Povežite se s nama

Život i društvo

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin energetski obnovljen, očekuju se značajne uštede energenata

Objavljeno:

- dana

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin energetski je potpuno obnovljen, a na završnoj konferenciji projekta 9. ožujka koja je održana ispred ulaza u Dom moglo se čuti o višestrukim koristima kojeg realizacija ovog projekta donosi.

Završnoj konferenciji prisustvovali su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain, voditeljica Posredničkog tijela razine 2 Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Helena Iveković, predsjednica Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne osobe Mira Letić te predstavnici izvođača radova.

Projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin predstavila je ravnateljica Doma Vesna Vidović-Oreški koja je istaknula kako je Dom dobio potpuno novi i moderniji izgled, a njegovi korisnici bolje i ugodnije mjesto boravka.

– Zadovoljna sam i sretna, i ne samo ja nego i svi korisnici te djelatnici Doma. Hvala Varaždinskoj županiji na podršci te hvala svim izvođačima radova na kvaliteti izvođenja radova. Na obje zgrade Doma promijenjena je kompletna stolarija, ugrađena je termofasada, a obje zgrade dobile su nove kotlovnice koje su zamijenile postojeće, već dotrajale. Očekujemo uštede na energentima, postavljeni su solarni paneli, a sve prostorije su i klimatizirane. Unutar cijelog objekta zamijenjena su mnogobrojna rasvjetna tijela, a uštedama će doprinjeti i zamjena grijaćih tijela – rekla je ravnateljica Doma Vesna Vidović-Oreški.

Župan Radimir Čačić je naznačio kako je od izgradnje Doma prošlo već više od četrdeset godina.

O tehničkim detaljima nešto više rekla je voditeljica Posredničkog tijela razine 2 Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Helena Iveković, a zatim je zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain čestitala je domaćinima na realizaciji ovog projekta.

– Veliko mi je zadovoljstvo danas biti ovdje, jer ovom energetskom obnovom ne postižemo samo uštedu, nego se stvara nova kvaliteta života štićenika Doma, a to je najvažnije. Znate i sami da u Domu živi osjetljiva populacija i ulaganje u Domove nam svima mora biti prioritet. Dom za starije i nemoćne osobe dobio je novi sjaj, a o kvaliteti samog prostora da i ne pričamo. Naravno, Fond i nadalje ostaje vjeran i dobar partner Varaždinskoj županiji koja se pokazala kao iznimna Županija po pitanju korištenja financijskih sredstava. Čestitam županu Čačiću i Županiji te naravno ravnateljici Doma na realizaciji ovoga projekta – rekla je Alenka Košiša Čičin- Šain.

Napomenimo da je projekt obnove odobren u okviru poziva za „Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” iz 2017. godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog Fonda za regionalni razvoj po ovom pozivu početno je iznosila 380 milijuna kuna, no zbog velikog interesa ukupni je iznos povećan na 1,1 milijardu kuna. U varaždinskom Domu umirovljenika ukupna vrijednost projekta nakon provedenih postupaka javne i jednostavne nabave je 33,2 milijuna kuna s PDV-om, a ukupna vrijednost projekta nakon završetka energetske obnove je 32,1 milijun kuna s PDV-om, u što su uključeni i vantroškovnički radovi te sanacija staklenog krova.

U ovom Domu obnovom energetske funkcionalne cjeline planirana je ušteda toplinske energije za grijanje od 56 posto. Predviđa se smanjenje primarne potrošnje energije za 44,68 posto te smanjenje emisije CO2 za 44,08 posto na godišnjoj razini, u odnosu na 2017. godinu.

Život i društvo

Objavljen je natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije za školsku/akademsku godinu 2021./2022. objavljen je jučer, 19. listopada. Ukupno će biti dodijeljeno 65 novih stipendija, od čega 53 studentima i 12 učenicima srednjih škola.

Novost je da su stipendije povećane, pa će učenici mjesečno dobivati po 400 kuna (ranije 300 kuna), a studenti po 800 kuna (ranije 700 kuna). Stipendije se isplaćuju svih 12 mjeseci u godini, čime učenici godišnje dobivaju 4.800 kuna, a studenti 9.600 kuna.

Stipendije se dodjeljuju u četiri grupe i za svaku će biti utvrđena posebna lista reda prvenstva dobivena bodovanjem uspjeha te postignutih izvannastavnih rezultata.

U grupi zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju stipendije se dodjeljuju, za magistre elektrotehnike, strojarstva, matematike, fizike, doktore medicine, a prvi put i za magistre tekstilnog inženjerstva i tehnologije te stručne prvostupnike tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije.

Pravo na stipendije imaju i nadareni studenti koji studiraju na sveučilišnim i stručnim studijima, kao i izuzetno nadareni studenti iz pojedinih područja umjetnosti. Uz to, stipendije se dodjeljuju za studente i učenike loših socio-ekonomskih prilika koji studiraju na sveučilišnim ili stručnim studijima.

Novost je i to da će stipendije automatizmom dobivati i učenici srednjih škola koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili prvu, drugu ili treću nagradu te učenik koji je izabran za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola.

Prijave se zajedno s dokumentima utvrđenima natječajem mogu podnijeti putem on-line prijave na službenim web stranicama Varaždinske županije www.vzz.hr ili putem pošte na adresu: Varaždinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin, s naznakom „Povjerenstvo za dodjelu stipendija Varaždinske županije“.

Rok za podnošenje prijava je 3. studenoga 2021. godine.

Online prijava, uvjeti te dokumenti za prijavu objavljeni su na internetskim stranicama Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin u subotu domaćin Državne izložbe izvornih pasmina peradi u RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 23. listopada, u varaždinskoj dvorani Graberje (u balonu) održat će se 7. Državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj.

Sve počinje u 8 sati i to ocjenjivanjem izložbenih kolekcija peradi. Službeno otvorenje je u 11 sati, a nakon toga slijedi proglašenje nagrađenih.

U 13 sati počinje predavanje “Stanje i perspektiva uzgoja peradi na obiteljskim gospodarstvima Varaždinske županije”.

Zatvaranje izložbe je u 16 sati.

Svi sudionici i posjetitelji moraju imati važeću COVID potvrdu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje