Povežite se s nama

Život i društvo

Donacijom stigao pribor i oprema za učenike iz Ukrajine koji pohađaju školu u V. Toplicama

Objavljeno:

- dana

U Osnovnu školu Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama, inače prvu u Hrvatskoj koja je zahvaljujući Varaždinskoj županiji djeci iz ratom pogođene Ukrajine osigurala pohađanje nastave, ovih dana stigla je vrijedna donacija, dvadesetak ukrajinskih učenika dobilo je sav potreban pribor i opremu kako bi u školu mogli ići bezbrižno.

Donacija je stigla od Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika i topličkih tvrtki TTI i Bilanca, a kako je istaknuo predsjednik Udruge Dragutin Kranjčec ovo je najmanje što su mogli učiniti.

– Ovo je najmanje što smo mogli napraviti za ukrajinsku djecu koja su na svom putu prema sigurnom smještaju prošla nezamislive strahote. Djeci trebamo osigurati da bezbrižno pohađaju vrtić i školu, a roditeljima da što prije pronađu posao – rekao je Kranjčec te dodao kako će im i dalje biti na raspolaganju i pomoći kada god bude potrebno.

Vrijednost ove donacije iznosi oko 12.000 kuna, a ravnateljica topličke osnovne škole Goranka Štefanić zahvalila je donatorima koji su učenicima osigurali sve što im je potrebno, od školskog pribora, opreme za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, bilježnica za sve predmete, šestara, trokuta, pribora za likovnu kulturu, pernica, olovka, papuča i slično.

– Zahvalni smo našim donatorima koji su nam jako puno pomogli. Djeca dosad nisu imala svu potrebnu opremu, ali sada, zahvaljujući ovoj donaciji možemo vidjeti i osmijehe na njihovim licima – poručila je ravnateljica Štefanić.

Ukrajinskim učenicima maksimalno nastoje olakšati praćenje nastave, pa je desetak učitelja krenulo i na tečaj ukrajinskog jezika. Za učenike su organizirali i dopunsku nastavu hrvatskog jezika, a ostala djeca su ih, naglašava Štefanić, izuzetno dobro prihvatila.

– Naši učitelji maksimalno pripremaju i ulažu izuzetne napore kako bi djeci što više olakšali praćenje nastave. Svakim danom situacija je sve bolja i vidljivo je da se učenici privikavaju na naš način rada – kazala je ravnateljica.

Zahvalna na ovoj vrijednoj donaciji je i gradonačelnica Dragica Ratković koja je naglasila važnost integracije malenih Ukrajinaca u školu, ali i u život lokalne zajednice.

– Drago mi je što smo okruženi dobrim ljudima koji svakodnevno pokazuju veliko srce i pomažu onima kojima je to najpotrebnije, našim učenicima iz ratom pogođene Ukrajine. S obzirom na strahote koje su oni i njihove obitelji prošli moramo im omogućiti sve što im je potrebno kako bi što prije nastavili sa svojim životima, a uključivanje u odgojno-obrazovni sustav samo je dio toga – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Život i društvo

FOTO Četvero ivanečkih speleologa na zahtjevnoj međunarodnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Grad Ivanec

Četvero članova SU „Kraševski zviri“ Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 metara, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 metra, odnosno ukupna duljina jame 3399 metara.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 metara dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

– Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU „Kraševski zviri“ Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo! – poručili su iz Ivanca.

Dodajmo da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje