Povežite se s nama

Međimurje

Dobravčani doznali više o Homeru i Trojanskom ratu

Objavljeno:

- dana

U prostorima Kulturno umjetničkog društva „Seljačka sloga“ Donja Dubrava, dr. sc. Feđa Milivojević održao je 16. ožujka popularno-znanstveno predavanje „Između mita i stvarnosti: Homer i Trojanski rat“.

Dr. sc. Milivojević predstavio je Trojanski rat iz perspektive profesionalnog istraživača antike te je predavanje bazirao na uspoređivanju razlika između (netočnih) činjenica koje se prenose putem filmova i serija te (točnih) činjenica proizašlih iz znanstvenih istraživanja.

Predavač je okupljenu publiku proveo pričom mnogo širom od Trojanskoga rata, dajući tako širi kontekst ovom događaju. Polazeći od popularnih predstavljanja Troje, Trojanskoga rata i njegovih junaka, Milivojević je koristeći arheološka, povijesna i književna saznanja spretno vodio publiku tijekom 1500 godina postojanja mikenske civilizacije u čijem se trajanju odvijao Trojanski rat.

Na predavanju se okupilo 30-ak zainteresiranih posjetitelja

Na predavanju se okupilo 30-ak zainteresiranih posjetitelja, a organizatore je posebno razveselilo prisustvo mlađih članova KUD-a koji su i izvan školskih klupa doznali više o temi koja se obrađuje na nekoliko školskih predmeta.

Ovo predavanje je prvi događaj iz ciklusa mjesečnih događanja koje će u ovoj godini u D. Dubravi organizirati tamošnji KUD “Seljačka sloga” i Centar za istraživanje Međimurja u osnivanju.

Idućeg mjeseca aktivnosti se nastavljaju izložbom o međimurskim črnim pisanicama u suradnji s Biserkom Vučenik povodom 20 godina bavljenja ovom vještinom koja je na rubu izumiranja. Otvorenje izložbe je na Cvjetnicu, 14. travnja, u Info-centru u Donjoj Dubravi.

Međimurje

Donji Vidovec: zbog učestalih provala i krađa povećat će se broj policijskih ophodnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Općine Donji Vidovec u posljednje se vrijeme bilježi povećani broj provala i krađa. Tim je povodom načelnica Bojana Petrić organizirala sastanak na kojem su bili načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić, kontakt policajac Davor Igrec i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Da bi se zaustavilo širenje ovog problema i povećalo stanje sigurnost na području Donjeg Vidovca, ali i susjednih općina, policija će povećati prisutnost svojih djelatnika na tom prostoru.

– Želimo zamoliti sve mještane da surađuju s policijom te svojim opažanjima i saznanjima pomognu u sprječavanju kaznenih djela i otkrivanju počinitelja – poručeno je na sastanku.

Djelatnici Policijske postaje Prelog su već u prvoj polovici siječnja uspješno razriješili više kaznenih djela koja su se dogodila u posljednjih nekoliko mjeseci na području Općine Donji Vidovec te su prema počiniteljima poduzete određene mjere.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Na Mađerkinu bregu niknuo kostur budućega Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Napreduje izgradnja Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem na Mađerkinu bregu.

U tijeku je montaža čelične konstrukcije vidikovca (stepenica i platformi) te je dosad izvedeno oko 60% radova. Radove su obišli župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, voditelj TIC-a Općine Štrigova Josip Mikec i županijska pročelnica Blaženka Novak.

Završetak montaže konstrukcije u planu je do kraja veljače, nakon čega slijede završni radovi u samom Centru i njegovo opremanje. Na lokaciji će posjetiteljima biti dostupne informacije o turističkoj ponudi cijelog Međimurja, a biciklisti će na raspolaganju imati odmorište opremljeno servisnom stanicom, prilagođeno i e-biciklima.

Prema ugovoru radovi završavaju 17. ožujka 2022., a izvodi ih Hidroing d.d. Ugovoreni iznos radova je 5.827.712 kuna bez PDV-a. Biciklističko-informativni centar s vidikovcem jedna je od komponenti projekta CycleSeeing Attractour – CSA, sufinanciranog iz prekograničnog programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska, koji provodi Općina Štrigova u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Štrigova i Gradom Nagykanisza, uz podršku Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.463.966,46 eura.

Nakon dovršetka vidikovca, održat će se raznovrsne radionice u koje će biti uključena djeca školske dobi te turistički stručnjaci s područja Međimurja i Nagykanizse kako bi ih se upoznalo s novitetima koji će proizaći iz projekta.

Kako bi se privukao što veći broj turista, ne samo za kratkotrajne posjete već i za duži boravak, osmišljena su i tri turistička paketa – biciklistički paket, paket zdravlje i wellness te eko-turistički paket. Navedeni paketi će pridonijeti tome da projektno područje postane privlačnije turističko odredište, a ne samo tranzitno. Turisti će se tako upoznati s novoizgrađenim atrakcijama, ali i s postojećom kulturnom i prirodnom baštinom destinacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje