Povežite se s nama

Međimurje

Događaj koji je trajno promijenio vizuru grada

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA UNIVERZIJADE

Okruglim stolom na maloj sceni Centra za kulturu svečano je obilježena 30. obljetnica najznačajnijega sportskog događaja u Hrvatskoj, Univerzijade ‘87.

Samom okruglom stolu prethodilo je emitiranje kratkoga dokumentarnog filma “Ususret Univerzijadi u Čakovcu”, koji je prije 30 godina u VHS tehnici snimio i montirao Ivo Vurušić.

Nova infrastruktura

Susret ljudi koji su svojim angažmanom omogućili da Čakovec bude dobar domaćin sportašima na 14. ljetnoj Univerzijadi bila je prilika da se s odmakom od 30 godina ocijeni kako je ova manifestacija dugoročno utjecala na Čakovec i Međimurje. Čakovčani su s puno entuzijazma ušli u projekt Univerzijade. Procijenjeno je kako Čakovec i Međimurje mogu puno doprinijeti središnjoj organizaciji u Zagrebu. Nakon što je čakovečki projekt suorganizacije usvojen, započeti su i prvi konkretni potezi.

– Projekt je uključivao izgradnju sadašnjeg nogometnog stadiona Mladosti, obnovljena je sportska dvorana GOC-a, a osim sportske infrastrukture bilo je mnogo aktivnosti u samom gradu. Pa su tako obnovljena pročelja zgrada, ugostiteljstvo se podiglo na višu razinu… Bilo je mnogo aktivnosti. Pokrenulo se i gospodarstvo jer su domaće tvrtke, pa tako i međimurske, radile mnoge stvari za potrebe Univerzijade. Ljetna Univerzijada bila je pokret koji je pokrenuo mnoge stvari u Međimurju i utjecao na podizanje kvalitete svih segmenta života – prisjetio se Dragutin Lončarić, predsjednik Organizacijskog odbora Univerzijade.

Na razne načine u volonterskim ulogama u Čakovcu je bilo angažirano više od 500 ljudi. Brojka bi zasigurno bila i puno veća, s obzirom na sve one koji su željeli biti dio ovoga velikog događanja. Univerzijada je bez sumnje do današnjih dana najveće sportsko događanje koje je organizirano u Hrvatskoj.

– Pogrešno je kada se danas na potencijalno domaćinstvo nekog velikog sportskog natjecanja gleda samo kroz prizmu velikih troškova. Pristup mora biti drugačiji. Projekt domaćinstva treba promatrati kroz prizmu profitabilnosti i svega onoga što iza njega ostaje društvu na korištenje. Gledajte primjere drugih zemalja koje dugoročno itekako profitiraju organizacijom europskih i svjetskih prvenstava ili pak Olimpijskih igara – zaključio je Lončarić.

Razvoj sredine

Osim u Zagrebu i Čakovcu, Univerzijada 1987. godine održana je još u Varaždinu, Bjelovaru, Petrinji, Sisku i Karlovcu. Sudjelovalo je 6.423 sportaša, a Čakovec je bio domaćin nogometnog i košarkaškog turnira. Upravo stoga je izgrađen nogometni stadion, dok je sportska dvorana GOC-a u potpunosti preuređena.

– Važno je iskoristiti domaćinstvo velikog natjecanja za disperziju aktivnosti i na druge sredine. Upravo je Univerzijada iz 1987. godine takav primjer uspješne organizacije. Čakovec se dokazao u organizaciji i suorganizaciji velikih natjecanja. Nije samo Univerzijada uspješan primjer. Bili smo domaćini Svjetskog rukometnog prvenstva za žene u seniorskoj kategoriji, ali i mlađim kategorijama.

Takva akcija iziskuje veliki novac, ali služi za promociju grada i sporta. To je prilika da se obnovi ili izgradi nova sportska infrastruktura te drugi popratni objekti, koji trajno ostaju građanima na korištenje. Domaćinstvo ne pokreće samo sportski aspekt razvoja grada, već je pokretač i ostalih sfera društva, posebno gospodarstva i turizma – dodao je Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika Čakovca.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje