Povežite se s nama

U fokusu

Dok Martinčević i Habuš svojataju zasluge za sveučilište, Avara zanima gdje su penezi

Objavljeno:

- dana

SVEUČILIŠTE SJEVER

Hoće li se već u 2015. osigurati novci za Sveučilšte Sjever?

Pitala je to saborska zastupnica reformista i razvlaštena varaždinska dogradonačelnica na zadnjoj, izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća grada Varaždina na kojoj je donesena odluka o prijenosu osnivačkih prava Sveučilšta Sjever s tvrtke Media uni na Grad Varaždin i to sam dan nakon što su to isto, ali za Grad Koprivnicu, donijeli koprivnički gradski vijećnici.

Moja ili tvoja zasluga?

Martinčević je navela kako se nada da Odluka o preuzimanju osnivačkih prava u Sveučilištu Sjever nije donesena prekasno jer u proračunu za 2015. nije osigurana stavka za Sveučilište Sjever.

– Očekujem da će se sredstva za sveučilište ipak na neki način osigurati – ustvrdila je Martinčević koja je također bila na izvanrednoj sjednici i nije propustila prozvati gradsku vlast po pitanju najmlađe hrvatske sveučilišne institucije.

– Tko je što učinio u zadnje tri godine da sveučilište postane javno? Nakon što sam ja na konferenciji za novinare u listopadu najavila da ću u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog o promjeni statusa Sveučilišta Sjever, što sam i učinila u studenom, oglasio se premijer, predsjednik države, čak je i naš župan čuo da imamo sveučilište – rekla je Martinčević.

Gradonačelnik Goran Habuš poručio joj je kako je na projektu javnog sveučilišta radio tim od najmanje deset ljudi i to intenzivno u zadnje dvije godine.

– Nije točno da je sve krenulo s inicijativom reformista. Što god mislili o sebi odluke se ipak ne donose tako brzo – nije ostao dužan gradonačelnik svojoj zamjenici.

Vijećnik HRAST-a Ladislav Ilčić poručio je HNS-ovcima i reformistima neka sami rasprave o tome čije su zasluge za sveučilište, a i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak smatra da nema razloga za polemiziranje. Puno je važnije za ovu regiju te sve sadašnje i buduće studente što će sada dobiti priliku da studiraju pod istim uvjetima kao i svi ostali studenti u Hrvatskoj. S tim se složio i nezavisni vijećnik Zlatan Avar. Ipak, njega muči poslovanje tvrtke Velv d.o.o. preko koje je Grad Varaždin imao 50 % u tvrtki Media uni, koliko je bio i udio Grada Koprivnice u toj tvrtci koja je osnivač sveučilišta.

Umjesto 700.000 kuna, na računu 10.000 kuna?

– Velv d.o.o. je imalo temeljni kapital od 100.000 kuna. Dokapitaliziralo ga je Veleučilište u Varaždinu koje je u vlasništvu Grada Varaždina, s 1,6 milijuna kuna. Znači, od 1,7 milijuna kuna 925.000 kuna je utrošeno za kupovinu udjela u Sveučilištu Sjever, odnosno u tvrtki Media uni. Znači, na računu je trebalo ostati 700.000, 800.000 kuna, no koliko ja znam, na računu je svega 10.000 ili 20.000 tisuća kuna. Postoje naznake da su se s tog računa isplaćivali i nekakvi honorari, pa me zanima gdje su nestali penezi? – pitao se Avar koji smatra da financijske dubioze oko Velva d.o.o. ne treba pustiti.

Zatražio je financijsko izvješće poslovanja tvrtke Velv d.o.o., što mu je varaždinski gradonačelnik obećao da će dobiti na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, 15. prosinca.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje