Povežite se s nama

U fokusu

Dopisivanje Dubravka Bilića i Božica Makar: “Zbog egzodusa županijskih HNS-ovaca, moramo razgovarati preko Zagreba”

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnika Ludbrega, Dubravka Bilića jako je naljutilo pismo koje mu je poslala saborska zastupnica HNS-a, Dubravka Makar.

Zastupnica je gradonačelniku u ime Kluba zastupnika HNS-a prigovorila zbog , kako piše, neodržavanja površine uz pružni prijelaz na potezu od Sigeteca Ludbreškog prema rijeci Bednji tj. prema centru grada“.

– Građani ističu da je navedeno područje nepregledna šikara, u kojoj se zadržavaju divlje životinje i štetočine, opasne i za zdravlje – napisala je Božica Makar i podsjetila gradonačelnika da je „održavanje javnih površina kao komunalna djelatnost u organizaciji jedinica lokalne samouprave, a sve sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu“ .

Također ga je zamolila da ispita stanje na terenu i poduzme mjere iz svoje nadležnosti „te me o istom povratno obavijestite“.

Gradonačelnik joj je promptno odgovorio i njihovu prepisku poslao novinarima.

Nakon što je izrazio iznenađenje zbog njezinog pisma, u nastavku je napisao odgovor:

– (…)Zanimljivo je da o našim lokalnim problemima moramo razgovarati preko Zagreba, ali to je očito posljedica egzodusa županijskog HNS-a u ministarstva i javna poduzeća nakon poraza na lokalnim izborima. U predstavci se pozivate i na Zakon o komunalnoj djelatnosti, ali u njemu se nigdje ne navodi da bilo koji grad može, mora ili smije održavati građevine od posebnog državnog interesa poput pruga ili pružnog pojasa. S obzirom da HNS „gura” ovaj jako loš Zakon protivan javnom interesu očekivao sam da ste ga detaljnije proučili.

No, da se vratimo vašoj predstavci. Mi bismo vrlo rado kao  Grad pokosili kanale, nasipe ili pružni pojas na području Ludbrega ili popravili branilke u Frankopanskoj ulici koji se ne spuštaju dok vlak prolazi ili uredili opasna mjesta poput pružnih prijelaza između Slokovca i Globočeca, Sv. Petra i Bolffina, Sv. Petra i Čukovca ili između Poljanca i Hrastovskog te uljudili stajalište vlaka u Čukovcu (uredili cestu, osvijetlili ga, napravili natkrivenu postaju za bicikle), ili možda napravili zvučnu barijeru u središtu grada između Gundulićeve i ulice V. Lisinskoga, ali ne možemo.

Mislite da je meni kao gradonačelniku lako objašnjavati sugrađanima da to mora održavati tvrtka od strateškog značaja NŽ Infrastruktura s 4818 zaposlenih (….)?

Jedan dio spomenute šikare, istine radi, pripada i Hrvatskim vodama pa se nadam da će se i to urediti. (…)

Da Vam je cilj bio riješiti ovaj problem onda biste se obratili premijeru Plenkoviću ili ministru Butkoviću kao svojim koalicijskim partnerima (…) koji bi Vam sigurno rekli da Grad Ludbreg nije vlasnik spomenute šikare uz prugu nego da ste upravo vi, saborski zastupnici i ministri, vlasnici toga najneurednijeg dijela Ludbrega u kojem se kote divlje zvijeri.

I da, mi smo puno puta slali dopis i zvali redovnim procedurama (jer nemamo nikog „poznatog” u Zagrebu) HL Infrastrukturu da pokose spomenute površine, ali smo uspjeli samo ponekad. Stoga se nadamo da ćete iskoristiti svoj koalicijski potencijal i ruke kojima u Saboru podupirete HDZ da se odužite građanima Ludbrega koji su, doduše, glasali za g. Predraga Štromara, da očistite i uredite taj zapušteni prostor i da pokažete nama građanima Ludbrega kako država nije najlošiji gospodar i da se napokon počne brinuti za svoje nekretnine koje su ruglo i sramota za sve nas, poput Otoka mladosti, poput stana u centru grada koji zjapi prazan već godinama, poput poplavljenih i neuređenih 400 m2 prostora u POS-ovoj zgradi, poput šikare upravo u Vašem Slokovcu, poput derutnog društvenog doma u Ludbreškim Vinogradima i džungle koje je leglo zmija oko njega i naravno zapuštenog pružnog pojasa o kojem pišete …. Stoga očekujem da upravo vi uredite tu po grđane opasnu šikaru, ali i sve druge zapuštene i neuredne točke u Varaždinskoj županiji i time opravdate svoj rad zastupnice u Hrvatskom saboru, najvišem zakonodavnom tijelu koje potvrđuje svoje izvršno tijelo Hrvatsku vladu, koja onda rješava ovakve praktične sitne probleme.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje