Povežite se s nama

Međimurje

Dobre vijesti sa sjevera!

Objavljeno:

- dana

Prije točno godinu dana bio sam nepravedan prema Malali: napisao sam da bi dodjela Nobelove nagrade maloljetnoj osobi bila na neki način neukusna. Iako je još uvijek maloljetna, sada mi je drago što je dobila Nobela za mir.

Naime, zaboravio sam tada, lani, da je Malala itekako zrela osoba: prerano sazrela zbog svega što joj se osobno dogodilo, kao što su, zbog svinjarija protiv kojih se upravo Malala bori, prerano sazrela i mnoga djeca u Pakistanu.

Drago mi je zbog nagrade Malali i zato jer je to svojevrsna pljuska Pakistanu. Koliko god službeni Islamabad sada slavio i hvalio Malalu, upravo je Pakistan (a ne Sirija, Irak ili Iran) ključno geopolitičko područje svijeta, što tamošnjim vlastima već desetljećima omogućava perfidnu dvostruku igru s talibanima, gomilanje nuklearnog arsenala i neobuzdano djelovanje tajnih službi i represivnog aparata. A drago mi je što je Nobela dobio i Kailash Satyarthi, indijski borac za prava djece, jer ono što se u Indiji događa s djecom također je ispod svake ljudske razine.

Nakon nekih nevjerojatnih ispada – Nobela za mir dobivali su i Al Gore i Obama (ne znaš što je gore) – izgleda da su se nordijski akademici ipak malo unormalili. Svjedoči to i Nobelova nagrada za književnost. Patrick Modiano dobar je odabir, baš kao što su to bili Tomas Tranströmer, Mario Vargas Llosa ili poneki afrički i azijski pisci koji sigurno vrijede, ali na Zapadu nisu dovoljno poznati. U ono davno vrijeme kad smo čitali sve iz Biblioteke „Hit“ (jer drugih prijevoda novijih naslova gotovo da i nije bilo), „svi“ smo pročitali i Modianovu „Ulicu mračnih dućana“. Pročitali je, uživali u njoj i uglavnom je zaboravili, stoga s velikim zanimanjem očekujem Frakturin prijevod njegovoga „Malog dragulja“.
Eto, dobre vijesti sa sjevera: možda još ima nade za ovaj
svijet…

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mala Subotica: trkači i rekreativci pozvani su na utrku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Povodom Dana općine Mala Subotica, Općina Mala Subotica u suradnji s tamošnjom udrugom sportske rekreacije „Sport za sve“ i atletskim klubom Međimurje, organizira 4. utrku Općine Mala Subotica, koja će se održati 10. srpnja s početkom u 18:30 kod Osnovne škole Tomaša Goričanca u Maloj Subotici.

Trkači mogu sudjelovati na stazama od 3,4 i 7,3 kilometra. Utrka je namijenjena građanstvu, bilo da je riječ o sportašima ili rekreativcima, a medalje za prva tri natjecatelja osigurane su u svim dobnim kategorijama. Startne brojeve osigurava organizator, a preuzimaju se od 16:30 kod škole.

Podjela nagrada bit će poslije završetka glavne utrke, nakon što se obrade svi podatci.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani Općine Goričan slavit će se uz dobru zabavu: sport, izložbe, vol s ražnja…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani Općine Goričan ove će se godine održati od četvrtka, 24. lipnja, do nedjelje, 27. lipnja.

U četvrtak s početkom u 19 sati održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća u Multimedijalnoj dvorani, a dok će petak obilježiti likovna radionica Emanuela Varovića, otvorenje izložbe pokojne Ivane Šavora, foto-safari Petra Sabola i nastup grupe “Meteori”, a za djecu je organiziran i zabavni park.

U subotu će, uz dječji zabavni park, biti održano i kuhanje udruga, prijateljska utakmica Prijatelji – Palonovec, sportske igre te nastup grupe “Čarobnjaci”, dok će se u nedjelju slaviti sveta misa, a u tamošnjem društvenom domu KUD je pripremio izložbu starina. Svima u slast bit će i vol s ražnja, a potom slijedi mini turnir u nogometu, nastup mažoretkinja i puhačkog orkestra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!