Povežite se s nama

Međimurje

Donja Dubrava: kulturnom manifestacijom svečano obilježili “Dan dobravske povijesti”

Objavljeno:

- dana

Kulturna manifestacija posvećena bitnim događajima koji su obilježili dobravsku povijest održana je u subotu, 27. siječnja, u Donjoj Dubravi.

Ove je godine manifestacija „Dan dobravske povijesti“ bila posvećena 130. obljetnici djelovanja Dobrovoljnoga vatrogasnog društva „Donja Dubrava“ te spomenu na prošle godine preminulu Elizabetu Toplek – Tetu Lizu.

Dobravčani i svi posjetitelji mogli su razgledati prostorije Vatrogasnog doma te Dom kulture „Zalan“, gdje je jedan od autora monografije DVD-a, Đuro Hraščanec, u iscrpnom predavanju govorio o različitim aspektima djelovanja dobravskoga vatrogasnog društva – od onoga primarnog i zaštitne naravi do edukativnoga i humanitarnoga.

Slaven Ujlaki predstavio je rezultate svog istraživanja na temu organiziranog čitanja u Donjoj Dubravi te, nakon što je posjetitelje predavanja proveo kroz 150-godišnju povijest čitalačkoga kluba, zaželio svim mještanima Donje Dubrave da opet stvore nešto tako vrijedno.

Recitiranjem dviju pjesmica s kraja 19. i početka 20. stoljeća Dora Čmrlec i Marija Duhović odvele su sve prisutne u svijet neobičnoga dobravskog jezika tog vremena.

U prostorima Kulturno umjetničkog društva „Seljačka sloga“ iz Donje Dubrave brojni su se mještani prisjetili Elizabete Toplek. Marija Duhović, monologom ispričanim iz pozicije Tete Lize, govorila je o tome kako se živjelo nekad, a Janja Kovač govorila je o lijepim trenucima koji su oblikovali njezin život.

– U prostorima „Sloge“, čija je Teta Liza bila članica, riječima i pjesmom koju su sa slogašima pjevušili svi prisutni podsjetili smo se da u potrazi za lijepim, istinskim iskustvom baštine ne moramo ići daleko, već da ga imamo i na svojem gruntu – navode iz Općine Donja Dubrava i dodaju da su upravo to svojim primjerom pokazali slogaši, koji su u narodnim nošnjama zasvirali tambure i cibmbulje. Ovu su manifestaciju, kao i protekle dvije godine, zajedničkim snagama organizirali članovi DVD-a „Donja Dubrava“ i KUD-a „Seljačka sloga“ Donja Dubrava.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje