Povežite se s nama

U fokusu

Domoljubna koalicija: u 3. izbornoj konkretni programi za svaki grad i općinu

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Modernizacija željezničke pruge Zagreb – Zabok – Varaždin – Čakovec – Kotoriba, koja je žila kucavica sjeverne Hrvatske i najjeftinija vrsta prijevoza za radnike, učenike i studente, samo je jedan od konkretnih projekata HDZ-a i Domoljubne koalicije za područje Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, odnosno za područje 3. izborne jedinice.

– Mi žitelji sjevernih županija u ove izbore krećemo afirmativno, odgovorno i ponosno. Pripremili smo konkretne projekte za sve tri županije, ali i za svaku općinu i grad u 3. izbornoj jedinici. Naš program „5+“ naslonjen je na nacionalni izborni program „5+ Hrvatska“. Jedini imamo program s konkretnim projektima – rekao je Žarko Tušek, koordinator za 3. izbornu jedinicu i predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije u srijedu u dupkom punom Centru za kulturu Čakovec na programskom skupu HDZ-a i Domoljubne koalicije.

Tušek je napomenuo da su svi infrastrukturni projekti koji se provode na području 3. izborne jedinice projekti koje je osmislio i započeo HDZ sa svojim partnerima, a inzistirat će da se provode i dalje, ali brže nego dosad. – Naglasak je na još nekoliko velikih projekata. Osim što se mora modernizirati i kompletno elektrificirati pruga Zagreb – Varaždin – Kotoriba, željeznički koridor Zagreb – Krapina – Maribor – Graz mora se uključiti u paneuropski prometni koridor X., koji će omogućiti modernizaciju tog pravca te Hrvatsko zagorje pretvoriti u predgrađe glavnog grada Hrvatske. Isto tako, brzom cestom moramo povezati Krapinu i Varaždin – istaknuo je.

Žarko Tušek: “Nova smo generacija hrvatske politike. Želimo, znamo i možemo promijeniti smjer u kojem se kreće Hrvatska.“

Inzistirat će i na rješenju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda – aglomeracija Varaždin, Donje Međimurje, Zabok i Zlatar, dok će poljoprivrednicima omogućiti okrupnjavanje zemljišta i povećanje proizvodnje. – Ne želimo više dopuštati da poljoprivrednici propadaju i odustaju od proizvodnje – ustvrdio je Tušek.

Kontinentalni turizam smatraju ključnom granom razvoja sjevera Hrvatske. 

– Inzistirat ćemo na revitalizaciji svih termalnih kompleksa na području tri sjeverne županije. Zahvaljujući spoju poljoprivrede i turizma, odlično žive naši susjedi u Sloveniji i Austriji. Jedne slovenske toplice u selu s 500-tinjak stanovnika imaju jedanput više noćenja nego cijela Krapinsko-zagorska županija ili gotovo tri puta više noćenja nego cijela Međimurska županija – naveo je primjer i poručio da je Domoljubna koalicija 3. izborne jedinice programski obuhvatila i sve druge ključne potrebe regije.

Vrijeme za jedinstvo

Posebnu skrb će voditi o mladim i obrazovanim ljudima, kao i o braniteljima. 

– I dok 40 posto branitelja još uvijek radi, velik broj njih je na rubu egzistencije. Ne zaboravimo da se radi o ljudima starima do 50 godina, u naponu snage i sa stečenim životnim iskustvom. U zapadnom svijetu veterani su najpoželjnija radna snaga zbog izgrađenog osjećaja etike, discipline, odgovornosti i visoke motiviranosti. Kod nas se branitelje gura na društvene margine. Mi prepoznajemo njihov potencijal i nastojat ćemo ih uključiti u sve pore društva – rekao je Željko Dvekar, stožerni brigadir iz Zajednice branitelja HDZ-a 3. izborne jedinice.

Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta, je pak poručio da nije vrijeme za rasipanje glasova, nego je vrijeme za suradnju i jedinstvo, te je pozvao birače da 8. studenoga svoj glas daju Domoljubnoj koaliciji.

5+ ZA SJEVER HRVATSKE

1. Modernizacija željezničke pruge Zagreb – Zabok – Varaždin – Čakovec – Kotoriba, žile kucavice sjeverne Hrvatske
2. Izgradnja brze ceste Varaždin – Krapina kako bi se povezala dva grada, dva sjedišta županija
3. Kontinentalni turizam je ključna grana razvoja sjevera Hrvatske. Nužno je revitalizirati sve termalne komplekse u tri županije kako ne bismo kaskali za susjedima Slovencima, čije selo s 500-tinjak stanovnika ima gotovo tri puta više noćenja od cijelog Međimurja

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zbog velikog broja zaraženih koronavirusom, COVID pacijenti ponovno u Marofu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Opća bolnica Varaždin oglasila se u poslijepodnevnim satima vezano uz prostorne kapacitete, odnosno prijam COVID-pozitivnih osoba koji će se hospitalizirati i u bolnici u Novom Marofu.

Evo što su priopćili:

Unatoč kontinuiranom povećanju broja zaraženih i hospitaliziranih osoba, cijepljenje je donijelo brojne prednosti i dobrobiti u zdravstvenom ustroju, zahvaljujući čemu Opća bolnica Varaždin uspijeva odoljeti sve lošijoj epidemiološkoj slici.

Na bolničkom liječenju trenutno se nalazi 80 pacijenata, od čega ih je sedmero na respiratoru, a v.d. ravnatelja Damir Poljak pojasnio je kako će varaždinska bolnica za pacijente smještene u Novom Marofu morati otvarati i COVID odjel i na toj lokaciji.

– 21 pacijent je trenutno smješten na odjelu infektologije na lokaciji u Varaždinu, sedmero ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, a jedan na odjelu ginekologije, dok je 51 pacijent smješten na lokaciji u Klenovniku – rekao je Poljak.

Nažalost, u protekla 24 sata preminulo je četvero pacijenata, a Poljak je izrazio iskrenu sućut obiteljima preminulih te još jednom uputio apel svim građanima Varaždinske županije na pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka kako bi se zdravstveni sustav mogao što kvalitetnije boriti protiv pandemije.

Ipak, zahvaljujući dostupnom cjepivu, situacija u Općoj bolnici Varaždin je u usporedbi s listopadom prošle godine bolja.

Kako je pojasnio v.d. ravnatelja Poljak, prošle godine u ovo vrijeme 68 zdravstvenih djelatnika bilo je zaraženo, dok ih je trenutno samo 19.

– Cijepljenje je donijelo brojne prednosti zdravstvenom sustavu. Dok se prošle godine u ovo vrijeme Opća bolnica Varaždin suočila s ogromnim manjkom radne snage jer je 134 djelatnika zbog zaraze ili samoizolacije bilo izvan „stroja”, trenutno je zaraženo samo njih 19. Zahvaljujući tome, varaždinska bolnica i sa smještajnim i s ljudskim kapacitetima uspijeva odoljeti ovom povećanom broju zaraženih – zaključio je Poljak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje