Povežite se s nama

Međimurje

Dodijeljene učeničke stipendije djeci hrvatskih branitelja

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija potpomaže rad hrvatskih branitelja, ali veliku pozornost pridaje i njihovoj djeci pa je tako u četvrtak, 24. siječnja, u Scheierovoj zgradi dodijelila učeničke stipendije za 60 djece hrvatskih branitelja.

– Jedan od programa u obrazovanju, koji i ove godine provodimo da bismo potaknuli izvrsnost te nastavak školovanja, su stipendije djeci hrvatskih branitelja – naših heroja, ljudi koji su ostavili veliki trag i zadužili nas tijekom devedesetih, što treba poštovati i u mirnodopskom razdoblju – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Antonia Ružić, učenica drugog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i europska teniska juniorska prvakinja, jedna je od 60 učenica, odnosno učenika-stipendista kojima su na svečanosti uručeni ugovori za stipendije.

– Kao dobitnica stipendije željela bih u ime svih stipendista zahvaliti Međimurskoj županiji. Hvala što nam pomažete u daljnjemu školovanju. Uvjerena sam da će svima nama ovo biti veliki poticaj za budući rad i obrazovanje – zahvalila se Antonia.

Prva rata isplaćena

Od školske godine 2004./2005. do danas Međimurska županija je djeci hrvatskih branitelja dodijelila 840 stipendija. Iznos stipendije na godišnjoj razini je 3000 kuna, a iz županijskoga je proračuna dosad izdvojeno 2.520.000 kuna. Stipendije se isplaćuju u dvije jednake rate u iznosu od po 1500 kuna.

Ugovore su učenicima uručili župan Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman i njegov zamjenik Josip Grivec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec.

– Zadovoljstvo mi je uručiti vam stipendije uz malo iznenađenje: polovica iznosa vam je već danas uplaćena na račun. Želim vama i vašim roditeljima puno uspjeha, zdravlja, osmijeha, zadovoljstva, a vi, mladi ljudi, budite stup našeg društva i zajednice. Radite to zbog sebe samih, svojih obitelji i roditelja te svojih općina i gradova – istaknuo je Posavec.

Kulturno-umjetnički dio programa svojim je nastupom upotpunila učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Vitomira Turk uz pratnju profesora Damira Rodigera te gimnazijskoga školskoga benda „Poetikon“.

Međimurje

Donji Vidovec: zbog učestalih provala i krađa povećat će se broj policijskih ophodnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Općine Donji Vidovec u posljednje se vrijeme bilježi povećani broj provala i krađa. Tim je povodom načelnica Bojana Petrić organizirala sastanak na kojem su bili načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić, kontakt policajac Davor Igrec i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Da bi se zaustavilo širenje ovog problema i povećalo stanje sigurnost na području Donjeg Vidovca, ali i susjednih općina, policija će povećati prisutnost svojih djelatnika na tom prostoru.

– Želimo zamoliti sve mještane da surađuju s policijom te svojim opažanjima i saznanjima pomognu u sprječavanju kaznenih djela i otkrivanju počinitelja – poručeno je na sastanku.

Djelatnici Policijske postaje Prelog su već u prvoj polovici siječnja uspješno razriješili više kaznenih djela koja su se dogodila u posljednjih nekoliko mjeseci na području Općine Donji Vidovec te su prema počiniteljima poduzete određene mjere.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Na Mađerkinu bregu niknuo kostur budućega Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Napreduje izgradnja Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem na Mađerkinu bregu.

U tijeku je montaža čelične konstrukcije vidikovca (stepenica i platformi) te je dosad izvedeno oko 60% radova. Radove su obišli župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, voditelj TIC-a Općine Štrigova Josip Mikec i županijska pročelnica Blaženka Novak.

Završetak montaže konstrukcije u planu je do kraja veljače, nakon čega slijede završni radovi u samom Centru i njegovo opremanje. Na lokaciji će posjetiteljima biti dostupne informacije o turističkoj ponudi cijelog Međimurja, a biciklisti će na raspolaganju imati odmorište opremljeno servisnom stanicom, prilagođeno i e-biciklima.

Prema ugovoru radovi završavaju 17. ožujka 2022., a izvodi ih Hidroing d.d. Ugovoreni iznos radova je 5.827.712 kuna bez PDV-a. Biciklističko-informativni centar s vidikovcem jedna je od komponenti projekta CycleSeeing Attractour – CSA, sufinanciranog iz prekograničnog programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska, koji provodi Općina Štrigova u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Štrigova i Gradom Nagykanisza, uz podršku Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.463.966,46 eura.

Nakon dovršetka vidikovca, održat će se raznovrsne radionice u koje će biti uključena djeca školske dobi te turistički stručnjaci s područja Međimurja i Nagykanizse kako bi ih se upoznalo s novitetima koji će proizaći iz projekta.

Kako bi se privukao što veći broj turista, ne samo za kratkotrajne posjete već i za duži boravak, osmišljena su i tri turistička paketa – biciklistički paket, paket zdravlje i wellness te eko-turistički paket. Navedeni paketi će pridonijeti tome da projektno područje postane privlačnije turističko odredište, a ne samo tranzitno. Turisti će se tako upoznati s novoizgrađenim atrakcijama, ali i s postojećom kulturnom i prirodnom baštinom destinacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje