Povežite se s nama

Međimurje

Dodijeljene učeničke stipendije djeci hrvatskih branitelja

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija potpomaže rad hrvatskih branitelja, ali veliku pozornost pridaje i njihovoj djeci pa je tako u četvrtak, 24. siječnja, u Scheierovoj zgradi dodijelila učeničke stipendije za 60 djece hrvatskih branitelja.

– Jedan od programa u obrazovanju, koji i ove godine provodimo da bismo potaknuli izvrsnost te nastavak školovanja, su stipendije djeci hrvatskih branitelja – naših heroja, ljudi koji su ostavili veliki trag i zadužili nas tijekom devedesetih, što treba poštovati i u mirnodopskom razdoblju – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Antonia Ružić, učenica drugog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i europska teniska juniorska prvakinja, jedna je od 60 učenica, odnosno učenika-stipendista kojima su na svečanosti uručeni ugovori za stipendije.

– Kao dobitnica stipendije željela bih u ime svih stipendista zahvaliti Međimurskoj županiji. Hvala što nam pomažete u daljnjemu školovanju. Uvjerena sam da će svima nama ovo biti veliki poticaj za budući rad i obrazovanje – zahvalila se Antonia.

Prva rata isplaćena

Od školske godine 2004./2005. do danas Međimurska županija je djeci hrvatskih branitelja dodijelila 840 stipendija. Iznos stipendije na godišnjoj razini je 3000 kuna, a iz županijskoga je proračuna dosad izdvojeno 2.520.000 kuna. Stipendije se isplaćuju u dvije jednake rate u iznosu od po 1500 kuna.

Ugovore su učenicima uručili župan Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman i njegov zamjenik Josip Grivec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec.

– Zadovoljstvo mi je uručiti vam stipendije uz malo iznenađenje: polovica iznosa vam je već danas uplaćena na račun. Želim vama i vašim roditeljima puno uspjeha, zdravlja, osmijeha, zadovoljstva, a vi, mladi ljudi, budite stup našeg društva i zajednice. Radite to zbog sebe samih, svojih obitelji i roditelja te svojih općina i gradova – istaknuo je Posavec.

Kulturno-umjetnički dio programa svojim je nastupom upotpunila učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Vitomira Turk uz pratnju profesora Damira Rodigera te gimnazijskoga školskoga benda „Poetikon“.

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje