Povežite se s nama

Život i društvo

Donacijama za sarmu u Varaždinu prikupljeno 6725 kuna za teško oboljelu djecu

Objavljeno:

- dana

Zahvaljujući još jednoj donatorskoj akciji Zaklade „Vita“, koja pomaže djeci oboljeloj od malignih i drugih teških bolesti, održanoj danas u atriju Županijske palače, prikupljeno je 6725 kuna.

Tako su i ovoga puta, građani Varaždinske županije pokazali svoje dobro srce podržavši donatorsku akciju kupnjom sarme spremljene od varaždinskog zelja. Akciju su podržali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec te županijski pročelnici. Prema riječima Upraviteljice Zaklade Jadranke Bahlen, riječ je o petoj akciji koju je Zaklada „Vita „ organizirala ove godine s ciljem pomoći djeci oboljeloj od malignih i drugih teških bolesti, kao i njihovim roditeljima.

– Današnja akcija posebno nam je draga jer ju održavamo u ovo predblagdansko vrijeme, kada svi očekujemo radost Božić. No, nažalost ima i one djece koja radost Božića možda i neće toliko osjetiti zbog svoje bolesti. Ovaj tjedan održana je i sjednica Upravnog odbora Zaklade na koju su pristigle 24 zamolbe za pomoć teško oboljeloj djeci. Naša srca bila su velika jer smo mogli pomoći svakome, te smo, ovisno o bolesti i financijskoj situaciji roditelja, dodijelili po 5000 kuna, odnosno 3000 kuna potpore za sufinanciranje nabave lijekova, dijela troškova dugotrajnog bolničkog liječenja, pregleda, medicinskih zahvata, putnih troškova i troškova boravka izvan mjesta stanovanja samog djeteta ili pratitelja. Ujedno, htjela bih istaknuti kako nam u našim akcijama pomaže i Varaždinska županija koja je ove godine za naše djelovanje povećala sredstva s 20.000 na 50.000 kuna – izjavila je između ostalog upraviteljica Zaklade Jadranka Bahlen najavivši sljedeću humanitarnu akciju, ovog puta u vidu predstave Kerekesh teatra u veljači iduće godine.

I ovog puta varaždinsko zelje, i meso donirala je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja.

– Za ovu prigodu napravili smo 600 sarmi, za što je utrošeno 50 kilograma varaždinskog zelja, isto toliko junećeg i svinjskog mesa te četiri kilograma riže. Svake godine mi je posebno zadovoljstvo uključiti se u ovakve humanitarne akcije jer ništa vas toliko ne može ispuniti kada znate da pomažete djeci oboljeloj od malignih bolesti, njihovim roditeljima koji ponekad nemaju sredstava da tu djecu dopreme i do Zagreba – rekla je Marija Cafuk.

Sarmu su ovog puta spremali kuhari Hotela Turist, a cijela akcija bila je obogaćena glazbenim programom kojeg su izvele članice zbora umirovljenika.

Radu Zaklade može se pomoći donacijom uplatom na račun Zagrebačke banke IBAN: HR6123600001102917499, model: HR00, poziv na broj: OIB uplatitelja, opis plaćanja: donacija za pomoć bolesnoj djeci. Više informacija o funkcioniranju i radu Zaklade dostupno je na internetskim stranicama www.zaklada-vita.hr. Za sva dodatna pojašnjenja zainteresirani se mogu javiti na broj telefon 042/390-595 ili e-mailom na [email protected]

Život i društvo

Potpisan Sporazum o partnerstvu između Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković i rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivan Samardžić potpisali su Sporazum o suradnji temeljem kojeg će se provoditi čitav niz zajedničkih projekata.

Potpisivanju Sporazuma u Slavonskom Brodu nazočili su i prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Petar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever, te glavna tajnica Sveučilišta u Slavonskom Brodu Mirjana Senić.

Dva će hrvatska sveučilišta jačati partnerstvo s ciljem razvoja obrazovnih, znanstvenih i drugih oblika međusobne suradnje u području visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačke djelatnosti. Planira se tako realizacija zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekta, objavljivanja znanstvenih radova u nacionalnim i međunarodnim znanstvenim časopisima, povezivanje profesora i nastavnika, razmjena studenata, kao i sudjelovanje na konferencijama i znanstvenim skupovima, a sve u cilju poboljšanja kvalitete visokog obrazovanja, te sveučilišnog razvoja.

– Sveučilište u Slavonskom Brodu najmlađe je hrvatsko javno sveučilište i drago nam je da možemo podijeliti naša iskustva u razvoju Sveučilišta Sjever, na kojem danas studira 5200 studenata na 29 raznovrsnih studijskih programa. Sveučilište u Slavonskom Brodu ima 2300 studenata, neke od studijskih programa sličnih našima, pa u tome vidimo i mogućnost razmjene znanja, kako bi osnažili poziciju na znanstvenoj karti ovog dijela Europe. Razgovarali smo već o konkretnim projektima koje ćemo pokrenuti u novoj akademskoj godini, a uskoro će nas partneri iz Slavonskog Broda posjetiti u Varaždinu i Koprivnici kako bi ih upoznali s našim studentima i profesorima, te i velikim infrastrukturnim i razvojnim projektima koji će uskoro u realizaciju – istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Predsjednik Zoran Milanović posjetio Varaždin i Obrtnički ulični sajam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jutros je stigao u Varaždin na otvorenje 15. Obrtničkog uličnog sajma.

U društvu gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednika Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimira Baisa te drugih političara prošetao je centrom grada i razgledao štandove.

Obrtnicima je poželio dobru zaradu te da se nada da naši obrtnici više neće morati odlaziti u inozemstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje