Povežite se s nama

Međimurje

Dobravčani doznali više o Homeru i Trojanskom ratu

Objavljeno:

- dana

U prostorima Kulturno umjetničkog društva „Seljačka sloga“ Donja Dubrava, dr. sc. Feđa Milivojević održao je 16. ožujka popularno-znanstveno predavanje „Između mita i stvarnosti: Homer i Trojanski rat“.

Dr. sc. Milivojević predstavio je Trojanski rat iz perspektive profesionalnog istraživača antike te je predavanje bazirao na uspoređivanju razlika između (netočnih) činjenica koje se prenose putem filmova i serija te (točnih) činjenica proizašlih iz znanstvenih istraživanja.

Predavač je okupljenu publiku proveo pričom mnogo širom od Trojanskoga rata, dajući tako širi kontekst ovom događaju. Polazeći od popularnih predstavljanja Troje, Trojanskoga rata i njegovih junaka, Milivojević je koristeći arheološka, povijesna i književna saznanja spretno vodio publiku tijekom 1500 godina postojanja mikenske civilizacije u čijem se trajanju odvijao Trojanski rat.

Na predavanju se okupilo 30-ak zainteresiranih posjetitelja

Na predavanju se okupilo 30-ak zainteresiranih posjetitelja, a organizatore je posebno razveselilo prisustvo mlađih članova KUD-a koji su i izvan školskih klupa doznali više o temi koja se obrađuje na nekoliko školskih predmeta.

Ovo predavanje je prvi događaj iz ciklusa mjesečnih događanja koje će u ovoj godini u D. Dubravi organizirati tamošnji KUD “Seljačka sloga” i Centar za istraživanje Međimurja u osnivanju.

Idućeg mjeseca aktivnosti se nastavljaju izložbom o međimurskim črnim pisanicama u suradnji s Biserkom Vučenik povodom 20 godina bavljenja ovom vještinom koja je na rubu izumiranja. Otvorenje izložbe je na Cvjetnicu, 14. travnja, u Info-centru u Donjoj Dubravi.

Međimurje

U Kotoribi krštena mala Sara, peto dijete u obitelji Krušelj, te proslavljen dijamantni pir Slavice i Đure Matoteka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogobrojni vjernici, koji su u nedjelju, 29. siječnja, ispunili kotoripsku crkvu Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa, svjedočili su krštenju djevojčice Sare Krušelj, petog djeteta u obitelji Andreje i Andrije Krušelj, te proslavi dijamantnog pira supružnika Slavice i Đure Matoteka.

Svečanu je svetu misu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a župnik Ivan Kljunić zaslužan je što je supružnicima Matotek stigao i Blagoslov Svetoga Oca za obnovu bračnih zavjeta kojeg im je biskup Radoš pročitao i predao na kraju Svete mise. 

– Bio je ovo radostan dan za sve župljane Kotoribe, a posebno su suze radosnice zasjale u očima mnogobrojnih članova dviju obitelji koje su sve prisutne okupile u molitvi – rekli su iz Varaždinske biskupije.

Župni su zborovi pjesmom uveličali misno slavlje.

Nastavite čitati

Međimurje

Na III. OŠ Čakovec održana radionica o utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zajedno za obitelj!“ djelatnice Obiteljskog centra, Područne službe Međimurske, održale su tribinu za širu javnost i stručnjake III. Osnovne škole Čakovec naziva „Utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece“.

Ovim putem željelo se je ukazati na pozitivne i negativne aspekte korištenja istih, uz pružanje smjernica za njihovo odgovorno korištenje.

Primjerima iz prakse sudionicima je istaknuta važnost roditeljskog nadzora i pravovremenog reagiranja na neprimjerenu upotrebu medija, a koliko je navedena problematika aktualna, vidljivo je i u potrebi i pozivu drugih škola Međimurske županije za daljnjim promoviranjem i educiranjem roditelja i stručnjaka u navedenoj temi.

Obiteljski centar kroz svoj rad uključuje korisnike s opisanom problematikom, tijekom kojeg se nastoji educirati roditelje i pružiti im potporu, dok se s djecom radi na jačanju samopoštovanja i izgradnji komunikacijskih i socijalnih vještina.

Tijekom trajanja projekta Obiteljski centar, Područna služba Međimurska, nastoji senzibilizirati širu javnost o važnosti provedbe procesa deinstitualizacije i prava ranjivih skupina, s ciljem unapređenja kvalitete života i aktivnosti uključivanja u društvo.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta UP.02.2.2.12.0031 „Zajedno za obitelj!“ koji je financiran iz Državnog proračun Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje