Povežite se s nama

U fokusu

Dodjelom poklona umirovljenim nastavnicima obilježen Svjetski dan učitelja

Objavljeno:

- dana

SVEČANO U ŽUPANIJSKOJ PALAČI

– Jedna ruska poslovica kaže “Učitelji i stabla poznaju se po plodovima”. Upravo zato je posao učitelja lijep. 

Povratna informacija od učenika najviše govori o vrijednosti cijelog našeg radnog vijeka, sve drugo je zanemarivo – istaknuo je Branko Topić, poznati varaždinski profesor i voditelj Centra izvrsnosti za matematiku na današnjoj svečanosti obilježavanja Svjetskog dana učitelja u Županijskoj palači.

Obrazovanje je temelj za formiranje obitelji i kvalitetne osobe

Prof. Topić jedan je od 58 nastavnika koji su od ove školske godine u mirovini. Njima  su zamjenik župana Tomislav Paljak i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac danas uručili prigodne poklone i zahvalnice te im poželjeli mnogo lijepih godina u mirovini.

Na svečanosti je bio i varaždinski župan Radimir Čačić.  

Malo je zanimanja i profesija koje ljudi obavljaju, a koje imaju prefiks plemenitosti. Obrazovanje je temelj za formiranje obitelji i kvalitetne osobe, a uloga učitelja kroz povijest, pa sve do danas nikada nije bila dovoljno valorizirana. Mi u ovoj županiji uvjerenja smo da upravo na tom području treba uložiti najveće moguće napore, a dio koji je na nama je upravo to da prepoznamo najbolje, posebno ih stimuliramo, a zatim i nagradimo. Ova županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je europski centar izvrsnosti, a učenici naše županije daleko su najuspješniji na državnim i međunarodnim natjecanjima, što nije slučajno. Ulaže se jedan veliki napor i učinit ćemo još više, a ovih dana očekujem i jedan razgovor sa predstavnicima ambasade iz Izraela – najavio je Čačić.

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada. Taj dan je proglasio UNESCO još 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje