Povežite se s nama

U fokusu

Dok traje spor, kamate na glavnicu rastu. Tko će to platiti izgubi li Grad Varaždin spor?

Objavljeno:

- dana

DAMIR HABIJAN O UPRAVNOM SPORU:

Odgoda vraćanja 9,3 milijuna kuna u državni proračun zadovoljavajuće je rješenje, jer Grad Varaždin neće biti u blokadi, ali  je riječ o kratkoročnom rješenju koje bi moglo biti puno skuplje, a sve će pasti na leđa poreznih obveznika iz Varaždina, upozorio je Damir Habijan, povjerenik varaždinskog HDZ-a u priopćenju.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

“Povodom informacije da je Upravni sud u Zagrebu donio Rješenje kojim je odgodio izvršenje Rješenja Ministarstva financija Republike Hrvatske, HDZ grada Varaždina ističe kako je takvo rješenje trenutačno zadovoljavajuće  obzirom da odgodom provedbe prisilne naplate Ministarstva financija RH proračun grada Varaždina u ovom trenutku neće biti  financijski opterećen iznosom većim od  9 milijuna kuna. Međutim, naglašavamo da se time ne rješava problem, već se samo odgađa njegovo rješenje, a što bi opet, u konačnici, mogli platiti porezni obveznici Grada Varaždina.

Naime, izvršenje Rješenja Ministarstva financija odgađa se do pravomoćnosti odluke Upravnog suda u Zagrebu, a taj postupak može potrajati nekoliko godina.

Stoga je jasno da odgoda izvršenja predmetnog Rješenja nije nikakvo konačno rješenje problema, već njegovo odgađanje za određeno vrijeme. Dok traje sudski postupak teku i kamate na glavnicu duga.

Ovakav način „rješavanja“ problema istovjetan je rješavanju duga prema kreditnoj instituciji Hypo banka koja je protiv grada Varaždina pokrenula ovršni postupak radi naplate novčanog iznosa u visini 6,5 milijuna HRK (riječ je o glavnici bez kamata), a koje nije postalo pravomoćno ni ovršno s obzirom da je Grad Varaždin uložio prigovor.

Međutim, i u tom slučaju kamate teku. I u ovom slučaju aktualna gradska vlast pokazuje kako ne zna rješavati probleme, već samo odgađati odluku o njihovu rješenju, a posljedice takve politike svakodnevno sve više osjećamo svi mi stanovnici Grada Varaždina.

Nažalost, i bez prejudiciranja konačnog rješenja navedenih postupaka, ali u nadi da će oni biti povoljno riješeni po Grad Varaždin, postavlja se pitanje kako će Grad Varaždin isplatiti predmetna potraživanja u slučaju nepovoljnog okončanja postupka. Vjerojatno će navedeni problem dočekati novu gradsku vlast.

HDZ grada Varaždina još jednom poziva Vladu Republike Hrvatske i premijera Milanovića da se uključi u rješavanje problema, odnosno da Gradu Varaždinu osigura pomoć u visini 21 milijun kuna. Posebno želimo naglasiti kako je grad Varaždin tijekom svoje povijesti i u ratu i u miru pomagao dijelove Republike Hrvatske kojima je bila potrebna pomoć.

Vrijeme koje je pred nama zahtjeva odgovorno ponašanje svih aktera na političkoj sceni grada Varaždina, a sve u cilju i interesu izgradnje boljeg grada Varaždina.

 Povjerenik GO HDZ Varaždin:

DAMIR HABIJAN, dipl. iur.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje