Povežite se s nama

U fokusu

Dok Martinčević i Habuš svojataju zasluge za sveučilište, Avara zanima gdje su penezi

Objavljeno:

- dana

SVEUČILIŠTE SJEVER

Hoće li se već u 2015. osigurati novci za Sveučilšte Sjever?

Pitala je to saborska zastupnica reformista i razvlaštena varaždinska dogradonačelnica na zadnjoj, izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća grada Varaždina na kojoj je donesena odluka o prijenosu osnivačkih prava Sveučilšta Sjever s tvrtke Media uni na Grad Varaždin i to sam dan nakon što su to isto, ali za Grad Koprivnicu, donijeli koprivnički gradski vijećnici.

Moja ili tvoja zasluga?

Martinčević je navela kako se nada da Odluka o preuzimanju osnivačkih prava u Sveučilištu Sjever nije donesena prekasno jer u proračunu za 2015. nije osigurana stavka za Sveučilište Sjever.

– Očekujem da će se sredstva za sveučilište ipak na neki način osigurati – ustvrdila je Martinčević koja je također bila na izvanrednoj sjednici i nije propustila prozvati gradsku vlast po pitanju najmlađe hrvatske sveučilišne institucije.

– Tko je što učinio u zadnje tri godine da sveučilište postane javno? Nakon što sam ja na konferenciji za novinare u listopadu najavila da ću u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog o promjeni statusa Sveučilišta Sjever, što sam i učinila u studenom, oglasio se premijer, predsjednik države, čak je i naš župan čuo da imamo sveučilište – rekla je Martinčević.

Gradonačelnik Goran Habuš poručio joj je kako je na projektu javnog sveučilišta radio tim od najmanje deset ljudi i to intenzivno u zadnje dvije godine.

– Nije točno da je sve krenulo s inicijativom reformista. Što god mislili o sebi odluke se ipak ne donose tako brzo – nije ostao dužan gradonačelnik svojoj zamjenici.

Vijećnik HRAST-a Ladislav Ilčić poručio je HNS-ovcima i reformistima neka sami rasprave o tome čije su zasluge za sveučilište, a i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak smatra da nema razloga za polemiziranje. Puno je važnije za ovu regiju te sve sadašnje i buduće studente što će sada dobiti priliku da studiraju pod istim uvjetima kao i svi ostali studenti u Hrvatskoj. S tim se složio i nezavisni vijećnik Zlatan Avar. Ipak, njega muči poslovanje tvrtke Velv d.o.o. preko koje je Grad Varaždin imao 50 % u tvrtki Media uni, koliko je bio i udio Grada Koprivnice u toj tvrtci koja je osnivač sveučilišta.

Umjesto 700.000 kuna, na računu 10.000 kuna?

– Velv d.o.o. je imalo temeljni kapital od 100.000 kuna. Dokapitaliziralo ga je Veleučilište u Varaždinu koje je u vlasništvu Grada Varaždina, s 1,6 milijuna kuna. Znači, od 1,7 milijuna kuna 925.000 kuna je utrošeno za kupovinu udjela u Sveučilištu Sjever, odnosno u tvrtki Media uni. Znači, na računu je trebalo ostati 700.000, 800.000 kuna, no koliko ja znam, na računu je svega 10.000 ili 20.000 tisuća kuna. Postoje naznake da su se s tog računa isplaćivali i nekakvi honorari, pa me zanima gdje su nestali penezi? – pitao se Avar koji smatra da financijske dubioze oko Velva d.o.o. ne treba pustiti.

Zatražio je financijsko izvješće poslovanja tvrtke Velv d.o.o., što mu je varaždinski gradonačelnik obećao da će dobiti na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, 15. prosinca.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!