Povežite se s nama

Međimurje

Dođite u vrt ljekovitog bilja OŠ Sveti Martin na Muri, ali čuvajte ga i pazite!

Objavljeno:

- dana

MALI VRTLARI

Polaznici izvannastavnih aktivnosti Mali ekolozi i Mali cvjećari OŠ Sveti Martin na Muri su s učiteljicama Majom Goričanec i Ksenijom Perčić obnovili vrt ljekovitim biljem jer je tlo na prijašnjem vrtu bilo iznimno pjeskovito te su se posađene biljke teško njegovale i održavale.

Najprije su im učenici 7. b razreda sa svojom razrednicom Valentinom Bogdan pomogli razvoziti kamion novodovezene kvalitetnije zemlje. Zatim su s domarom Zlatkom Goričancem oblikovali novi vrt uz pomoć doniranih drvenih greda od obitelji Goričanec, i na kraju su presadili biljke mente, matičnjaka, majčine dušice, kadulje i lavande sa starog vrta na novi. Kasnije su posadili još i sadnice nevena, a kamilica je ostala na starom vrtu. Nju će ostaviti prirodi da je opraši i proširi po starom dijelu vrta. Uz vrt su postavili klupice od balvana te zasadili ukrasno cvijeće i jagode, pa su svi koje boravak u prirodi opušta pozvani da im se pridruže u ugodnom boravku na svježem zraku. No, mali ekolozi i cvjećari mole sve posjetitelje da vrt ne uništavaju te da ga nakon vikenda ostave onakvim kakvim su ga učenici ostavili.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Kod Učeničkog doma Graditeljske škole održana vježba spašavanja prilikom potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. rujna, Učenički dom Graditeljske škole Čakovec bio je mjesto održavanja vježbe civilne zaštite spašavanja učenika i zaposlenika prilikom potresa.

Cilj je bio praktična provjera planova djelovanja Civilne zaštite Međimurske županije i Grada Čakovca, osposobljenosti i postupka intervencije operativnih snaga civilne zaštite i žurnih službi te eventualne potrebe mijenjanja planova djelovanja civilne zaštite u cilju njihove bolje operativnosti.

Tema vježbe „Potres 2022“ bila je spašavanje, evakuacija i zbrinjavanje učenika te zaposlenika zbog urušavanja dijela zgrade i požara u Učeničkom domu u Čakovcu izazvanih potresom.

Operativne snage sustava civilne zaštite Međimurske županije i Grada Čakovca, odnosno Služba civilne zaštite Čakovec-Centar 112, Policijska uprava međimurska, Javna vatrogasna postrojba Čakovec, Dobrovoljno vatrogasno društvo Čakovec, HGSS – stanica Čakovec, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec i Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije uspješno su izvršile vježbu i pokazale dobru osposobljenost te potvrdile da su spremne na izvanredne događaje.

Vježbi su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, županijski vatrogasni zapovjednik Robert Meglić i voditelj Službe civilne zaštite Čakovec Ladislav Söke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje