Povežite se s nama

Događanja

Dobre vile snimile spot za pjesmu Nek’ svira kaj

Objavljeno:

- dana

MALA ‘BAJKA NA DLANU’ U MAJSECOVOM MLINU

U pitoresknom i mirnom zagorskom ambijentu,  uz šum vode mlinskog kotača Majsecovog mlina, odigravala se prava mala ‘bajka na dlanu’.

Dok  se  sunčane zrake probijaju kroz odškrinute prozore stare zagorske hiže, u čijem potkrovlju su još sneni noćašnji gosti, s obližnjeg proplanka dopire pjesama Dobrih vila koja sve razbuđuje.  Dobre vile obitavaju već nekoliko stotina godina u kajkavskim krajevima i putuju s pjesmom čez Međimurje, Podravinu, Prigorje, Moslavinu, Turopolje  i Zagorje.  A sada su se trenutno nastanile u Majsecovom mlinu i svojim pjesmama razgaljuju duše putnika namjernika i  gostiju koji posjećuju ovo seosko imanje.

Ovako započinje priča  spota za  pjesmu ‘Nek’ svira kaj’ koju izvode Dobre vile – Kristina Iveković, Nikolina Hižar i Majda Jelušić – kojima su se na snimanju pridružili i mladi glazbenici Tamburaškog sastava Primus. Pjesma koju u prvoj verziji izvodi snažni vokal Darija Došlića, dobila je novu dimenziju u ženskoj vokalnoj izvedbi. Novu obradu skladbe potpisuje Petar Varga, a digitalni mastering Vladimir Smiljanić. Glazbu je napisao Davor Mirić, a ujedno je uz Ivanku Bičak koautor stihova.

Veselo i raspjevano društvo u Majsecovom mlinu ugostio je ljubazni domaćin, vrhunski chef Marko Živaljić koji je ujedno i predsjednik Udruge kuhara Krapinsko-zagorske županije. I dok se u predvorju  orila pjesma, iz obližnje kuhinje restorana  širili su se mirisi zagorskih delicija koje su spravljali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, donedavni krapinsko-zagorski župan i Branko Grčić, potpredsjednik vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Snimanje nekoliko zanimljivih kadrova spota  za pjesmu ‘Nek’ svira kaj’ odvijalo se i u Starom selu Kumrovec u veselom društvu s članovima etno udruge Zipka, na bistričkom ringišpilu u dvorištu obitelji Šiltić te na farmi konja vlasnika Božidara Jelenića u Slavetiću pokraj Jaske.
Scenarij i režiju spota potpisuje Ivanka Bičak, a u snimateljskoj ekipi sudjelovali su  Borna Hojsak, Stjepan Zebec i Stjepan Hanžek. Dobre vile nosile su kreacije Vesne Leško, dok su za make up zaslužne Martina Vinković i Vesna Gučin-Županić.  Za lepršave frizure pobrinule su se   Kristina Vrdoljak i Lidija Lukačin. Umjetnički nakit izradila je Petra Ptiček.

Nek’ svira kaj ujedno je i naslovna pjesma istoimene emisije   o etno, tradicionalnoj i popularnoj narodnoj glazbi, običajima, tradiciji i kulturi kajkavskog podneblja, koja  sredinom studenog, u nedjeljnom poslijepodnevnom terminu započinje s emitiranjem novog ciklusa na TV PLUS-u i maxTV kanalu 822, te na još nekim regionalnim  tv postajama.  Autorica i urednica je Ivanka Bičak, izvršni producenti  Boris Zeljak i Kristina Iveković, a voditeljica  Majda Jelušić.

„I u novoj sezoni emisije gledatelji i svi ljubitelji kaja i kajkavske glazbe  moći će uživati uz glazbeni, i u drugim  zanimljivim sadržajima emisije: u rubrici Kaj retro – urednik i voditelj rubrike Stjepan Zrinski, vodi nas u kajkavsku glazbenu prošlost, Kajkavski potpuri donose nam nove  okuse, mirise, boje i zvukove, dok u Razglednici  predstavljamo turističke destinacije kajkavskog podneblja, a i gledatelji nam mogu slati svoje foto i video razglednice. Kaj se kuha? donosi nam nove recepte iz kajkavske kuhinje, a tu je i kutak za vinoljupce Uz vince i tamburice.  Nadolazeće festivale i manifestacije, kulturna događanja koja vrijedi posjetiti najavljujemo u rubrici Kaj ima? Da dobrih Gosti nigdar dosti   – gledatelji se mogu uvjeriti u istoimenoj rubrici. Tu je i Top lojtrica koja donosi 5 najpopularnijih kajkavskih pjesama (spotova) po izboru glazbenog urednika Borisa Zeljaka. Za gledatelje smo pripremili i nagradne igre te još neka iznenađenja u suradnji s našim medijskim partnerima – Zagorskim listom i mjesečnikom Vikend van Zagreba“, istaknula je urednica i scenaristica emisije Ivanka Bičak.

Izvor:
Foto: Borna Hojsak, Stjepan Zebec, Boris Zeljak

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje