Povežite se s nama

Međimurje

Događaj koji je trajno promijenio vizuru grada

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA UNIVERZIJADE

Okruglim stolom na maloj sceni Centra za kulturu svečano je obilježena 30. obljetnica najznačajnijega sportskog događaja u Hrvatskoj, Univerzijade ‘87.

Samom okruglom stolu prethodilo je emitiranje kratkoga dokumentarnog filma “Ususret Univerzijadi u Čakovcu”, koji je prije 30 godina u VHS tehnici snimio i montirao Ivo Vurušić.

Nova infrastruktura

Susret ljudi koji su svojim angažmanom omogućili da Čakovec bude dobar domaćin sportašima na 14. ljetnoj Univerzijadi bila je prilika da se s odmakom od 30 godina ocijeni kako je ova manifestacija dugoročno utjecala na Čakovec i Međimurje. Čakovčani su s puno entuzijazma ušli u projekt Univerzijade. Procijenjeno je kako Čakovec i Međimurje mogu puno doprinijeti središnjoj organizaciji u Zagrebu. Nakon što je čakovečki projekt suorganizacije usvojen, započeti su i prvi konkretni potezi.

– Projekt je uključivao izgradnju sadašnjeg nogometnog stadiona Mladosti, obnovljena je sportska dvorana GOC-a, a osim sportske infrastrukture bilo je mnogo aktivnosti u samom gradu. Pa su tako obnovljena pročelja zgrada, ugostiteljstvo se podiglo na višu razinu… Bilo je mnogo aktivnosti. Pokrenulo se i gospodarstvo jer su domaće tvrtke, pa tako i međimurske, radile mnoge stvari za potrebe Univerzijade. Ljetna Univerzijada bila je pokret koji je pokrenuo mnoge stvari u Međimurju i utjecao na podizanje kvalitete svih segmenta života – prisjetio se Dragutin Lončarić, predsjednik Organizacijskog odbora Univerzijade.

Na razne načine u volonterskim ulogama u Čakovcu je bilo angažirano više od 500 ljudi. Brojka bi zasigurno bila i puno veća, s obzirom na sve one koji su željeli biti dio ovoga velikog događanja. Univerzijada je bez sumnje do današnjih dana najveće sportsko događanje koje je organizirano u Hrvatskoj.

– Pogrešno je kada se danas na potencijalno domaćinstvo nekog velikog sportskog natjecanja gleda samo kroz prizmu velikih troškova. Pristup mora biti drugačiji. Projekt domaćinstva treba promatrati kroz prizmu profitabilnosti i svega onoga što iza njega ostaje društvu na korištenje. Gledajte primjere drugih zemalja koje dugoročno itekako profitiraju organizacijom europskih i svjetskih prvenstava ili pak Olimpijskih igara – zaključio je Lončarić.

Razvoj sredine

Osim u Zagrebu i Čakovcu, Univerzijada 1987. godine održana je još u Varaždinu, Bjelovaru, Petrinji, Sisku i Karlovcu. Sudjelovalo je 6.423 sportaša, a Čakovec je bio domaćin nogometnog i košarkaškog turnira. Upravo stoga je izgrađen nogometni stadion, dok je sportska dvorana GOC-a u potpunosti preuređena.

– Važno je iskoristiti domaćinstvo velikog natjecanja za disperziju aktivnosti i na druge sredine. Upravo je Univerzijada iz 1987. godine takav primjer uspješne organizacije. Čakovec se dokazao u organizaciji i suorganizaciji velikih natjecanja. Nije samo Univerzijada uspješan primjer. Bili smo domaćini Svjetskog rukometnog prvenstva za žene u seniorskoj kategoriji, ali i mlađim kategorijama.

Takva akcija iziskuje veliki novac, ali služi za promociju grada i sporta. To je prilika da se obnovi ili izgradi nova sportska infrastruktura te drugi popratni objekti, koji trajno ostaju građanima na korištenje. Domaćinstvo ne pokreće samo sportski aspekt razvoja grada, već je pokretač i ostalih sfera društva, posebno gospodarstva i turizma – dodao je Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika Čakovca.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

DOSTI provodi radionice upoznavanja i očuvanja narodnih plesova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Centar raDOSTI“ u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće održavaju se radionice upoznavanja i očuvanja narodnih plesova koje se provode pod vodstvom Tihomira Benčića, suradnika za izvođenje aktivnosti u partnerskoj organizaciji KUD-a „Mura“.

Projekt, odnosno radionice financirane su iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije u partnerstvu s Gradom Murskim Središćem, Udrugom za sindrom Down Međimurske županije, Maticom umirovljenika Međimurske županije – Podružnicom umirovljenika Mursko Središće, KUD-om „Mura“ Mursko Središće, Udrugom „Serjojnske mame i bebe“ te suradnicima; Gradskim puhačkim orkestrom Mursko Središće i Društvom „Naša djeca“ Mursko Središće. Uz usvajanje koraka plesova, polaznici radionica intenzivno vježbaju i pjevanje.

Radom na prvom spletu „Zaigrajte meni“ usvojene su osnove plesova čardaš i čip čardaš, u Međimurju najčešćeg oblika plesa.

Drugi splet „Z Andrašecom v Dekanovcu“ prikaz je plesova karakterističnih za mikrolokaciju koju je plesno oblikovao kantor, pjesnik i narodni koreograf Florijan Andrašec, a splet je posvećen njemu.

Treći splet „Deca, moja deca“ sastavljen je od plesova koji se najčešće izvode, prepoznatljivi su te sadrže elemente čardaša i zibenšrita.

Nastavite čitati

Međimurje

CZK “Rudar”: za vikend “Encanto” i “Matrix: Uskrsnuća”, ima ulaznica i za Kerekesh Teatar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću od ovog vikenda ponovo kreće prikazivanje filmova i to u dva termina.

U 17 sati u subotu i nedjelju prikazuje se animirani sinkronizirani film za djecu „Encanto – naš čarobni svijet”, a u 20 sati bit će “Matrix Uskrsnuća”, također i u subotu i nedjelju. Cijena ulaznice je 25 kuna, s tim da djeca, srednjoškolci, studenti i umirovljenici uživaju poseban popust i plaćaju samo 15 kuna.

Moguća je i kupnja obiteljske ulaznice po 60 kuna. Također je ostalo je još ulaznica za predstavu Kerekesh Teatra „Susjedi“, koja je na rasporedu 12.veljače. Grad kao poklon za Valentinovo sufinancira predstavu i cijena je 25 kuna.

Blagajna radi svakog petka od 14 do 18 sati i sat vremena prije početka programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje