Općina Cestica uključila se u program Zaželi, jedan od najhvaljenijih projekata u Hrvatskoj. Riječ je o višestruko korisnom programu u sklopu kojega se zapošljavaju teže zapošljive skupine žena čije je posao brinuti se o svakodnevnim potrebama starijih sumještana.

Općina se javila i prošla na natječaju za dodjelu bespovratnih 1,4 milijuna kuna iz Europskog socijalnog onda, a koji je raspisalo Ministarstvo rada i socijalne skrbi. Nositelj projekta je Općina Cestica, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Varaždin.

Na natječaj za rado mjesto gerontomaćice javilo se šest nezaposlenih Cestičanki i sve su one posao i dobile.

Ukupno brinu o 24 korisnika, a starijim sumještanima u samačkim domaćinstvima pomažu u poslovima čišćenja i obavljaju kupnje, vode korisnike na liječničke preglede, uređuju okućnicu…

Ovi su zadaci propisani u opisu posla, no korisnicima projekta je najvažnije ono što birokracija ne spominje,  razgovor – složile su se cestičke gerontomaćice u izjavama za medije nakon  početne konferencije programa održane ovaj tjedan.

Konferencija je bila dobra prilika i za podjelu diploma o završenoj edukaciji za posao gerontodomaćice, koju su odslušale i polagale u Čakovcu.

Gerontodomaćice iz Cestice imaju sličnu profesionalnu priču. One mlađe nisu nakon završetka školovanja uspjele pronaći posao, a one starije su u nekom trenutku otale bez posla i bile dio statistike o nezaposlenim ženama koje što su starije to teže pronalaze posao.

Za njih su osigurani novi bicikli te radna odjeća odjeća i obuća, a na raspolaganju su dva nova usisivača i ostale potrepštine.

U ovom je trenutku osiguran novac za 30 mjeseci posla, odnosno za 24 mjeseca rada gerontodomaćica, no načelnik Cestice Mitko Korotaj već sad najavljuje vjerojatni nastavak projekta.

– Ili ćemo se javljati na sve buduće natječaje ili, u slučaju da natječaja ne bude, pronaći način da ove žene ostanu zaposlene, a naši stari i usamljeni sumještani ne budu sami i ostavljeni. Ljudi se u Cestici neće bojati živjeti i ostarjeti, a cilj je jedan – učiniti da umjesto da odlaze, mlade obitelji doseljavaju u Cesticu. I imaju povjerenje da će im lokalna uprava biti partner uvijek na raspolaganju – rekao je načelnik.

Voditeljica projekta Zaželi u Cestici je Marina Dukarić.

Komentari

Komentara