Povežite se s nama

U fokusu

Dogovorena suradnja ne znači koaliciju već samo partnerstvo

Objavljeno:

- dana

Smijenjen predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Bistrović i dogovoreno partnerstvo s HDZ-om

Stjepan Bistrović smijenjen je s dužnosti predsjednika Općinskog vijeća Cestice. 11 od 14 prisutnih općinskih vijećnika glasala je za smjenu nezavisnog Bistrovića.

Na istoj je, izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća, sredinom siječnja, ostavku podnio i prvi potpredsjednik Vijeća Karl Benko koja je i prihvaćena.
Ovakav razvoj događaja mogao bi se nazvati i epilogom priče koja se u Cestici povlači mjesecima. „Muke po Bistroviću“ počele su kada je otvorio i odmah potom zatvorio sjednicu Vijeća na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bilo i usvajanje općinskog proračuna. Bistrović je sjednicu zatvorio prije nego što su vijećnici uopće uspjeli izglasati dnevni red. Unatoč zatvaranju sjednice kao i tome što je nakon njega prostoriju napustio i prvi potpredsjednik Vijeća Karl Benko, sjednica je, pod predsjedanjem drugog potpredsjednika Darka Majhena, nastavljena i izglasan je proračun Cestice.

Ministarstvo presudilo

U legalitet takvog postupka umiješala se i država. Ministarstvo je trebalo odlučiti je li sjednica legalna ili nije. Stjepan Bistrović tada je rekao da će, ukoliko odgovor Ministarstva bude potvrdan, podnijeti ostavku. Nakon što to nije učinio, smijenjen je. Predsjednika Vijeća na njegov je, pokazalo se, nelegitiman čin, navelo odbijanje načelnika Korotaja da mu preda općinsku dokumentaciju da ju odnese doma. – Ono što je tražio bilo je ispravno, ali na neispravan način. Želio je dokumentaciju odnijeti kući što zakonom nije dozvoljeno. Neka ovdje sjedi cijeli dan i proučava papire, ali ne smije ih iznositi iz zgrade. Svima smo ponudili dokumentaciju na uvid i imao sam sastanak sa svima, osim s nezavisnim vijećnicima koji nisu željeli doći na razgovor. Bistrović je osobno bio na dvosatnom razgovoru i većina njegovih prijedloga u izradi proračuna, prihvaćena je – kaže Korotaj.

Bistrović obećao ostavku, ali to nije učinio pa je smijenjen

Na istoj je izvanrednoj sjednici, nakon jedne smjene i jedne ostavke, Klub vijećnika HDZ-a za predsjednika Vijeća predložio Tomislava Lazara. Prijedlog je prošao pa će tako mlađahni Lazar ubuduće predsjedavati općinskim vijećem Cestice. Za prvog potpredsjednika imenovan je Darko Majhen. Nezavisna lista Stjepana Bistrovića još uvijek nije predložila svog kandidata. Štoviše, odbila je to učiniti, ali njihovo mjesto ih čeka.
Inzistiranje Stjepana Bistrovića na iznošenju dokumentacije iz zgrade Korotaj tumači kao namjeru izazivanja skandala kojime bi isprovocirao nove izbore. – On je bio protukandidat za načelnika i očigledno misli da izbori još traju. Izbori su završili, izgubio ih je, ali izgleda da se teško miri s time – vjeruje Mirko Korotaj.

Rješavanje duga

Gospodin Bistrović govorio je i o obvezama općine koje mi ni ne pokušavamo negirati. – Imamo obveze, ali i plan njihova smanjivanja. Sa zadnjim danom prošle godine one su iznosile oko 10 milijuna kuna – od toga 1,8 milijuna dobivamo iz EU jer smo odradili dogovorene infrastrukturne radove. Za deponij koji smo odradili prema potpisanom ugovoru dobit ćemo od Ministarstva zaštite okoliša tri milijuna kuna dok Ministarstvo regionalnog razvoja financira izgradnju cesta s gotovo pola milijuna kuna. Realni dug je šest milijuna kuna, koji svake godine smanjujemo za 1,5 milijuna. To je dug iz vremena kad je Općina puno investirala. Sve investicije koje su dovele do duga, izglasane su na Vijećima – kaže Korotaj.

Za četiri godine općina će otplatiti sve svoje dugove

Država je odlukom Vlade 2011. godine smanjila prihod lokalnim jedinicama za 10 posto. Naš plan je bio dobar, ali to je pridonijelo njegovom urušavanju. No do sada smo po JPP-u plaćali 900 tisuća kuna godišnje, a sada 210 tisuća kuna. To će nam biti gotovo 700 tisuća kuna više u kasi godišnje. Za četiri godine to je 3,6 milijuna kuna. Općina ima dobre razvojne programe i nastavit ćemo s njima, zaključuje načelnik Korotaj. No priznaje da je gotovo pola godine svađanja umjesto rada uzelo danak.
– Nije se moglo redovito funkcionirati. Velike investicije nisu trpjele, a još nismo krenuli u nove, planirane projekte – kaže Korotaj.
O svom političkom takmacu koji ga je koštao vremena i živaca, Korotaj veli da je “uspješan gospodarstvenik, a za politiku nema vremena niti takta. Gospodin Bistrović je mjesečno imao samo dva sata vremena za političko djelovanje. Od svih lista na izborima za Vijeće, samo lista gospodina Bistrovića nije imala pisani plan ili program. Dakle, mi se nismo razilazili oko programa jer ga on uopće nije imao.”

Koalicija u partnerstvu s HDZ-om

Kako se više ne bi našli u ovakvoj situaciji, da zbog vijećnika manje ili više trpi cijela općina, koalicija HNS-SDP sklopila je partnerstvo s HDZ-om. Uz naglasak kako nije riječ ni o kakvoj koaliciji, već samo o dogovoru, Korotaj veli: “Razgovarali smo s vijećnicima HDZ-a i zaključili da je bitan jedino razvoj i dobrobit Općine, na osnovu čega smo zaključili suradnju. Nismo, a niti nećemo koalirati.”
Moram reći da smo se što se tiče programa dogovorili da komunalna infrastruktura ide kako je zacrtano. Promjena će biti kod dodjele stipendija – stipendirat ćemo sve studente.

Siguran sam da ću se dobro snaći

Tomislav Lazar iz HDZ-a novi je predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica. – Valja naglasiti da nismo ušli u nikakvu postizbornu koaliciju, već samo sklopili dogovor o suradnji. Mislimo da nam se programi preklapaju i vjerujem da ćemo se u mnogo njih „naći“ i izglasati ih – veli. Na spornoj je sjednici HDZ glasao za proračun. – U to vrijeme još nismo imali nikakav partnerski dogovor. Imamo valjda najmlađu listu u državi pa su nam kao vijećnicima osobito bitne stipendije. Najstariji čovjek na listi imao je 32 godine. Povećanje broja stipendija stoga je bila jedna od bitnih točaka našeg programa. Usuglasili smo se oko toga s koalicijom. Iako su bili u oporbi, vijećnici HDZ-a i do sada su podržavali velik broj projekata i programa za koje smo smatrali da u korisni. Nakon svega ovoga, vjerujem da načelnik i svi vijećnici imaju dovoljno znanja i energije da se dogovorimo. Jer dijalog je okosnica svega. Kao i da sve zacrtane planove i ostvarimo do kraja mandata – uvjeren je Tomislav Lazar.

Uludo izgubljenih šest mjeseci

Žarko Rodeš, predsjednik SDP-a, novoizabrani je zamjenik načelnika Općine Cestica. – Svi zajedno idemo raditi za dobrobit općine. Ovo što smo radili zadnjih pola godine nije imalo nikakvog misla. Trebalo je tome stati na kraj. Ništa nije napravljeno tijekom tog vremena. Samo smo se prepirali i svađali na vijećima. Drago mi je da smo našli partnera koji nam se priključio kako bismo mogli nešto napraviti za sumještane. Nema tu neke posebne ljubavi, već čista pragmatičnost u korist svih građana općine. Mi smo mala sredina gdje se svi poznajemo i ne radimo neke velike razlike među strankama. Svima nam je u interesu isto – razvoj Općine Cestica – ističe.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje