Povežite se s nama

U fokusu

Dok traje spor, kamate na glavnicu rastu. Tko će to platiti izgubi li Grad Varaždin spor?

Objavljeno:

- dana

DAMIR HABIJAN O UPRAVNOM SPORU:

Odgoda vraćanja 9,3 milijuna kuna u državni proračun zadovoljavajuće je rješenje, jer Grad Varaždin neće biti u blokadi, ali  je riječ o kratkoročnom rješenju koje bi moglo biti puno skuplje, a sve će pasti na leđa poreznih obveznika iz Varaždina, upozorio je Damir Habijan, povjerenik varaždinskog HDZ-a u priopćenju.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

“Povodom informacije da je Upravni sud u Zagrebu donio Rješenje kojim je odgodio izvršenje Rješenja Ministarstva financija Republike Hrvatske, HDZ grada Varaždina ističe kako je takvo rješenje trenutačno zadovoljavajuće  obzirom da odgodom provedbe prisilne naplate Ministarstva financija RH proračun grada Varaždina u ovom trenutku neće biti  financijski opterećen iznosom većim od  9 milijuna kuna. Međutim, naglašavamo da se time ne rješava problem, već se samo odgađa njegovo rješenje, a što bi opet, u konačnici, mogli platiti porezni obveznici Grada Varaždina.

Naime, izvršenje Rješenja Ministarstva financija odgađa se do pravomoćnosti odluke Upravnog suda u Zagrebu, a taj postupak može potrajati nekoliko godina.

Stoga je jasno da odgoda izvršenja predmetnog Rješenja nije nikakvo konačno rješenje problema, već njegovo odgađanje za određeno vrijeme. Dok traje sudski postupak teku i kamate na glavnicu duga.

Ovakav način „rješavanja“ problema istovjetan je rješavanju duga prema kreditnoj instituciji Hypo banka koja je protiv grada Varaždina pokrenula ovršni postupak radi naplate novčanog iznosa u visini 6,5 milijuna HRK (riječ je o glavnici bez kamata), a koje nije postalo pravomoćno ni ovršno s obzirom da je Grad Varaždin uložio prigovor.

Međutim, i u tom slučaju kamate teku. I u ovom slučaju aktualna gradska vlast pokazuje kako ne zna rješavati probleme, već samo odgađati odluku o njihovu rješenju, a posljedice takve politike svakodnevno sve više osjećamo svi mi stanovnici Grada Varaždina.

Nažalost, i bez prejudiciranja konačnog rješenja navedenih postupaka, ali u nadi da će oni biti povoljno riješeni po Grad Varaždin, postavlja se pitanje kako će Grad Varaždin isplatiti predmetna potraživanja u slučaju nepovoljnog okončanja postupka. Vjerojatno će navedeni problem dočekati novu gradsku vlast.

HDZ grada Varaždina još jednom poziva Vladu Republike Hrvatske i premijera Milanovića da se uključi u rješavanje problema, odnosno da Gradu Varaždinu osigura pomoć u visini 21 milijun kuna. Posebno želimo naglasiti kako je grad Varaždin tijekom svoje povijesti i u ratu i u miru pomagao dijelove Republike Hrvatske kojima je bila potrebna pomoć.

Vrijeme koje je pred nama zahtjeva odgovorno ponašanje svih aktera na političkoj sceni grada Varaždina, a sve u cilju i interesu izgradnje boljeg grada Varaždina.

 Povjerenik GO HDZ Varaždin:

DAMIR HABIJAN, dipl. iur.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje