Povežite se s nama

Život i društvo

Dok se cijeli svijet klanja Tesli, u Varaždinu ga ignoriraju!

Objavljeno:

- dana

Iako zanimanje za Nikolu Teslu u svijetu sve više raste, izgleda da opet zaobilazi Varaždin, čak i na 130. obljetnicu njegova dvodnevnog posjeta baroknom gradu. Podsjećamo, u Varaždinu nije bilo sluha ni da se povodom 163. obljetnice rođenja ovog znanstvenika grad uključi u iznimno dobro promoviranu međunarodnu kulturnu rutu.

Zanemareni tragovi

Slična situacija je i sada, jer krajem ovog mjeseca najvjerojatnije neće biti dostojno obilježen Teslin dolazak u Varaždin, u kojem je 1892. godine kao već slavni znanstvenik bio gost obitelji svog ujaka Pavla (Paje) Mandića.

Srećom, varaždinski književnik mr. sc. Denis Peričić je u knjizi kojom predstavlja Tesline “Vizionarske misli” (izd. Šareni dućan, Koprivnica, 2017.) između ostaloga popularizirao i dugogodišnju korespondenciju dvojice uglednih rođaka, a to je učinio i u nagrađenoj priči “Kak je Nikola Tesla prišel vu Varaždin”, pisanoj tehnikom tzv. faction fictiona (izmišljaja na temelju činjenica).

Sa suprugom Anitom napisao je i objavio dramu o Tesli i Marku Twainu, koja još nije izvedena, no možda se sa zastupljenošću varaždinskih autora na sceni našega HNK-a nešto promijeni dolaskom nove intendantice.

Dotad, bivšoj gradskoj vlasti i umjetniku Nikoli Vudragu ipak moramo zahvaliti što je ispred Tehnološkog parka postavljena najveća Teslina skulptura na svijetu. Taj kolos visok 12,5 metara, širok 4,5 metara i težak oko 4 tone danas je jedini podsjetnik na Tesline varaždinske veze.

A njih je itekako bilo jer je Pavao Mandić uvijek žednog nećaka godinama opskrbljivao vinom. Slao mu je u New York domaću varaždinsku kapljicu, jer znanstvenikov osjetljiv želudac druga vina jednostavno nije podnosio. Kvalitetu vina iz našega kraja Tesla je prethodno otkrio u SAD-u na njemu svojstven način – eksperimentirajući! Naime, nakon što je kušao različite sorte američkih, francuskih, talijanskih, dalmatinskih i inih vina, na red su stigle i boce s varaždinskim zemljopisnim porijeklom.

Štoviše, u jednom od pisama ujaku Tesla navodi da vino iz Varaždina čeka “kao Židovi Mesiju”! I dok je on u Americi intenzivno stvarao pijuckajući varaždinska vina, njegovi najdraži ujak bio je itekako aktivan u društvenom i vjerskom životu.

Primjerice, od 1885. godine bio je član lokalne Crkvene pravoslavne općine, koja je vodila brigu o zgradi crkve sv. Đorđa. Dodajmo i to da je Nikola Tesla u Varaždin stigao iz Zagreba u srijedu, 25. svibnja 1892. godine, u pratnji još jednog ujaka. Riječ je o episkopu tuzlanskom Nikolaju (Petru) Mandiću, bratu pukovnika austrougarske vojske Paje Mandića.

Kako doznajemo od Milice Kesler, kustosice beogradskog Muzeja Nikole Tesle, o boravku ovog znanstvenika u Hrvatskoj pisale su brojne onovremene tiskovine.

– Između ostalih, novosti o boravku Nikole Tesle vijesti je donosio zagrebački “Srbobran”. Nažalost, u muzejskoj arhivi nisam uspjela pronaći varaždinsku adresu na kojoj je stanovao Pajo. Pregledala sam prepisku s obitelji, i sva pisma koja su sačuvana u Teslinoj arhivi su napisana iz Pomaza, grada iz okoline Budimpešte. Dakle, varaždinskog traga nema. Također, nemamo ni pisma koja je Tesla napisao svom ujaku. Navodi pisama koji su objavljeni u knjizi “Prepiska sa rodbinom” su preuzeti iz knjige Vladimira Njegovana “Nikola Tesla – heroj tehnike”, koju je objavila “Prosvjeta” Zagreb 1950. godine. Autor, nažalost, nije naveo izvore. Ipak, možda je i to nekakav dodatan trag… – ističe Kesler.

Vrijedni dokumenti

Na kraju, spomenimo da Gradski muzej Varaždin u svojoj zbirci čuva unikatno prvo izdanje knjige “The Inventions, Researches and Writings of Nikola Tesla”, koju je osobno signirao Tesla. Također, i Državni arhiv u Varaždinu posjeduje nekoliko originalnih dopisa Paje Mandića.

U jednom od njih Teslin najdraži ujak moli gradske poglavare da ga oslobode plaćanja poreza na sve proizvedeno vino – najvjerojatnije ono koje je flaširao i potom u drvenim sanducima trgovačkim brodovima slao Nikoli “preko bare”.

Ujak Pajo prekorio nemarnog nećaka

Već spominjani Teslin ujak Pajo Mandić, koji je u našem gradu od čina bojnika dogurao do pukovnika austrougarske vojske, po odlasku u mirovinu preselio se na tastovo imanje u Pomaz kod Budimpešte. Iako u poznim godinama, ni 1897. godine nije zaboravio na obećanje koje mu je u Varaždinu dao Nikola Tesla.

– Mili moj Nikola, mnogo vremena prođe od kad sam od tebe zadnji put pismo dobijo. Ima od toga dana valjda tri godine. Koliko mojih pisama za tebe? Preporučenih i uz retur recepise (s povratnicom) sva ostadoše na moju žalost bezuspješna. Ili ti ih nisi dobijo ili… daljnje predmnjeve nesmem da izreknem! Gorko je za onoga, koji od svoga – kojeg ljubi, kojeg ubožava (obožava), za kojeg bi i svoj život žertvovati pripravan bijo – kroz tako dugo vreme glas očekuje, pak taj željeni glas dobiti nemože. U što su se tvoja obećanja – koja si mi u Varaždinu dao, da ćeš mi svakog mjeseca jedanput pisati – pretvorila? Jesam li ja skrivijo štogod, da me tako pustiš bez glasa, bez utjehe, bez radosti… – prekorio je nemarnog nećaka u svom pismu Pajo Mandić, čovjek koji je godinama bio glavni Teslin snabdjevač vinima.

Život i društvo

FOTO Prečasni Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio 60. obljetnicu svog ređenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Anita Trešćec/Varaždinska biskupija

Umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije preč. Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio je 29. lipnja šezdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja u kapeli sv. Ivana Arškog u Svećeničkom domu u Varaždinu, piše Varaždinska biskupija.

Na svečanom euharistijskom slavlju kojem je predsjedao koncelebrirala su šesnaestorica svećenika. Među njima bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Josip Koprek, ravnatelj Svećeničkog doma, preč. Damir Bobovec, preč. Mario Kopjar, umirovljeni svećenici – korisnici Svećeničkog doma, vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe Sveti Juraj na Bregu gdje je svečar bio župnik punih 37 godina i vlč. Karlo Kruljac, župnik iz svečareve rodne Župe Belica.

Na zahvalnom misnom slavlju dijamantnog jubileja okupili su se obitelj, rodbina i prijatelji preč. Kozjaka te djelatnici Svećeničkog doma. Preč. Kozjak svetu misu je prikazao za svoje pokojne roditelje, brata i sestru.

Uvodeći u sveto misno slavlje preč. Kozjak je pozvao na promišljanje i preispitivanje kako svatko od nas koristi talente koje mu je Gospodin darovao. Istaknuo je kako mu je bila želja ovaj jubilej proslaviti u ovom intimnom krugu braće svećenika, obitelji i prijatelja, zahvaliti Gospodinu na daru života, obitelji iz koje je potekao te na daru svećeničkog poziva koji je nastojao živjeti i ostvarivati posljednjih šezdeset godina.

Prigodnu propovijed održao je preč. Josip Koprek, koji je rekao da je prigodno ovakav jubilej slaviti upravo na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, kada je slavljenik i bio zaređen za svećenika 1962. godine.

– U onoj mjeri u kojoj smo povezani s Kristom, u mjeri u kojoj se damo od njega oblikovati, tako će na koncu izgledati naš život i naše svećeništvo – rekao je preč. Koprek i završio propovijed riječima čestitke slavljeniku, uza želju da i nadalje svakog dana ustraje i u suradnji s Božjom milošću svoje srce oblikuje da bude što sličnije Presvetom Srcu Isusovu.

Preč. Ivan Kozjak rođen je 5. svibnja 1936. godine na Belici. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1962. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu proslavio je 15. srpnja iste godine na rodnoj Belici.

Bio je dvije godine na službi kapelana u Bjelovaru, a zatim je šest godina bio župnikom u Ruševu, odakle je dvije godine upravljao i župom Čaglin. Nakon toga je nešto kraće od godine dana upravljao župom Velika Trnovitica i župom Ladislav. Ujesen 1972. godine preuzeo je Župu Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju, gdje je bio župnikom sve do 2009. godine kada je umirovljen. Danas živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradovi i općine u Varaždinskoj županiji uglavnom dobili najviše ocjene za transparentnost proračuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Institut za javne finacije (IJF) objavio je podatke o transparentnosti regionalnih/lokalnih proračuna od studenog 2021. do travanja 2022. godine.

Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, s time da je 5 najviša ocjena.

– Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. KARTA prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – objašnjavaju iz IJF-a.

Odlična je vijest da gotovo sve općine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju peticu iz proračunske transparentnosti. I sama Varaždinska županija dobila je peticu. Mnogi od njih već godinama dobivaju najbolju ocjenu u ovom segmentu.

Općine Bednja, Ljubešćica i Cestica dobile su četvorku. Najniža ocjena u varaždinskoj županiji je trojka, i nju je dobio samo Grad Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje