Povežite se s nama

Crna kronika

Dolijali kradljivci: policija uhvatila 60-godišnjaka s TV-om te muškarca (31) s novcem

Objavljeno:

- dana

U petak, 5. lipnja, u razdoblju od 6 do 16 sati u Črečanu nepoznati počinitelj pomoću ključa koji je pronašao skriven kod ulaznih vrata otključao ih je te ušao u obiteljsku kuću, vlasništvo 59-godišnjaka.

Potom je iz dnevnog boravka ukrao LCD televizor. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna. Brzom reakcijom policijskih službenika Policijske postaje Mursko Središće uhićen je 60-godišnjak i priveden u policijsku postaju. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 60-godišnjak s područja Općine Nedelišće počinio prethodno opisano kazneno djelo teške krađe te će se protiv njega podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Pravovremena dojava

U nedjelju, 7. lipnja 2020. godine nešto poslije 7 sati u Čakovcu u ulici Valenta Morandinija nepoznati počinitelj provalio je u jednu od trgovina u sklopu tržnice te ukrao novac.
Zahvaljujući pravovremenoj dojavi građana koji je primijetio provalnika, policijski službenici Policijske postaje Čakovec uhitili su 31-godišnjaka na mjestu događaja i priveli ga u Postaju na kriminalističko istraživanje.

Tijekom istraživanja uhićenik je policijskim službenicima predao PVC smotuljak sa sadržajem bijele praškaste materije nalik na drogu amfetamin, tzv. „speed“ (0,48 grama). Sumnjiva materija je oduzeta te će se dostaviti na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 31-godišnjak počinio opisano kazneno djelo teške krađe te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

– Zahvaljujemo građaninu na pravovremenoj dojavi koja je rezultirala hvatanjem počinitelja kaznenog djela na mjestu događaja! – kažu iz PU međimurske.

Crna kronika

Organizirani kriminal: policija prekinula organizirano krijumčarenje migranata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, Policijske uprave varaždinske, Policijske uprave primorsko – goranske, uz koordinaciju Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su realizaciju opsežnog kriminalističkog istraživanja nad devet hrvatskih državljana starosti 42, 37, 25, 22, 42, 25, 26, 32 i 40 godina i jednom hrvatskom državljankom starosti 31 godinu.

Istraživanje je provedeno zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Naime, osnovano se sumnja da su se osobe starosti 42, 37, 25, 31, 22 i 42 godine, s ciljem pribavljanja protupravne materijalne koristi, u vremenu od 6. listopada 2020. godine do 1. ožujka 2021., na širem području grada Zagreba i Međimurske županije organizirali, povezali i zajednički djelovali kako bi obavljali prijevoz većeg broja stranih državljana, ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, a potom u Republiku Sloveniju, izvan legalnih graničnih prijelaza.

Nakon što su ilegalne migrante doveli na prostor Republike Hrvatske, članovi zločinačkog udruženja organizirali bi im prijevoz do sigurnog smještaja, gdje su migranti čekali daljnje prevoženje do državne granice s Republikom Slovenijom.

Prijevoz ilegalnih migranata obavljan je na način da su članovi zločinačkog udruženja u rent-a-car poslovnicama na širem području Republike Hrvatske unajmljivali razna osobna i teretna vozila za prijevoz migranata, nakon čega bi angažirali vozače čija je zadaća bila na prethodno dogovorenoj lokaciji preuzeti ilegalne migrante i prevesti ih do dogovorenog mjesta.

Na opisan način, osumnjičeni su u 12 navrata prokrijumčarili iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku najmanje 77 ilegalnih migranata, a iz Republike Hrvatske u Republiku Sloveniju najmanje 16 ilegalnih migranata, za što su primili protupravno stečen novčani iznos.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da se cijena ilegalnog prebacivanja migranata iz Bosne i Hercegovine u Republiku Sloveniju kretala u iznosu od nekoliko tisuća eura po migrantu, dok ilegalan prijevoz kroz Republiku Hrvatsku od granice s Bosnom i Hercegovinom do granice s Republikom Slovenijom iznosi više stotina eura.

Provedenim pretragama kod osumnjičenih pronađeno je i privremeno oduzeto više predmeta i to više mobilnih uređaja i SIM kartice različitih mobilnih operatera, više memorijskih kartica i računala, teleskopska palica, više preciznih vaga, manja količina droge, novac te dokumentacija o isplatama novca i najmu vozila.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava protiv 10 osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja te kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma, uz koju je osam osoba privedeno pritvorskom nadzorniku, dok se jedna osoba od ranije već nalazi u istražnom zatvoru, a za jednom osobom se još uvijek traga.

Nastavite čitati

Crna kronika

Vozio neregistrirani Kawasaki bez ispita pa završio u zatvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 6. travnja u 16 sati i 55 minuta u Pušćinama u ulici Petra Zrinskog, zaustavljen je neregistrirani motocikl marke “Kawasaki 600 ZX”, kojim je upravljao 27-godišnjak s područja Grada Čakovca.

Nadzorom je utvrđeno da je upravljao prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima. Mladić je uhićen te je uz optužni prijedlog u srijedu, 7. travnja doveden na Općinski sud u Čakovcu, Prekršajni odjel, gdje mu je po okončanju žurnog prekršajnog postupka rješenjem određeno zadržavanje, nakon čega je predan u zatvor u Varaždinu.

Budući da za motocikl nije posjedovao vjerodostojnu dokumentaciju, isti je oduzet i pohranjen u prostorijama policijske uprave.

Nastavite čitati