Povežite se s nama

U fokusu

Dodjelom poklona umirovljenim nastavnicima obilježen Svjetski dan učitelja

Objavljeno:

- dana

SVEČANO U ŽUPANIJSKOJ PALAČI

– Jedna ruska poslovica kaže “Učitelji i stabla poznaju se po plodovima”. Upravo zato je posao učitelja lijep. 

Povratna informacija od učenika najviše govori o vrijednosti cijelog našeg radnog vijeka, sve drugo je zanemarivo – istaknuo je Branko Topić, poznati varaždinski profesor i voditelj Centra izvrsnosti za matematiku na današnjoj svečanosti obilježavanja Svjetskog dana učitelja u Županijskoj palači.

Obrazovanje je temelj za formiranje obitelji i kvalitetne osobe

Prof. Topić jedan je od 58 nastavnika koji su od ove školske godine u mirovini. Njima  su zamjenik župana Tomislav Paljak i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac danas uručili prigodne poklone i zahvalnice te im poželjeli mnogo lijepih godina u mirovini.

Na svečanosti je bio i varaždinski župan Radimir Čačić.  

Malo je zanimanja i profesija koje ljudi obavljaju, a koje imaju prefiks plemenitosti. Obrazovanje je temelj za formiranje obitelji i kvalitetne osobe, a uloga učitelja kroz povijest, pa sve do danas nikada nije bila dovoljno valorizirana. Mi u ovoj županiji uvjerenja smo da upravo na tom području treba uložiti najveće moguće napore, a dio koji je na nama je upravo to da prepoznamo najbolje, posebno ih stimuliramo, a zatim i nagradimo. Ova županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je europski centar izvrsnosti, a učenici naše županije daleko su najuspješniji na državnim i međunarodnim natjecanjima, što nije slučajno. Ulaže se jedan veliki napor i učinit ćemo još više, a ovih dana očekujem i jedan razgovor sa predstavnicima ambasade iz Izraela – najavio je Čačić.

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada. Taj dan je proglasio UNESCO još 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati