Povežite se s nama

Novosti

Dosta učmalosti na varaždinskoj političkoj sceni!

Objavljeno:

- dana

Uvodnik

Iako udruga, novoosnovana Varaždinska građanska akcija (VAGA) ne skriva političke ambicije u Varaždinskoj županiji, a posebice u gradu Varaždinu. Ulazak udruge na političku pozornicu uistinu u nas nije uobičajen, ali to ipak ne čudi u slučaju Varaždina gdje je došlo do erozije većine klasičnih političkih stranaka i/ili pak do njihove kompromitacije kojoj se, nažalost, ne vidi kraj. 

Uslijed svega toga što se događalo i događa se, varaždinska politička scena, sudeći barem po sastavu varaždinskog Gradskog vijeća, postala je zacijelo jedna od najneobičnijih u Hrvatskoj. Tanku ali ipak vladajući većinu čine vijećnici iz gotovo svih klasičnih stranaka, počevši od HNS-a, SDP-a, HSLS-a, HSS-a, HSU-a pa čak i HL-SR-a, a u ključnim trenucima pridružuje im se i jedan do dva nezavisna vijećnika. Opoziciju pak čine nezavisni vijećnici i oni s Nezavisne gradske liste, kojima valja pribrojiti vijećnike HDZ-a. 

Ovakav sastav varaždinskoga Gradskog vijeća posljedica je niza događaja uglavnom na varaždinskoj, ali i hrvatskoj političkoj sceni unatrag desetak godina. Prelasci iz jedne u drugu stranku, isključenja ili koalicije po diktatu stranačkih središnjica, bespogovorna sljedbeništva iz lukrativnih razloga… samo su neki od razloga erozije klasičnih političkih stranaka čija čelništva ne samo da nisu sposobna naći rješenja za svakodnevne probleme, nego ih još i stvaraju.
 
Tako se, usprkos drugačijim očekivanjima, lokalna vlast ne libi imenovati pročelnike i članove nadzornih odbora isključivo iz svojih redova, dodjeljivati poslove mimo natječaja bliskim osobama, odlaziti na daleka putovanja čija je svrha krajnje dvojbena, ignorirati probleme u okolišu… Naravno, takvo što nije moglo proći bez posljedica, pa dok traju uhljebljenja, Varaždin i Varaždinska županija – nazaduju.
 
Sve to bio je poticaj osnivanju VAGA-e, što više ili manje priznaju i njezini osnivači. Neki sigurno neće biti oduševljeni njima, neki možda ni njihovim idejama, ali teško da postoji ijedan valjani argument o širenju ponude na varaždinskoj političkoj sceni koja je, usprkos nizu stranaka, oskudna zbog opisane koalicije „svi sa svima“. VAGA je u ovom trenutku, ako ništa drugo, dobra poruka vladajućima da dobro promisle što danas (ne) rade te čime će i s kime iduće godine pred građane.
 
Uostalom, do lokalnih izbora još je godina dana, pa tko može jamčiti da nakon što je sada „probijen led“ neće biti još nekih (političkih) opcija ili ozbiljnijih promjena unutar postojećih? Uistinu, bitno je da se netko napokon suprostavio učmalosti i drugim negativnostima koje su često “kuhale” (i) središnjice političkih stranaka, što se odražavalo na odaziv birača i slabu poziciju Varaždina u središnjoj vlasti u kojoj, primjerice, nema niti jednog člana trenutno najjače stranke, za razliku od puno manjih sredina…

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje