Povežite se s nama

Život i društvo

Dobra suradnja s udrugama: projekti velike vrijednosti za Udrugu Nada i ŽOK Ivanec

Objavljeno:

- dana

Od početka godine Poslovna zona Ivanec d.o.o. s udrugama civilnog društva i sportskim udrugama sklopila je 11 ugovora o pripremi projektne dokumentacije te za njihove potrebe izradila 27 prijava na razne javne pozive i natječaje.

Organiziran i kontinuiran rad za potrebe udruga potpora je Grada Ivanca djelovanju udruga, koje su prepoznate kao nosioci kulturnog, sportskog i inog društvenog života u zajednici.

Dobru suradnju potvrđuje i podatak da je, temeljem kandidiranog projekta uz stručnu pomoć Projektnog ureda, Ministarstvo demografije Nadi dodijelilo bespovratnih 160.000 kuna za projekt „Udomiteljstvo potaknimo, djecu osnažimo“.

Posebno veseli što se radi o trogodišnjem projektu kojim će Udruga privući ukupno 480.000 kuna.

Usto, Nada uz podršku Projektnog ureda provodi i trogodišnji projekt Institucionalne podrške vrijedan 203.825 kuna.

Također, Nadi je četvrti put odobren projekt iz Erasmus + programa vrijedan 36.970 eura, a tematski je vezan uz djelovanje mladih u situacijama ugroze.

Suradnja Nade i Projektnog ureda nastavlja se i u provedbi projekta.

Kao primjer dobre prakse ističe se i suradnja s Ženskim odbojkaškim klubom Ivanec, za koji su Poslovna zona i Projektni ured kandidirali dva projekta na natječaje Fonda za aktivno građanstvo.

Manji projekt uspješno je prošao prvu fazu administrativne provjere.

Na natječaj Fonda Zona je za ŽOK kandidirala i jedan veliki projekt, vrijedan 150.781 eura (1,13 milijuna kuna).

Partneri na projektu su Zajednica sportskih udruga, Udruga umirovljenika i Udruga Nada, Srednja škola te osnovne škole u Ivancu, Radovanu i Maču, Dječji vrtić Ivančice i Društvo psihologa Varaždin, a na natječaj je prijavljen pod nazivom Međugeneracijska solidarnost za društvo bez diskriminacije.

Projektom je predviđena nabava opreme za odbojku, nogomet, rukomet i košarku, uređenje i opremanje prostorija ZSUGI, nabava sportske opreme za škole i trenere te sredstva za plaće trenera i stručnih suradnika.

Bude li projekt prihvaćen za financiranje, 90% sredstava ili 135.703 eura osigurat će Fond, dok je preostalih 10% ili 15.078 eura dužan osigurati prijavitelj.

Život i društvo

Srednja škola Arboretum Opeka Marčan energetski je potpuno obnovljena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Srednja škola Arboretum Opeka Marčan energetski je potpuno obnovljena, a na završnoj konferenciji 24. veljače moglo se čuti koliko se financijskih sredstava ulaže u samu školu kao i u Arboretum Opeka, jedan od tri arboretuma u Hrvatskoj.

Tom prilikom školu su obišli i završnoj konferenciji nazočili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan, ravnatelj Javne ustanove za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije Jelena Pavleković, ravnateljica Srednje škole mr.sc. Rajka Tršinski, županijski vijećnik i član Školskog odbora Mihael Liber te djelatnici same škole.

Projekt energetske obnove je predstavila ravnateljica srednje škole mr.sc. Rajka Tršinski koja je izrazila iznimno zadovoljstvo obnovom škole te se pritom zahvalila Županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta, ali i za sva ulaganja u školu i Arboretum.

Zamjenik župana Robert Vugrin je u svom obraćanju naglasio kako projekt predstavlja završetak jednog ciklusa ulaganja, a ujedno i početak jednog novog ciklusa puno većih ulaganja.

– Danas prisustvujemo posljednjoj završnoj konferenciji s kojom zaokružujemo ovaj ciklus energetskih obnova zgrada u školstvu. U ovome mandatu župana Čačića ukupno su obnovljene 22 škole, četiri srednje, sedam osnovnih i jedanaest područnih. Ovdje govorimo o ulaganju u budućnost, ulaganju u zelenu energiju, i to putem EU fondova i putem Županije. Vrijednost ovog projekta iznosi 5,8 milijuna kuna, 55 % je financirano iz EU fondova, 25% iz Fonda za sufinanciranje pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, a 20 % tog iznosa je financirala Županija. Godišnje uštede se procjenjuju na 166 tisuća kuna čime bi se povrat našeg ulaganja realizirao unutar sedam godina. Cijeli ovaj projekt je samo uvertira u niz puno većih ulaganja. Škola koja je 2018.godine dobila status regionalnog centra kompetentnosti za poljoprivredu uspješno je prijavila projekte vrijedne 92 milijuna kuna za koje je odobreno 80 milijuna kuna europskog novca. Radi se o rekonstrukciji dvorca Opeka za potrebe centra, a početak radova na samom dvorcu u vrijednosti od 43 milijuna kuna očekuje se već sredinom ove godine. Drugi dio uključuje programe obrazovanja, usavršavanja i potrebnu opremu u vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna i već se nalazi u fazi provedbe. Ono što predstoji su projekti koji se još pripremaju za predstojeći financijski okvir EU 2021-2027, a radi se o rekonstrukciji postojećih praktikuma i radionica u vrijednosti od 20 milijuna kuna te revitalizaciji samog Arboretuma, odnosno drveća i grmlja u vrijednosti od 40 milijuna kuna. Dakle, govorimo o vrlo pozitivnoj priči koja će ovome kraju osigurati investiciju od 160 milijuna kuna – zaključio je zamjenik župana Vugrin.

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac zahvalio se Županiji te je naznačio kako Općina Vinica te svi njeni mještani zaslužuju realizaciju ovih projekata.

– I sam sam bio učenik ove škole, ovdje sam provodio djetinjstvo i mladost te mi je drago da škola dobiva polako status koji joj pripada. Čestitke i zahvala svima koji su sudjelovali u ovome projektu – rekao je načelnik Općine Vinica.

Nastavite čitati

Život i društvo

I na sjeveru Hrvatske u srijedu rušeni temperaturni rekordi u veljači

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Prema podacima DHMZ-a u srijedu, 24. veljače, zabilježene su najviše temperature dosad izmjerene u veljači.

Čak 26.4 stupnja izmjereno je u Kninu. To je apsolutno najviša temperatura zraka izmjerena na nekoj meteorološkoj postaji DHMZ-a tijekom veljače, iako podaci na nekim postajama postoje još od sredine 19. stoljeća, piše index.hr. Također, rekord veći za više od 4 stupnja u odnosu na prošli.

Prema još neslužbenim podacima, koje su javile gotovo sve televizijske kuće, novi rekordi izmjereni su i u Senju, Rijeci, Omišlju, Krku, Pazinu, Sinju, Gospiću i Bednji.

Najviša temperatura izmjerena jučer u Bednji bila je 20.4 stupnjeva, a u Varaždinu 19.3 stupnjeva.

Valja spomenuti da je istog dana u Bednji najniža temperatura bila -1.6 stupnjeva.

Nastavite čitati