Povežite se s nama

Međimurje

Dođite u vrt ljekovitog bilja OŠ Sveti Martin na Muri, ali čuvajte ga i pazite!

Objavljeno:

- dana

MALI VRTLARI

Polaznici izvannastavnih aktivnosti Mali ekolozi i Mali cvjećari OŠ Sveti Martin na Muri su s učiteljicama Majom Goričanec i Ksenijom Perčić obnovili vrt ljekovitim biljem jer je tlo na prijašnjem vrtu bilo iznimno pjeskovito te su se posađene biljke teško njegovale i održavale.

Najprije su im učenici 7. b razreda sa svojom razrednicom Valentinom Bogdan pomogli razvoziti kamion novodovezene kvalitetnije zemlje. Zatim su s domarom Zlatkom Goričancem oblikovali novi vrt uz pomoć doniranih drvenih greda od obitelji Goričanec, i na kraju su presadili biljke mente, matičnjaka, majčine dušice, kadulje i lavande sa starog vrta na novi. Kasnije su posadili još i sadnice nevena, a kamilica je ostala na starom vrtu. Nju će ostaviti prirodi da je opraši i proširi po starom dijelu vrta. Uz vrt su postavili klupice od balvana te zasadili ukrasno cvijeće i jagode, pa su svi koje boravak u prirodi opušta pozvani da im se pridruže u ugodnom boravku na svježem zraku. No, mali ekolozi i cvjećari mole sve posjetitelje da vrt ne uništavaju te da ga nakon vikenda ostave onakvim kakvim su ga učenici ostavili.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prirodna nepogoda: suša na sjeveru Hrvatske uzrokovala štetu u ratarstvu i povrtlarstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zbog visokih temperatura i izostanka potrebnih količina padavina tijekom lipnja i srpnja, zbog čega su na ratarskim i povrtlarskim kulturama nastale štete, u srijedu, 22. rujna, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode suše u Međimurskoj županiji.

Prirodna nepogoda proglašena je za više jedinica lokalne samouprave, također i za područje Grada Čakovca.

– Pozivamo poljoprivredne proizvođače s područja Grada Čakovca da prijave štetu – ističu iz Grada Čakovca.

Šteta se prijavljuje na obrascu objavljenom na web stranici grada, a ispunjeni obrazac dostavlja se na adresu [email protected] ili osobnom dostavom u Grad Čakovec, soba 205. Rok za dostavu prijave je ponedjeljak, 4. listopada.

Nastavite čitati

Međimurje

Veselo u PO Maslačak: predstava “Ogledalce” za doček jeseni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stigla je kalendarska jesen, godišnje doba najbogatije plodovima njiva, šuma, voćnjaka i povrtnjaka.

Ljudi i životinje spremaju se za hladnu zimu i pune svoje smočnice i podrume, brloge i duplje. Što se dogodilo tijekom te pripreme šumskim životinjama kada su u šumi pronašle ogledalo, uprizorile se u dramatizaciji slikovnice “Ogledalce” Grigora Viteza odgojiteljice Područnog odjela Maslačak Dječjeg vrtića Cvrčak u Čakovcu.

– Povodom prvog dana jeseni za djecu su pripremile predstavu, djeca su sama izrađivala jesenske ukrase za glave te u suradnji s roditeljima organizirale čašćenje voćem. Glumice odgojiteljice su na kraju predstave zaslužile ogroman pljesak malih ručica. To im je bila najdraža nagrada za njihov trud. Sunčano vrijeme je bilo idealno za nastavak druženja uz ples na vrtićkom igralištu – objašnjavaju iz Vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje