Povežite se s nama

Život i društvo

Doktori će kući zvati starije na cijepljenje, ako ni to ne upali stiže patronažna sestra

doktor liječnik stetoskop

Objavljeno:

- dana

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je održao konferenciju za medije.

Ministar zdravstva Beroš govorio je i o nekim novostima.

– Ohrabrujuće je da broj cijepljenja raste, jučer je cijepljeno vie od 13.000 naših sugrađana. U odnosu na prethodni četvrtak radi se o porastu od 34,5 %. U odnosu na četvrtak prije dva tjedna radi se o porastu od 51,8 %. Od 13.292 doze, gotovo 6000 doza odnosi se na prve doze što je također porast. U tijeku smo priprema bolničkog sustava odgovoru na ovu krizu. Brojevi rastu i kao uvijek dosad nastojimo odgovoriti na isto – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, a piše vecernji.hr.

– Naš apsolutni prioritet i cilj je zaštititi osobe preko 65 godina. 40 posto naših sugrađana koji su stariji od 80 godina nije cijepljeno. U onima koji su stariji od 65 godina, a takvih je 853.000, njih 31,3 % nije cijepljeno. Porastom životne dobi, imunitet slabi. To su najizloženije osobe pogotovo ako imaju neke druge bolesti. Od osnovnog značaja je doći do tih bolesnika i potaknuti ih na cijepljenje. Doktori obiteljske medicine su obvezni u roku od 15 dana pozvati sve pacijente iznad 65 godina koji nisu cijepljeni. Moraju ih nazvati i komunicirati situaciju oko cijepljenja. Ako ne uspiju, u daljnjem roku od 30 dana, bilo putem patronažne službe ili kućnim posjetima moraju obavijestiti naše starije sugrađane o činjenici cijepljenja i da to spašava živote. Sve slabije pokretne moraju cijepiti u njihovim domovima. Sve ovo radimo u kontekstu zajedničkih napora da našim stanovnicima osiguramo zdravlje i spasimo one koje spasiti možemo. Apeliramo starije sugrađane da otvore vrata patronažnim sestrama i da se jave na pozive obiteljskih liječnika. Cijepljenje spašava živote, mi im to moramo omogućiti – rekao je Beroš.

Najvažnije je da skupinu stariji od 65 godina što prije cijepimo, ponovio je Capak.

– Totalni lockdown više nikome ne pada napamet pa ni nama ovdje. Moramo se kao nacija naučiti da je ovo jedna epidemija kojoj nitko u svijetu ne vidi kraja, nitko ne može predvidjeti što će se događati sljedećih dana, mjeseci. Moramo komparirati sve što druge države radi kako bi donijeli odluke koje smatramo najoptimalnijim u datom trenutku – istaknuo je ministar Božinović i dodao da se ipak razmišlja o covid potvrdama, ali ne i kada će do toga doći.

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji je 70 aktivnih slučajeva koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, korona, test, covid

U Varaždinskoj županiji jučer su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom nakon što su testirane 124 osobe, javio je 24. svibnja županijski Stožer.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 19 osoba.

Oporavilo se 12 osoba i broj aktivnih slučajeva je 70.

Svi zainteresirani građani cijepiti se mogu u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, u prostorima Epidemiološke djelatnosti u Ulici F. Galinca 3 u Varaždinu – zgrada Zavoda za hitnu medicinu, 3. kat, utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje