U prostorima Kulturno umjetničkog društva „Seljačka sloga“ Donja Dubrava, dr. sc. Feđa Milivojević održao je 16. ožujka popularno-znanstveno predavanje „Između mita i stvarnosti: Homer i Trojanski rat“.

Dr. sc. Milivojević predstavio je Trojanski rat iz perspektive profesionalnog istraživača antike te je predavanje bazirao na uspoređivanju razlika između (netočnih) činjenica koje se prenose putem filmova i serija te (točnih) činjenica proizašlih iz znanstvenih istraživanja.

Predavač je okupljenu publiku proveo pričom mnogo širom od Trojanskoga rata, dajući tako širi kontekst ovom događaju. Polazeći od popularnih predstavljanja Troje, Trojanskoga rata i njegovih junaka, Milivojević je koristeći arheološka, povijesna i književna saznanja spretno vodio publiku tijekom 1500 godina postojanja mikenske civilizacije u čijem se trajanju odvijao Trojanski rat.

Na predavanju se okupilo 30-ak zainteresiranih posjetitelja

Na predavanju se okupilo 30-ak zainteresiranih posjetitelja, a organizatore je posebno razveselilo prisustvo mlađih članova KUD-a koji su i izvan školskih klupa doznali više o temi koja se obrađuje na nekoliko školskih predmeta.

Ovo predavanje je prvi događaj iz ciklusa mjesečnih događanja koje će u ovoj godini u D. Dubravi organizirati tamošnji KUD “Seljačka sloga” i Centar za istraživanje Međimurja u osnivanju.

Idućeg mjeseca aktivnosti se nastavljaju izložbom o međimurskim črnim pisanicama u suradnji s Biserkom Vučenik povodom 20 godina bavljenja ovom vještinom koja je na rubu izumiranja. Otvorenje izložbe je na Cvjetnicu, 14. travnja, u Info-centru u Donjoj Dubravi.

Komentari

Komentara