Povežite se s nama

Život i društvo

Domaća hrana s placa na licu mjesta iz kuhinje na tanjur

Objavljeno:

- dana

HEDONIZAM

Kad se otvori restoran na placu, gosti se sigurno mogu nadati jednome – da neće nedostajati svježih, domaćih namirnica.

Upravo su se idejom spravljanja domaćih delicija, s receptima atipičnima za uobičajenu restorantsku ponudu, vodili idejni kreatori restorana “August” na varaždinskom placu. Restoran su od svake sitnice do krajnjeg izgleda zajedno osmislili direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar i bivša, dugogodišnja direktorica gradske Turističke zajednice Branka Tropp.

U restoranu će se isključivo pripremati namirnice s varaždinskog placa

“August” – koji je ime dobio po Augustu Šenoi, čije ime nosi ulica u kojoj se nalazi – je smješten u 200 godina starom podrumskom prostoru upravne zgrade tržnice. Unutarnji dizajn restorana je dizajner Vedran Jukić osmislio tako da se gosti ne osjećaju kao u tipičnom ambijentu restorana, već u skladu s atmosferom mjesta na kojemu se nalaze – sve je u domaćem štihu, s primjesom baroka. Tako se drveni stolovi i stolci sjedinjuju s prostorom “pregrađenim” boltama baroknog štiha. Svjetlost probija kroz “izrezbarene” motive lepoglavske čipke na lampama s niskog stropa. Govoreći na otvorenju restorana prošlog tjedna, direktor tržnice Predrag Ciglar bio je poprilično emotivan. Razlog tome je, kako je rekao, puno uloženog truda i ljubavi da se restoran dovede u funkciju.

Kuhanje – umjetnost

Nakon što je rečeno da je kulinarstvo umjetnost koja, za razliku od drugih umjetnosti, zadovoljava svih pet ljudskih osjetila – vid, osjet, miris, okus i sluh kad zvecnu čaše nakon zdravice po dobrom obroku – Ciglar je govorio o putu koji su prošli do zaokruženja prostora te kako je uopće došlo do ideje. – Ovo je dodatna promocija za proizvode naših zakupaca na tržnici. Ideja je nastala kad smo kao jedini kontinentalni grad u Hrvatskoj bili uključeni u europski projekt, a u Italiji postoje restorani u kojima se nudi najbolje od domaćih, lokalnih proizvoda. U restoranu će se isključivo pripremati namirnice s varaždinskog placa – rekao je.

Tržnica na stolu

Otvaranjem “Augusta” realiziran je projekt “Tržnica na stolu”, koji je Gradska tržnica Varaždin, s financijskom pomoći Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, uspješno privela kraju. Ukupna vrijednost investicije je 1,5 milijuna kuna, koje će zakupci Antonia i Goran Jelušić pokušati što prije opravdati Goranovim gurmanskim specijalitetima. – U ponudi je domaća, tradicionalna hrana ovoga kraja, ali prema svjetskim trendovima, uz prihvatljive cijene. Namirnice su s tržnice, voće, povrće, suhomesnati proizvodi, svježe meso, mliječni proizvodi – rekao je šef restorana Goran Jelušić. Za kra valja reći ono što je rečeno gostima na otvorenju: Nemojte vjerovati kad vam netko kaže da je restoran dobar. Radije sami dođite i probajte.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje