U Međimursku županiju stigla je vrijedna donacija 7600 igračaka, slikovnica, knjiga te pribora za crtanje i bojanje u vrijednosti većoj od 320.000 kuna. Riječ je o 450 paketa za djecu predškolskog uzrasta iz ranjivih skupina u Međimurju, kojima je potrebna podrška u stvaranju poticajnog okruženja, a koje je osigurala tvrtka IKEA u okviru UNICEF-ove akcije.

UNICEF u Hrvatskoj brine da djeca iz najranjivijih društvenih skupina imaju jednake prilike kao i njihovi vršnjaci. To se posebno odnosi na rano obrazovanje, koje je presudno za uspjeh u djetetovom kasnijem školovanju. U ranoj i predškolskoj dobi već jednostavne aktivnosti kao što je čitanje slikovnica pomaže u razvoju pred-čitalačkih i pred-numeričkih kompetencija, bojanje i crtanje pomaže razvoju grafomotorike, dok društvene igre i plišane igračke pomažu razvijanju emocionalnih vještina. Igra kao takva bitan je dio odrastanja, učenja o sebi, drugima i okolini te tako potiče razvoj zdravog i sretnog djeteta.

– Za nas u tvrtki IKEA djeca su najvažniji ljudi na svijetu i uvijek nastojimo doprinijeti što ljepšem djetinjstvu sve djece, a osobito smo osjetljivi na potrebe mališana iz ranjivih skupina. Želimo im pružiti podršku na njihovom obrazovnom putu i tako im pomoći da stvore bolju budućnost za sebe i svoje obitelji. Svjesni smo kako je kriza uzrokovana koronavirusom dodatno povećala pritisak na mnoge obitelji i zato smo odlučili podržati projekt UNICEF-a. Vjerujemo kako će, uz pomoć doniranih didaktičkih igračaka, mališani iz Međimurske županije savladati neke nove vještine i još se bolje pripremiti za buduće školske zadatke – istaknuo je Hrvoje Dragušica, stručnjak za održivi razvoj tvrtke IKEA Hrvatska.

– Dječji životi i njihovo obrazovanje ne smiju biti zapostavljeni zbog krize i u ovim izazovnim vremenima naša je dužnost učiniti sve da ih zaštitimo. UNICEF je pokrenuo ovu akciju kako bi pružio podršku obiteljima koje su zbog životnih okolnosti i krize u posebnom nepovoljnom položaju, kako bi mogli svojoj djeci omogućiti potrebne uvjete za sretno odrastanje i razvoj. Iznimno smo zahvalni na velikom doprinosu tvrtke IKEA Hrvatska koja je, prepoznavši važnost UNICEF-ovih aktivnosti, pružila značajnu podršku najranjivijoj djeci u Hrvatskoj – dodala je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

Zahvale su u UNICEF stigle od korisnika iz Međimurja.

– Premda smo i jedno i drugo djetetu potrebni, premda se ne isključujemo, rijetko smo sve troje zajedno – odgajatelj, roditelj i dijete. Nit sam ja kao odgajatelj izravni svjedok njegovu roditeljstvu, nit je on nazočan za vrijeme mojeg rada s djetetom. Dijete je jedini svjedok, naših uloga u svom odrastanju. Kroz našu dugogodišnju i kvalitetnu suradnju na razvijanju UNICEF-ovih programa i projekata zajednički smo usmjereni na promicanje i uvažavanje dječjih prava – piše u poruci zahvalnosti koju je ovom prigodom primio UNICEF.

Komentari

Komentara