosti i iskustva. Njih ću, kao i svoj predizborni program, uskoro predstaviti javnosti – ističe.

Na kraju je pozvao sve Varaždinke i Varaždince da izađu na izbore i ozbiljno razmisle kojoj osobi će dati ovoga puta svoj glas.

– Glas za mene kao gradonačelnika – glas je za ostvarivanje ozbiljnih ciljeva u razvoju grada Varaždin – zaključio je Alen Runac.

Nastavite čitati