Povežite se s nama

Kultura

U Donjoj Dubravi održana 20. Smotra izvornoga međimurskog folklora

Objavljeno:

- dana

U subotu i nedjelju, 16. i 17. lipnja, u Donjoj Dubravi je održana jubilarna, 20. Smotra izvornoga međimurskog folklora.

Organizator i domaćin Smotre bilo je Kulturno-umjetničko društvo “Seljačka sloga” Donja Dubrava, dok je suorganizator Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije.

Selekcija

Smotra je prvi put organizirana 1974. godine, a otad se svake druge godine održava u Donjoj Dubravi. Selekcijskog je karaktera: biraju se najbolje izvedbe društava koja će predstavljati Međimursku županiju na državnim smotrama kao što su Vinkovačke jeseni i Đakovački vezovi.

– Na ovogodišnjoj Smotri nastupilo je 20 kulturno-umjetničkih društava. Ulicama Donje Dubrave prodefiliralo je više od 600 sudionika u međimurskim narodnim nošnjama. Među njima bilo je 17 kulturno-umjetničkih društava iz Međimurja, dok su gosti stigli iz susjedne Koprivničko-križevačke županije, Karlovačke županije i Slovenije.

Rekla je to na otvaranju smotre u dvorištu Kulturnog doma “Zalan” Suzana Karloci-Kvakan, voditeljica programa. Prije samog otvaranja, devet društava je u mimohodu prošlo donjodubravskim ulicama, pri čemu su ih pratili Puhački orkestar Općine Donja Dubrava i Mažoretkinje iz Nedelišća.

U povorci su sudjelovali KUD Općine Donji Kraljevec, KUD „Dr. Vinko Žganec“ Vratišinec, KUD “Seljačka sloga” Donja Dubrava, Hrvatsko kulturno društvo „Pomurje“ Lendava, KUD Općine Selnica, KUD Kotoriba, KUU “Zrin” Legrad, KUD Žiškovec i KUD Mihovljan. Oni su se kasnije predstavili na pozornici školske sportske dvorane, a njihove nastupe pratili su selektori Hrvatskog sabora kulture. Selektori Tibor Bün (glazba) i Nikola Kotur (ples i nošnje) budno su pazili na svaki detalj nastupa pojedinog društva.

Minuta šutnje

Svečanost otvaranja započela je hrvatskom himnom. Uslijedila je minuta šutnje za Elizabetu Toplek, popularnu Tetu Lizu, koja je preminula prošle godine, kao i za ostale promicatelje kulture kojih više nema među nama. U ime domaćina dobrodošlicu je uzvanicima zaželjela predsjednica KUD-a “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave i Organizacijskog odbora Smotre Štefica Kovač.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Skupštine Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije Miljenko Zelenbaba, a obratio im se i načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga, uz kojeg je bio i predsjednik Općinskog vijeća Donje Dubrave Mario Mikulan. Svi su izrazili zahvalnost i poštovanje čuvarima kulture i tradicije.
Smotru je otvorio međimurski dožupan Josip Grivec.

– Hvala što od zaborava čuvate ono što su nam u naslijeđe ostavili preci i hvala vam što to vjerno prenosite na mlađe naraštaje. Svi ste pobjednici, jer radite ono što volite – rekao je.
Početak Smotre službeno je obilježen puštanjem golubice mira na slobodu, što je učinila mještanka Donje Dubrave Dina Zvonar.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Međimurska županija, Općina Donja Dubrava, a generalni donator Međimurje-plin Čakovec. Suorganizatori Smotre su Hrvatsko društvo skladatelja, ZAMP i Glas naroda.

Po završetku svih nastupa, u subotu i u nedjelju održani su i okrugli stolovi na kojima selektori s voditeljima iskazuju i razmjenjuju mišljenja oko nastupa.

Davni dani

​Druga po redu Smotra međimurskog folklora, održana u Donjoj Dubravi 20. lipnja 1976., bila je kulturna manifestacija o kojoj će se još dugo pričati. Oko 600 članova svih kulturno-umjetničkih društava i ogranak seljačkih sloga iz Međimurja, te OKUD “IMT” iz Knjaževca oduševilo je poveći broj posjetilaca, koji su pomno pratili svaki detalj s ovog skupa njegovatelja međimurskog melosa.

Na svečanom otvaranju Smotre govorili su Dragutin Vučenik, predsjednik Organizacionog odbora, i Martin Vučenik, direktor čakovečkog “Hrasta” – pokrovitelja ove kulturne manifestacije.

(izvor i foto odlomka “Davni dani” – list “Međimurje”)

Kultura

U srijedu u Varaždinu počinje 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass.

Više od 600 mladih puhača iz 10 zemalja svijeta okupit će se na natjecanju koje Glazbena škola u Varaždinu organizira uz potporu osnivača Varaždinske županije, generalnog sponzora (koji osigurava i nagrade – instrumente), eminentne kompanije koja izrađuje vrhunske puhačke instrumente Buffet Crampon iz Pariza, a organizaciju natjecanja podupiru i mnogi drugi sponzori, kao što su Vindija, Parkovi, Prggin, PZC i Hrvatska glazbena mladež.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, očekuje nas prvi dan natjecanja, a sve do 31. ožujka mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi.

Mnogobrojni žiri sastavljen je od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Austrije.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

– Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri. U Glazbenoj školi u Varaždinu dani koji slijede bit će ispunjeni zvukovima puhačkih instrumenata, a vjerujemo da će samo natjecanje još jednom doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske – rekli su iz Glazbene škole.

Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završava 31. ožujka, kada će se održati finale natjecanja, ali i završni koncert ponajboljih mladih puhača uz svečanu dodjelu nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Praksa“ autora Josipa Kresovića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. ožujka, s početkom u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe Josipa Kresovića pod nazivom „Praksa“.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

– Tamo gdje završava klasični medij počinje eksperiment, opredmećen kombiniranjem neočekivanih objekata i umjetničkih tehnika. Josip Kresović, psiholog po struci, a umjetnik po vokaciji, pristupa umjetničkom procesu poput dijaloga kako bi se izrazio i komunicirao. Isprepletanjem autoreferencijalnog i konceptualnog pristupa pri umjetničkoj praksi, autor u ovim značenjski slojevitim radovima problematizira poprilično intiman spektar tema. Radovi su nusprodukt integriranja polariteta svakodnevnog posla, psihologa u centru za spolno zdravlje koji uz razgovor s korisnicima uključuje i mnoštvo papirologije i administrativnih zadataka, ali i direktan kontakt s liječnicima i medicinskim osobljem gdje upoznaje sve ono što tvori ljudsko tijelo te uspostavlja prema njemu novi odnos.

Djela tematski povezuje težnja za pronalaskom, odnosno uspostavljanjem balansa u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za dekonstrukcijom vlastitog identiteta kroz sjećanja i asocijacije, preispitujući ulogu obiteljskih i tradicionalnih normi unutar kojih odrasta te sada kao pojedinca koji reagira na problematiku raznih diskriminiranih skupina s kojima se poistovjećuje. Pozicioniravši proces introspekcije i otkrivanja podsvijesti kao sastavni dio umjetničke prakse, problematizira nevidljivost, stigmu i strah života pojedinaca s kojima se susreće na autentičan i intiman način. Inicijalno promišljanje koncepta sebe i svakodnevnog, rezultira radovima u raznim tehnikama koji se vizijom, koloritom i materijalom direktno referiraju na ljudsko tijelo i svu kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koji se događaju unutar nas samih – stoji, među ostalim, u predgovoru kustosice Marte Radman, mag. hist. art.

O autoru

Josip Kresović,interdisciplinarni umjetnik i psiholog, rođen u Zadru (Hrvatska) 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja.

Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa.

Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi u Zagrebu, Zadru, Rovinju i Splitu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje