Povežite se s nama

Međimurje

Održana završna konferencija projekta “Za bolji život II.” Društva osoba s tjelesnim invaliditetom MŽ

život

Objavljeno:

- dana

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije završava s provedbom projekta „Za bolji život II.“, financiranog iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna.

Stoga je 19. listopada u prostorijama Galerije Scheier održana završna konferencija projekta. Konferenciju je otvorila Miljenka Radović, predsjednica DOSTI, te je posebno pozdravila predstavnike Međimurske županije, Čakovca i Preloga.

Cilj projekta je doprinijeti socijalnoj uključenosti i neovisnosti osoba s invaliditetom putem daljnjeg razvoja i povećanja kvalitete usluge osobne asistencije. Ciljanu skupinu projekta čini 16 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, te intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima, u dobi od 18 do 65 godina, za koje je utvrđena nužna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i samozbrinjavanju kroz osiguranje usluge osobne asistencije.

Prezentirani su i rezultati koji su ostvareni provedbom projekta. Tijekom provedbe projekta pruženo je preko 30.000 sati usluge osobne asistencije za 16 korisnika usluge. U sklopu projekta izvršene su brojne aktivnosti. Izrađeno je i predano 7 kvartalnih izvješća posredničkim tijelima koje vrše nadzor provedbe samoga projekta. Održane su dvije edukacije za osobne asistente, te dvije edukacije za korisnike usluge osobne asistencije i njihove obitelji, s ciljem boljeg upoznavanja prava i obveza asistenata i korisnika usluge osobne asistencije. Putem 20 održanih supervizija te praćenjem rada osobnih asistenata pružala im se podrška pri suočavanju sa svakodnevnimi izazovima. Društvo je objavilo i različite publikacije u obliku letaka, brošura, bannera, članaka u medijima, konferencija te kratkog filma, a sve s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom. Održan je i okrugli stol na kojem su se razmijenila mišljenja i primjeri dobre prakse s ciljem unaprjeđenja usluge osobne asistencije.

Na temelju ostvarenih rezultata te provedenih aktivnosti, ali i dobivenih povratnih informacija od strane korisnika usluge osobne asistencije, članovi udruge DOSTI sigurni su da se kvaliteta usluge osobne asistencije podigla na još veću razinu. Na kraju konferencije, u ime Međimurske županije, riječima podrške obratila se dr. sc. Sonja Tošić – Grlač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Demonstracija ispiranja zlata: očuvanje zanata koji je othranio brojne generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donji Vidovec

Protekle nedjelje su članovi Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca, na dravskom kupalištu kod Svete Marije, održali demonstraciju ispiranja zlata. Okupljanje je održana u okviru projekta „Two Rivers one Goal II“, a privuklo je mnogobrojne mještane Donjeg Vidovca i susjednih općina.

– Brojni okupljeni mogli su uživati u druženju i lijepom popodnevu provedenom u društvu članova Kluba koji su cijelo događanje obogatili demonstracijom i pričama koje su naslijedili od nekadašnjih zlatara. Iz priča je vidljivo da je riječ o mukotrpnom zanatom na koji su brojni stanovnici ovog dijela Međimurja bili primorani da bi prehranjivali svoje obitelji – poručili su organizatori druženja.

Zlatarenje, odnosno vještina ispiranja zlata jedna je od zaštićenih natuknica nematerijalne baštine na području Međimurske županije. O umijeću zlatarenje Muzej Međimurja Čakovec snimio je i film u okviru projekta „Nematerijalna baština Međimurja“.

Prisutne su pozdravili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i predsjednik Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ Nenad Lukša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje