Povežite se s nama

Život i društvo

Donesene izmjene i dopune Ovršnog zakona

Objavljeno:

- dana

Novosti bi ovršenicima trebale olakšati plaćanje i ubrzati procedure.

Promjenama Ovršnog zakona koje su donesene u Hrvatskom saboru 27. studenoga i stupile na snagu već sljedećeg dana pokušala se postići ravnoteža između dviju oprečnih stvari, a to je da ovrhovoditelj (vjerovnik) namiri svoju tražbinu a da to za ovršenika (dužnika) ne predstavlja nerazmjerni teret, poručuju iz Hrvatske javnobilježničke komore.

Do donošenja posljednje novele Ovršnog zakona, na potraživanja prilikom donošenja rješenja o ovrsi određivali su se nastali i predvidivi troškovi, te je trošak ovrhe često nadmašivao iznos duga. Ovom novelom određeno je da se rješenjem određuju samo nastali troškovi, što za dužnika znači znatno manji iznos koji ukupno treba platiti, a da je vjerovniku podmiren cijeli dug.

– Javni bilježnici donose rješenja o ovrsi temeljem vjerodostojne isprave od 2006. godine, kako bi se time rasteretilo sudove za rješavanje parničnih predmeta. Najveći broj predmeta se odnosi na neplaćene račune građana za telefonske i komunalne usluge, ali se na isti način rješava i naplata neplaćenih dugova između trgovačkih društava. Većina takvih dugovanja građana su u iznosu od 80 do 200 kuna – objašnjavaju iz Javnobilježničke komore.

Sada je javni bilježnik obvezan dužniku uputiti obavijest kojom ga se poziva da u roku od 15 dana po primitku obavijesti plati dug vjerovniku, odnosno stupi u kontakt s vjerovnikom radi pokušaja mirnog rješenja eventualnog spora. Za dužnika to predstavlja opomenu te se time izbjegava situacija koju su dužnici često isticali da ni ne znaju za visinu duga, a pogotovo im je visina troškova ovrhe predstavljala teret. Važno je napomenuti da u ukupnim troškovima troškovi javnog bilježnika iznose nešto više od 10 %, dok su se ostali troškovi odnosili na odvjetničke troškove i troškove provedbe ovrhe kod FINA-e.

Ujedno, ako dužnik ne primi dvije preporučene pošiljke, prije stavljanja dostave na e-oglasnu ploču suda dužniku će se također dostaviti obavijest, kako bi znao da mu nakon takve e-dostave slijedi prisilno izvršenje na cjelokupnoj imovini.

Ako dužnik u navedenom roku od 15 dana podmiri dug, vjerovnik će o tome obavijestiti javnog bilježnika te se postupak protiv dužnika obustavlja.

Ovom novelom javni bilježnik postaje povjerenik suda te će se ovršni prijedlozi dostavljati sudu u elektroničkom obliku, a sud će ih, po abecednom redu, dostavljati nadležnom javnom bilježniku.

Na taj se način dolazi do cjelokupno povoljnije situacije za dužnika a da se u svemu ipak namiri i vjerovnik te da je time postignut razmjer u ostvarivanju prava dužnika da podmiri dug i vjerovnika da bude plaćeno njegovo potraživanje.

Život i društvo

FOTO Ministrica Vučković u novomarofskom Dječjem vrtiću: Ovo je projekt po najvišim standardima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof u dogradnju i energetsku obnovu svojeg Dječjeg vrtića uložio je 13 milijuna kuna.

Dogradnja Dječjeg vrtića sufinancirana je bespovratnim sredstvima Europske unije putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a u subotu je vrtić posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Obišavši u društvu gradonačelnika Siniše Jenkača obnovljeni i dograđeni vrtić, ministrica Vučković je naglasila da je riječ o projektu koji se financira iz  programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.

– Mi imamo niz takvih projekata u Varaždinskoj županiji, a i diljem Hrvatske je gotovo dvjesto vrtića izgrađeno ili rekonstruirano ili pak je u tijeku izgradnja i rekonstrukcija u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Naše ministarstvo jest zaduženo za poljoprivredu, ali ima i širu funkciju za ruralni razvoj. Osnovni nam je cilj, kojem smo prilično privrženi, podizanje produktivnosti i konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, no s tim u vezi je demografska obnova Hrvatske, preuzimanje gospodarstava od strane mladih. Da bi ti mladi ostajali u ruralnom prostoru, bavili se poljoprivredom, preuzimali nova znanja i vještine i zadržali interes, da bi nam ovaj prostor bio atraktivan, mora imati sve funkcije kao najbolje u odnosu na urbanije sredine u Hrvatskoj. Zato mi imamo i ovu mjeru u programu ruralnog razvoja i naša potpora vrtićima vrjednija je od milijardu kuna. Novomarofski vrtić je sjajan projekt po najvišim standardima, a naša je potpora gotovo 7 milijuna kuna – rekla je ministrica Vučković.

Gradonačelnik Jenkač je rekao da ova dva projekta doprinose većem standardu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Novom Marofu te zahvalio svima koji su sudjelovali u sufinanciranju ova dva projekta.

– Mogu samo izraziti zadovoljstvo što smo realizirali ovaj veliki projekt dogradnje i energetske obnove Dječjeg vrtića u Novom Marofu, sveukupno 13 milijuna kuna. Podignuti su standardi i povećani su kapaciteti. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, kao i Ministarstvu za demografiju jer su svi oni sudjelovali u sufinanciranju uz naše vlastito učešće. Ovo je veliki projekt za Novi Marof, a posebno je važno da smo ga većinom financirali europskim novcem – naglasio je Jenkač.

Projekt energetske obnove bio je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a sufinanciran je putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 850 tisuća kuna.

Rekonstrukcija i dogradnja vrtića, „teška“ više od 9 milijuna kuna, sufinancirana je 85 posto sredstvima Europske unije.

Dječji vrtić je dograđen za četiri odgojne skupine u koje su smještena djeca jasličke dobi, što je itekako potrebno s obzirom na to da je natalitet u Novom Marofu u porastu.

Kapacitet vrtića je povećan gotovo dvostruko, a uz postojeće privatne vrtiće, u Novom Marofu su zadovoljene potrebe smještaja djece za sljedećih deset godina.

Inače, Dječji vrtić Novi Marof je započeo s radom 8. listopada 1972. godine, kada je u vrtić krenulo 36-ero djece o kojima je skrbilo pet djelatnika. Sada ima 188 mališana o kojima brine 36 djelatnika.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin poziva građane na prijavu štete od mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na Prethodni poziv koji je objavljen na stranicima Grada Varaždina.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati