Povežite se s nama

Događanja

Dođite na Dan otvorenih vrata varaždinskog Društva mulitiple skleroze

Objavljeno:

- dana

DANAS NACIONALNI DAN OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE

Članovi Društva multiple skleroze (MS) Varaždinske županije danas obilježavaju Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze. Upravo na taj dan prije 33 godine osnovano je Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze u Zagrebu.

– Taj dan obilježit ćemo Danom otvorenih vrata. Svi koji žele mogu danas sve do 18 sati doći u prostorije naše Udruge koje se nalaze u prizemlju zgrade u Križanićevoj 33 u Varaždinu. Posjetite nas, bit ćemo tu za vas sa svim materijalima koji predstavljaju rad naše Udruge i sa svim odgovorima na pitanja koja vas zanimaju – poziva Irena Vrdoljak, predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije u sklopu koje djeluje Klub Lepoglava, Klub Ludbreg i Klub mladih oboljelih od MS-a.

U našoj županiji 300 oboljelih od MS-a

Društvo je uključeno i u niz programa koje podupire država, pa uz devet osobnih asistenata i tri domaćice koji pomažu najteže oboljelima, članovi društva sudjeluju u radu kreativne radionice, psihoterapijske grupe, te medicinske gimnastike.

Inače, županijsko Društvo multiple skleroze trenutno okuplja 90 članova, iako se pretpostavlja da je broj oboljelih od MS-a na području Varaždinske županije tri puta veći.

Riječ je o kroničnoj neurološkoj bolesti središnjeg živčanog sustava kod koje se nikad ne zna na što će “udariti”, zbog čega se i naziva “bolest s tisuću lica”. Oduzetost pojedinih dijelova tijela, teškoće pri kretanju, utrnutost ruku i nogu, poremećaj ravnoteže samo su neki od simptoma MS-a.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati