Povežite se s nama

Život i društvo

Donesene izmjene i dopune Ovršnog zakona

Objavljeno:

- dana

Novosti bi ovršenicima trebale olakšati plaćanje i ubrzati procedure.

Promjenama Ovršnog zakona koje su donesene u Hrvatskom saboru 27. studenoga i stupile na snagu već sljedećeg dana pokušala se postići ravnoteža između dviju oprečnih stvari, a to je da ovrhovoditelj (vjerovnik) namiri svoju tražbinu a da to za ovršenika (dužnika) ne predstavlja nerazmjerni teret, poručuju iz Hrvatske javnobilježničke komore.

Do donošenja posljednje novele Ovršnog zakona, na potraživanja prilikom donošenja rješenja o ovrsi određivali su se nastali i predvidivi troškovi, te je trošak ovrhe često nadmašivao iznos duga. Ovom novelom određeno je da se rješenjem određuju samo nastali troškovi, što za dužnika znači znatno manji iznos koji ukupno treba platiti, a da je vjerovniku podmiren cijeli dug.

– Javni bilježnici donose rješenja o ovrsi temeljem vjerodostojne isprave od 2006. godine, kako bi se time rasteretilo sudove za rješavanje parničnih predmeta. Najveći broj predmeta se odnosi na neplaćene račune građana za telefonske i komunalne usluge, ali se na isti način rješava i naplata neplaćenih dugova između trgovačkih društava. Većina takvih dugovanja građana su u iznosu od 80 do 200 kuna – objašnjavaju iz Javnobilježničke komore.

Sada je javni bilježnik obvezan dužniku uputiti obavijest kojom ga se poziva da u roku od 15 dana po primitku obavijesti plati dug vjerovniku, odnosno stupi u kontakt s vjerovnikom radi pokušaja mirnog rješenja eventualnog spora. Za dužnika to predstavlja opomenu te se time izbjegava situacija koju su dužnici često isticali da ni ne znaju za visinu duga, a pogotovo im je visina troškova ovrhe predstavljala teret. Važno je napomenuti da u ukupnim troškovima troškovi javnog bilježnika iznose nešto više od 10 %, dok su se ostali troškovi odnosili na odvjetničke troškove i troškove provedbe ovrhe kod FINA-e.

Ujedno, ako dužnik ne primi dvije preporučene pošiljke, prije stavljanja dostave na e-oglasnu ploču suda dužniku će se također dostaviti obavijest, kako bi znao da mu nakon takve e-dostave slijedi prisilno izvršenje na cjelokupnoj imovini.

Ako dužnik u navedenom roku od 15 dana podmiri dug, vjerovnik će o tome obavijestiti javnog bilježnika te se postupak protiv dužnika obustavlja.

Ovom novelom javni bilježnik postaje povjerenik suda te će se ovršni prijedlozi dostavljati sudu u elektroničkom obliku, a sud će ih, po abecednom redu, dostavljati nadležnom javnom bilježniku.

Na taj se način dolazi do cjelokupno povoljnije situacije za dužnika a da se u svemu ipak namiri i vjerovnik te da je time postignut razmjer u ostvarivanju prava dužnika da podmiri dug i vjerovnika da bude plaćeno njegovo potraživanje.

Život i društvo

Na godišnjici su se okupili varaždinski gimnazijalci te poručili: “I nakon 60 godina od mature ostali smo si jako dobri”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“I nakon 60 godina od mature ostali smo si jako dobri”

Uz fotografiranje i aperitiv počelo je druženje povodom 60 godina mature.

U varaždinskom Garestinu 24. lipnja okupili su se bivši učenici Prve gimnazije Varaždin koji su maturirali 1962. godine. Razrednik im je bio Drago Gorski. U razredu ih je bilo 28, u međuvremenu ih je preminulo šestero. Na druženje povodom okrugle godišnjice mature došlo ih je 18.

– Mislim da nas se okupio lijep broj za godine koje imamo. Većina nas i dalje živi na varaždinskom području, ali došli su kolege iz Zagreba, Čakovca i Lendave – rekli su nam oni koji su došli na proslavu.

Rekli su da je većina završila fakultete te da se ne mogu požaliti kako žive.

– Puno se toga promijenilo u 60 godina. Niti mi slušamo mlade niti oni nas. Mi smo nekad puno hodali po Korzu, baš svaki dan. To je bilo mjesto druženja i upoznavanja simpatija. Da imam lipu za svaki put kada sam prošao po Korzu, bio bih bogat. I mojoj djeci je to već neshvatljivo jer je nama to bio izlazak. Išli smo van oko 18.30 i u 22 sata si morao biti doma. Volimo sjesti i razgovarati o tim vremenima. Bilo nam je lijepo! – prisjetio se Mihovil Hrain.

Hrain nam je rekao da su do 50. godišnjice proslave imali u večernjim satima uz bend do jutra, ali tada su se prebacili na popodnevni termin jer je mnogima tako lakše.

– U našem razredu nije teško organizirati godišnjice. Gotovo svi odmah pristanu kad ih nazovem. U šali kažu da neće doći na proslavu samo ako umru ili im se nešto dogodi. Svi smo si ostali jako dobri. Sretni smo kad se nađemo na godišnjici i “potračamo” jer se ne vidimo puno, a neki imaju i zdravstvenih problema. Želimo se nalaziti dokle ćemo moći! – jasan je Hrain.

Ovi iskusni gimnazijalci poručili su ovogodišnjim maturantima: “Pamet u glavu!”

Nastavite čitati

Život i društvo

Stručnjaci predlažu borbu protiv vrućina sladoledom, salatama, vodom i roštiljom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ljetne vrućine imaju snažan utjecaj na stanje našeg organizma.

Visoke temperature zraka uzrokuju pojačano znojenje, a time i povećan gubitak tjelesne tekućine i elektrolita, ističu stručnjaci HZJZ-a.

Rajčica, krastavac, paprika, zeleno lisnato povrće, lubenica, dinja i breskva koji su bogati vodom, vitaminima i mineralima čine idealan ljetni obrok. Vrijeme je da uživamo u laganim, osvježavajućim i raznobojnim obrocima koji se brzo pripremaju. Umjesto slane, masne i teške hrane na stolu neka se nađu šarene salate, tople i hladne juhe, svježi voćni i povrtni sokovi .

Salate – osvježavajuće i kreativne, voćne ili povrtne, tople ili hladne…

Zbog jednostavnosti i brzine pripreme, salate mogu poslužiti kao mali obroci i predjela te kao prilozi brojnim jelima. Osim što su okrepljujuće i što njima vlada šarenilo boja, kombiniranjem različitih, ali vrlo skladnih namirnica, dobit ćete ukusan i zdrav obrok primamljiva okusa i izgleda. Koje povrće odabrati? Tu ne možete pogriješiti – sezonsko! Kombinirajte povrće s mesom kao što su piletina ili puretina, ribom, žitaricama, rižom, tjesteninom i voćem, začinite s malo maslinova ili bučina ulja i limunova soka te uživajte u svježini i bogatstvu okusa.

Važnost mariniranja mesa prije roštiljanja

Kad su ljetni mjeseci u pitanju, mnogima su nezamislivi bez roštiljanja, a roštilja se na plinskome plamenu, drvu, električnoj energiji ili drvenome ugljenu.

Nekoliko savjeta koji bi vam mogli dobro doći tijekom pripreme roštilja:

– Izbjegavajte koristiti drva bogata smolom i spriječite kapanje masnoće na izvor topline jer se tako stvaraju štetni kemijski spojevi.

– Marinada uvelike doprinosi okusu jela, ali i omekšavanju mesa. Mariniranje mesa za roštilj u trajanju od 30 minuta u limunovu soku, octu, začinima (poput ružmarina, kadulje, senfa, metvice…) smanjuje stvaranje štetnih spojeva koji su prisutni u pregorenim dijelovima mesa.

– Pazite da hranu pečete dovoljno dugo jer dobro pečena hrana smanjuje mogućnost zaraze uzročnicima bolesti.

Uz tradicionalna jela s roštilja, ispecite ribu na žaru ili sezonsko povrće (npr. tikvice, paprike, rajčice, kukuruz…). Visoka toplina pripreme tek je dijelom zaslužna za jedinstveni okus hrane pripremljene na roštilju, koji je za mnoge nenadmašiv.

Sladoled – savršena ljetna slastica

Priznajemo, sladoled i ljeto su nerazdvojni par. Ipak često zaboravljamo da ta omiljena poslastica može sadržavati velike količine šećera i masnoća. Zdrava i niskokalorična alternativa klasičnim sladoledima je zamrznuto voće. Komadići banane, bobice grožđa ili bobičasto voće osvježit će nas i zasladiti. Za uživanje u mliječnoj, kremastoj poslastici potrebno je smiksati smrznute komadiće voća s ohlađenim jogurtom. Ovog ljeta odvažite se na pripremu zdravog i ukusnog sladoleda. Potrebno je malo dobre volje, zamrzivač, štapni mikser, voće i jogurt.

Kad osjetite žeđ, već ste dehidrirali

Osim na lagane obroke i biranje sezonskih namirnica, ljeti je ključno paziti na dovoljan unos vode. Naime, čak i sasvim mala dehidracija može prouzročiti glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije. Osobe koje piju premalo vode imaju dugotrajan rizik za bolesti bubrega, srca, poremećaja mentalnih funkcija te probavnog sustava. Smanjenim unosom tekućine smanjuje se dotok kisika koji pritječe u srce, mozak, mišiće i sve važne organe, pa su oni manje sposobni obavljati svoje funkcije. Voda, osvježavajuće vode s dodatkom limuna, mente, matičnjaka ili đumbira te nezaslađeni čajevi spriječit će dehidraciju i nagradit će nas lijepom i zdravom kožom. Za kraj, važno je spomenuti da su na dehidraciju posebno osjetljiva djeca, osobe starije životne dobi i osobe oslabljenoga imunološkog statusa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje