Povežite se s nama

U fokusu

Dogovorili da natječaj raspiše Varkom, pa raspisali koncesiju

Objavljeno:

- dana

ISTRAŽUJEMO

Što će varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu reći novi ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović: hoće li odobriti novac za zbrinjavanje baliranog otpada putem koncesije ili će potvrditi da je njegov prethodnik Mihael Zmajlović bio u pravu, da je riječ o rješenju koje je suprotno zakonima?

Dok u Ministarstvu traje analiza „Slučaja bale“, istražili smo kako je i kada Grad Varaždin bale odlučio zbrinuti putem koncesije.

(Ne)zakonito

Naime, upravo je to bilo sporno posljednje dvije i pol godine. Bivši ministar Zmajlović, kao i direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Müller, odbili su sufinanciranje. Isticali su da bi to bilo protuzakonito budući da se u slučaju bala radi o izvršavanju inspekcijskog rješenja iz 2007. Od Grada su tražili da pokrene postupak javne nabave te da posao zbrinjavanja bala povjere najpovoljnijem ponuđaču.

Gleda li se dokumentacija, vidljivo je da se o izvršavanju inspekcijskog rješenja govori sve do lipnja 2012. Tad iznenada dolazi do preokreta.
Dopisi i promemorije otkrivaju da je samo dva mjeseca prije, 3. travnja te godine, gradonačelnik Habuš s tadašnjom ministricom Mirelom Holy postigao konkretan dogovor. Suglasili su se da se balirani otpad neće obrađivati u MBO pogonu te dogovorili da će javni natječaj za trajno zbrinjavanje bala provesti – Varkom.
Sastanak je uslijedio nakon što je u veljači te godine inspekcija zaštite okoliša u Brezju bila obavila već četvrti kontrolni nadzor. Na njihov zahtjev, Grad je poslao Plan aktivnosti uklanjanja baliranog otpada, kao i tražene dopune, a 25. svibnja su od Ministarstva zatražili da se o njemu očituju. U Planu su jasno naveli: Varkom će provesti postupak javne nabave.

 

Očitovanje Ministarstva gospodarstva iz 2012. Habušu je ključno kad brani koncesiju

Vrlo brzo dolazi do preokreta. U poslijepodnevnim satima 7. lipnja 2012. Mirela Holy podnijela je ostavku na dužnost ministrice zaštite okoliša. Već sljedećeg dana, 8. lipnja, u Zagrebu je održan sastanak o varaždinskim balama, na kojem je, uz gradonačelnika Habuša, zamjenika ministrice zaštite okoliša Hrvoja Dokuze i predstavnike Fonda, bio i Radimir Čačić, tadašnji ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade. Iz promemorije je vidljivo da su se usuglasili da je Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo postupak prikupljanja ponuda za izvršenje uklanjanja baliranog otpada, kao i da će Fond to sufinancirati s 40 posto. Ponude su bile prikupljene i Varkom je 12. lipnja Ministarstvu poslao popis na kojemu je bilo šest tvrtki koje su iskazale interes za taj posao.

Preokret u 8 dana

I kad se činilo da je sve napokon spremno za izvršenje inspekcijskog rješenja, gradonačelnik Goran Habuš 20. lipnja (samo osam dana poslije) u tri ministarstva šalje dopis i traži tumačenje Zakona o komunalnom gospodarstvu i Zakona o javnoj nabavi. Konkretno, upitao je je li zbrinjavanje baliranog otpada komunalna djelatnost za koju se može dodijeliti koncesija ili je pak predmet postupka javne nabave! To je prvi dokument u kojemu se spominje mogućnost dodjele koncesije za bale.
Habuš u dopisu ministarstvima ne (o)daje važne informacije: ne spominje da su inspektori zaštite okoliša još 2007. utvrdili da se bale nalaze na ilegalnom odlagalištu te naredili hitno uklanjanje. I ne samo to. Ne spominje ni da su četvrti kontrolni nadzor obavili u veljači te 2012., a ni to da je Grad u Ministarstvo već posao Plan aktivnosti u kojemu navode da će javnu nabavu pokrenuti Varkom.

Iz Ministarstva zaštite okoliša su se tada kratko izjasnili kao nenadležni za tumačenje dvaju zakona, dok su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Grad uputili da „pobliže sagledaju i Zakon o otpadu“! Za razliku od toga, očitovanje Ministarstva gospodarstva, na čijem čelu je tada bio Čačić, a koje je u Grad stiglo već sljedećeg dana, bilo je vrlo jasno. „Mišljenja smo da je zbrinjavanje baliranog komunalnog otpada predmet Zakona o komunalnom gospodarstvu, a ne Zakona o javnoj nabavi“, naveli su.
Upravo na temelju tog dokumenta Grad je u listopadu 2012. raspisao koncesijski natječaj, a Gradsko vijeće je u ožujku 2013. koncesiju dodijelilo zajednici ponuditelja. Kao što je poznato, novac za provedbu koncesije nije osiguran ni danas, a bale se još uvijek nalaze u Brezju.

Izradili dva suprotna plana

U razmaku svega od tri godine u Gradu Varaždinu su izrađena dva plana za bale, koji predviđaju potpuno drugačiji način zbrinjavanja otpada! U svibnju 2012. je na zahtjev inspekcije zaštite okoliša dovršen „Plan aktivnosti uklanjanja baliranog otpada“. U njemu se navodi da se za zbrinjavanje mogu primijeniti postupci spaljivanja (D10) ili odlaganja u tlo ili na tlo (D10), dok se ističe da biološka obrada (D8) „nije moguća“. Potpuno suprotno tome, u „Planu zbrinjavanja baliranog otpada“, koji je dovršen u rujnu 2015. na zahtjev Fonda za zaštitu okoliša, za samo jednu trećinu bala predviđa se odlaganje u tlo ili na tlo (D1), a za dvije trećine mehaničko-biološka obrada (R3)!

Nemojte nas tužiti…

Zanimljivo je da je sastanak kod tadašnje ministrice Mirele Holy u travnju 2012. inicirao Varkom, i to dopisom pod nazivom “Vapaj“! To i ne treba čuditi s obzirom na to da je Ministarstvo zaštite okoliša protiv te tvrtke podnijelo tužbu kojom se tražilo da se bale hitno uklone. Iz Varkoma su zamolili da je povuku, jer će „samo prouzročiti daljnje nepotrebne troškove, dok istovremeno problem baliranog otpada (…) Varkom ne može riješiti bez aktivnog sudjelovanja Ministarstva i Grada Varaždina”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje