Povežite se s nama

Kultura

Dobru djecu ne primjećujemo – to je kao da ne vidiš da je dan sunčan

Objavljeno:

- dana

VELIKI ZA MALE

Ona voli red, voli kad je drveće podrezano, fasade oličene, funkcionalne stvari…Te osobine pripisuje svom horoskopskom znaku – biku. Sanja Pilić – horoskopski bik, i Sanja Pilić, najčitanija hrvatska književnica za djecu, kao da su dvije različite osobe.

Osoba koja ne skida osmijeh s lica, koju nije sram pred deset ljudi reći da se želi slikati za facebook, ali „nek’ se ne vidi trbuh“… teško je zamisliti kako uživa u, uvjetno rečeno – redu, radu i disciplini. Lakše ju je „sakriti“ u grm iz kojeg, skupa s djecom, viri i smišlja kako će nadmudriti odrasle.

Moja najvjernija publika su djeca od 3. do 7. razreda osnovnih škola

 

Formula privlačnosti

Zagrebačka književnica doživjela je veliku privilegiju – nedavno su ju osobno djecaizabrala kao gošću književne večeri Dječjeg odjela varaždinske knjižnice. Nerijetki su joj roditelji zahvalni, jer su im djeca zavoljela čitati zahvaljući upravo njoj. 

“Peti razred je najkritičniji. Tu ih morate „privući“, Sanja Pilić

 

– To sam čula jako puno puta, veli. Kako to komentira? – Djeca su smatrala da su knjige dosadne ili im se valjda nije svidjelo ono što su čitala. I to upravo u po čitanje najopasnijim godinama, kada je velika prijetnja da odustanu od čitanja. Moja najvjernija publika su djeca od 3. do 7. razreda osnovnih škola. Peti razred je najkritičniji. Tu ih morate „privući“, priča žena koja je očigledno pronašla tu „formulu privlačnosti“.

– Moje su knjige duhovite, vedre, lako se identificirati s likovima. Bazirane su na dobricama, koji su, jadni, dobri otpočetka dokraja, što danas nije baš popularno. Istovremeno su samostalni, vedri, nešto se događa, jezik je obično duhovit, pa vjerujem da im to paše, govori Sanja Pilić, čije knjige naizgled nemaju neku veliku poantu, već djeci, kako sama veli, „suptilno podmetne i školu i pisce, kazalište i muzeje“. – Sve to na jedan blagi način, ne pametujem previše. Vjerujem da me zato „izabiru“. Moji su junaci samostalni, junakinje nisu onako „ženski bedaste“. Volim ih zaštititi pameću od zaljubljivanja u kojekakve bezvezne frajere… govori književnica. 

“Moje su knjige duhovite, vedre, lako se identificirati s likovima”.

Dobroj djeci nije lako

– Djeci nije lako. Osobito onoj dobroj. U romanu „Fora je biti faca“ jedan je dječak vrlo pristojan, zbog čega ima samo probleme. Ima prijatelja koji nije nimalo pristojan i stalno dobro prolazi u životu. Dobra su djeca zanemarena djeca. Djecom s problemima se svi bave – od psihijatara, psihologa, škole… dok dobrim đacima ili pristojnoj djeci nitko ne kaže niti „hvala što mi ne stvaraš probleme“. Dobru djecu zapravo ne primjećujemo – to je kao da ne vidiš da je dan sunčan, pun energije, nakon cjelodnevnog užurbanog ritma, govori Sanja Pilić.

Koga djeca vole?

Na vječnu enigmu zašto djeca nekog vole, odgovara: – Dobro se ja slažem s njima. Mogu se glupirati, ali sam i ozbiljna kad treba – ne ulizujem im se, veli ova, vjerojatno najzastupljenija književnica u hrvatskoj lektiri

“Mogu se glupirati, ali sam i ozbiljna kad treba – ne ulizujem im se”

Rijetki uopće znaju da je Sanja Pilić kćer legendarne Sunčane Škrinjarić. – Osim knjižničarki i ekipe koja se bavi knjigama, dugo to nitko nije znao. Nas dvije smo potpuno različite spisateljice. Ona je izvrsna, ali vidim da je zastarjela za ove generacije koje vole brzo pročitati knjigu, nostalgična je Sanja Pilić. Pitamo je očekuje li se danas previše od djece – biti odličan učenik, naučiti strane jezike, ići u glazbenu školu…Dozvoljava li se djetetu biti dijete? 

Volim djecu koja rade

Mogu se glupirati, ali i biti ozbiljna – djeci se ne ulizujem

-Ne. Satnica koja im se nameće ubila je to obiteljsko vrijeme. Objektivno zaista ne znam kada su roditelji s djecom. Trebaju previše toga usvojiti u malo vremena, bez ikakvog razumijevanja, govori. Što se, pak, tema njezinih romana tiče, kaže: – Znam da ih ne smijem gnjaviti sa socijalnim temama, jer to ih ne zanima, ali u mojim romanima baš ne idu ni u šoping, nije im to neki smisao – smisao je ipak prijateljstvo. Također, volim djecu koja rade. Mislim da je prirodno kad imaš neki obrt da ti klinci pomažu. Volim te 14-ogodišnjake koji mi donesu kavu, pa im se malo prolije – oni uče život. Tako i moji junaci nisu dangube, govori.

“Malo drvo”

Njezina engleska kolegica, J. K. Rawling, knjigama za djecu zgrnula je bogatstvo. – Meni je to dosadno. kao i “Gospodar prstenova”. Mama mi je nudila čitati Tolkiena, probala sam, ali dosadno mi je. Samu sebe bih uvijek radije čitala. Baš me briga za hobite. Volim realne situacije. Od knjiga za djecu sam voljela i danas volim Kerstnera – tu njegovu duhovitost, Jako volim “Malo drvo”, jedinu knjigu Forresta Cartera kao i Saroyana.

“Mama mi je nudila čitati Tolkiena, probala sam, ali dosadno mi je. Samu sebe bih uvijek radije čitala”.

Prije nego je odjurila na brzinski ručak pred polazak autobusa za Zagreb, s vrata dovikuje: – Joj, trebala sam početi pisati neki roman jer sam tako obećala, ali još nisam počela. I ode. Toliko o horoskopskim osobinama bika žene, u čijem vam društvu ne može biti dosadno ili depresivno. I onda shvatite zašto je djeca vole. Njih ne možete prevariti.

Iz biografije

 Između dvadesetak književnih nagrada, Sanja Pilić odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića za osobite zasluge u prosvjeti i kulturi. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i radila sa zlostavljanom djecom.

OPUS

 Objavila je do sada 27 knjiga za djecu i odrasle, od čega je sedam naslova u školskoj lektiri. Napisala je i 18 slikovnica. 

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje