Povežite se s nama

Međimurje

Dok se u Toplicama čitalo i pisalo Amerika još nije bila otkrivena

Objavljeno:

- dana

ROĐENDAN

Dok je Amerika još bila neotkriveni teritorij kugle zemaljske, svako dijete u Varaždinskim Toplicama učilo je čitati i pisati. Mali Topličanci su, kao jedina seoska djeca u Hrvatskoj, u školskim klupama sjedili još 1480. godine.

Kolika se važnost pridavala naobrazbi vidi se i iz testamenta Topličanca Andrije iz 1524. godine, koji je sinu ostavio novac za učenje latinskog jezika.
Škola u kojoj je Andrijin sin naučio latinski jezik danas je suvremena obrazovna ustanova u kojoj se obrazovanje stječe po najvišim standardima. Nastava je jednosmjenska, škola je među prvima u Županiji dobila status Međunarodne Eko škole, pa se ispred nje vijori zelena zastava, učenici dobivaju međunarodne diplome njemačkog jezika, tamburaši su gotovo pa u pravilu prvaci županijskih natjecanja, nagrade s natjecanja teško je pobrojati… Tako je toplička škola svoj rođendan dočekala sa standardom koji i priliči školi koja datira s kraja srednjeg vijeka. Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića ovogodišnji je rođendan posvetila 200. obljetnici rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog koji je prvi u hrvatskom Saboru progovorio na hrvatskom jeziku. Ravnateljica škole Goranka Štefanić zahvaljuje svim učenicima, nastavnicima i djelatnicima škole što zajedno kreiraju školu po mjeri učenika. -Naša je škola oduvijek stremila višim stadardima, tako je i danas. Jer jedino je obrazovanje budučnost.

Za 500. rođendan

Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića u novijoj je povijesti dograđena i u njoj se odvija jednosmjenska nastava. 
Inače, svoj sadašnji izgled dobila je na 500. rođendan, 1980. godine.
 Škola s geslom “Roditelji – partneri škole” ima status Međunarodne Eko škole te certifikat Škole bez nasilja.

Posebni odjel i brojne aktivnosti

Posebnosti škole Antuna i Ivana Kukuljevića su Posebni odjel, Područna škola Petkovec te Škola u bolnici. 
U školi se provode brojne izvannastavne aktivnosti i učenici sudjeluju na brojnim županijskim i državnim natjecanjima, na kojima postižu zapažene rezultate, dok je školski tamburaški sastav već duži niz godina prvak na županijskim natjecanjima. 
U školi djeluje i Zadruga s izradom suvenira.

IZ POVIJESTI

Toplička je škola utemeljena potkraj srednjeg vijeka, 1480. godine, i prva je seoska škola u Hrvatskoj. Teško je sa sigurnošću govoriti o kontinuiranom djelovanju škole. Pisma i prepiske kaptolskih kaštelana dokazuju da su Topličanci bili pismeni i da su to obrazovanje stekli u topličkoj školi. O djelovanju škole u 17. stoljeću svjedoče zapisnici kanonskih vizitacija, a u 18. stoljeću se osniva i kaptolska zaklada za učitelja i određuje se “koju će zemlju uživati”. Izgrađena je i opremljena zidana škola. U Hrvatskoj do modernizacije školstva dolazi za vrijeme banovanja Ivana Mažuranića. Zakonom iz 1874. godine predviđeno je obvezno četverogodišnje osnovno školovanje za svu djecu. S obzirom na to da je broj djece rastao, Varaždinskim je Toplicama trebala nova školska zgrada, koja je, zahvaljući varaždinskom županu Ognjeslavu Utješinoviću Ostrožinskom, izgrađena 1878. godine. Uz školsku je zgradu uređen i školski vrt.
Današnja školska zgrada uređena je kao Spomen-škola povodom 500. obljetnice školstva u Varaždinskim Toplicama i službeno je otvorena 11. listopada 1980. godine. U novu zgradu su uselila i dva odjela varaždinske Gimnazije, koji su ondje ostali 15 godina. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje