Povežite se s nama

Nekategorizirano

Dosad je uz subvencije 9400 mladih obitelji sebi osiguralo dom

Objavljeno:

- dana

Dosad je uz subvencije više od 9400 mladih obitelji osiguralo sebi dom, a uz ovaj broj prijava do ljeta bi ih moglo biti više od 13 tisuća, poručio je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar. Napomenimo i kako je u tim obiteljima rođeno više od 1300 djece.

Završen je prvi ovogodišnji poziv za subvencionirane kredite za mlade obitelji. Prema finalnim podacima APN-a, pristigao je 3681 zahtjev za subvencije kredita za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće.

Brojka sugerira i dalje iznimno velik interes za ovaj program Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koji se unatoč svim ograničenjima koje je donijela epidemija koronavirusa i ove godine uspješno provodi.

Ministar Štromar kaže da će svi oni čiji će zahtjevi biti pozitivno ocijenjeni subvencije i dobiti.

Novi krug prijava za subvencioniranje kredite slijedi u rujnu po istim uvjetima kao što je bio i ovaj upravo završeni.

–  Sve one koji možda nisu uspjeli prikupiti dokumentaciju ovaj put ili će tek rješavati svoje stambeno pitanje, pozivam da iskoriste ovo vrijeme za pripremu dokumentacije – rekao je Štromar.

Međimurje

Iz trgovine u Kotoribi ukradeno nekoliko tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

novac, krađa

Između 24. i 27. prosinca 2021. godine u Kotoribi, Sajmišnoj ulici, nepoznati počinitelj je provalio u trgovinu odakle je ukrao novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, javlja PU međimurska.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

Omikron u Hrvatskoj? Uzorak na analizi, osoba je bila u kontaktu s osobom iz Južnoafričke Republike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, omikron, covid, ilustracija

Institut Ruđer Bošković poslao je danas, 4. prosinca, priopćenje u vezi otkivanja novog soja koronavirusa u Hrvatskoj.

Kako navode, na analizi je uzorak osobe koja je bila u kontaktu s osobom iz Južnoafričke Republike, a pokaže li se nalaz potvrdnim, bit će to prvi zabilježeni slučaj omikrona u Hrvatskoj.

Evo što su priopćili iz Instituta Ruđer Bošković:

Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante Omicron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa Omicron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njenom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka. 

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 Omicron.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje