Povežite se s nama

U fokusu

Domaći trgovački lanac ne radi na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, zaposlenicima dao uskrsnice od 700 kuna

Objavljeno:

- dana

– Poštovani kupci, obavite kupnju na vrijeme jer za Uskrs i Uskrsni ponedjeljak ne radimo – obavijestili su iz Uprave Konzuma.

Naime, donijeli su odluku o isplati uskrsnice u iznosu od 700 kuna na poklon karticama te da Konzumove trgovine i ove godine neće raditi na Uskrs i na Uskrsni ponedjeljak.

– Zadovoljstvo zaposlenika visoko je na listi naših prioriteta i ovakvim potezom želimo još jednom pokazati da cijenimo njihov rad i trud kojim doprinose stabilnom poslovanju i ostvarenju dobrih poslovnih rezultata – poručili su te zaželjeli svima sretne i ugodne predstojeće blagdane.

U fokusu

Apel gospodarstvenika političarima: Stop birokraciji! Tvrtke i radnici nemaju vremena čekati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Cijeli jedan novi napredni svijet nastaje, a mi propuštamo uhvatiti korak da se razvijamo i budemo konkurentni zbog odnosa države prema radu i proizvodnji, poručili su iz poslovnog udruženja INGRA DET.

Udruženje INGRA DET, koje okuplja više od 40-tak tvrtki uspješnih izvoznih proizvodnih tvrtki, upućuje apel Vladi, ali i svim političarima koji se sad natječu da bi upravljali lokalnim zajednicama: mi vidimo kroz naše projekte i investicije u cijelom svijetu, kroz priznanja stranih investitora, od svih osim od vlastite države, da se može drugačije i bolje odnositi prema građaninu, strancu, radu i znanju.

– Hrvatske tvrtke i radnici nemaju vremena za čekanje. Pojednostavite i pojeftinite državu, postanite pravedna meritokracija, prepolovite broj službenika i namještenika i državnih tijela, broj sudaca, a onima koji vrijedno rade udvostručite plaću. Višak zaposlenika iz javnog sektora ćemo preuzeti u privatni sektor i nitko neće biti gladan i uskraćen napredovanja u struci. Zadnji je čas za reforme – poručili su iz udruženja INGRA DET.

To mora biti preduvjet za provođenje Nacionalnog plana oporavka. Kad se promijeni naš okvir i počinju provoditi načelno dobri zakoni koje imamo, doći će i privatne investicije i nećemo gledati prema državi, nego prema cijelom svijetu investitora. Onda će i iseljeni Hrvati, dvaput opečeni, ulagati u Hrvatsku.

Zlatko Sova, jedan od direktora ludbreške tvrtke Inoxmont VS, koja je također članica udruženja, kaže kako vlastitim sredstvima godinama ulažu u tehnologiju i obrazuju radnike. U tvrtki imaju i natprosječne plaće. No, gospodarska kriza uzorkovana pandemijom dodatno je poskupila rad, a poslodavci će u budućnosti teško uhvatiti korak s modernim tehnologijama na tržištu razvijenijih zemalja.

– Ne možemo sami nadomjestiti neulaganje u znanost i tehnologiju i razvoj industrije, a na to godinama uzaludno upozoravamo hrvatsku politiku. Stoga apeliramo na Vladu, ali i sve političke opcije da će ovi izbori proći, a nemamo više vremena čekati reforme. Investirajmo u pametno obrazovanje, tehniku i tehnologiju, jer za deset godina ostat ćemo bez radne snage, od radnika do inženjera – rekao je Zlatko Sova.

Poduzetnici pozdravljaju svaku intervenciju hrvatske Vlade u smislu mjera za pomoć gospodarstvu, no kažu kako su te mjere reaktivne, vatrogasne i kratkotrajne, bez odgovarajuće proaktivne strategije.

– Politika prema radu i proizvodnji u Hrvatskoj dovodi do gubitka naših vrijednih i educirane kolega radnika koji odlaze u strane tvrtke zbog boljih radnih uvjeta. Moramo planirati unaprijed, kad kriza prođe, ljudi će i dalje odlaziti tako gdje je bolje ako sad nešto ne poduzmemo. Treba napraviti model koji će podići standard, smanjiti troškove države, a time će se povećati plaće radnicima – kaže Sova.

Poduzetnici iz udruženja kažu da će se rado uključiti i pomoći hrvatskoj politici u uvođenju nužnih promjena.

– Potaknimo privlačenje profesionalaca iz cijelog svijeta da se trajno nastane u Hrvatsku! Dužnosnici, kad se konstituirate, rado ćemo vam pomoći u davanju ideja, izradi budžeta i kontroli troškova te optimiranju procesa! – poručuju iz udruženja INGRA DET i pozivaju i ostale gospodarstvenike na uključivost, suradnju i angažman.

INGRA-DET je najstarije udruženje hrvatskih tvrtki koje izvode investicijske radove u inozemstvu, prvenstveno u Njemačkoj. Okuplja 40-tak hrvatskih poduzeća s više 2500 zaposlenih specijalista u EU, uglavnom u SR Njemačkoj.

Nastavite čitati

U fokusu

VIDEO Patafta: Što mislim o Habušu? A što mogu misliti o čovjeku koji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat za gradonačelnika Varaždina Davor Patafta komentirao je kandidaturu bivšeg varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!