Povežite se s nama

Život i društvo

Dostojanstveno obilježena 78. obljetnica Šemovečke bitke

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Općine Trnovec Bartolovečki i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, danas je, 2. listopada obilježena 78. godišnjica Šemovečke bitke u kojoj je 3. listopada 1943. godine poginulo 76 antifašista.

Nakon polaganja cvijeća kod spomenika žrtvama fašizma kod Osnovne škole Šemovec, sudionici obilježavanja okupili su se u Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije.

Vijence i cvijeće položila su izaslanstva ZUABA-e Varaždinske županije, Općine Trnovec Bartolovečki s načelnicom Vericom Vitković, izaslanik župana Varaždinske županije, županijski vijećnik Tin Jurak, predstavnici ZUABA-e iz Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, predstavnici Udruge iz Rasinje, izaslanstvo Radničke fronte iz Zagreba, delegacije antifašista iz Čakovca. Ludbrega, Ivanca i bivše udruge iz Novog Marofa te predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković naglasila je da su preteča naše današnje slobode i našeg Domovinskog rata bili bitka za Šemovec i oslobođenje Ludbrega.

– Da nismo imali Brigadu braće Radić, da nismo imali naše ljude koji su se borili za slobodu i za ovu zemlju, pitam se gdje bi mi danas bili i bismo li se danas uopće ovdje našli. Naš je zadatak evocirati uspomene, štovati sve ljude koji su dali svoje živote za današnju slobodu. U ono vrijeme, ’43. godine ljudi su se borili da nam danas bude bolje, da danas živimo slobodno i trebamo im na tome biti vječno zahvalni – poručila je načelnica Vitković.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar podsjetio je na tijek Šemovečke bitke u kojoj je poginulo 76 boraca, a još 17 njih u Ludbregu, dodavši da je bilo i mnogo ranjenih čiji broj nije utvrđen.

– Razmjeri smrti bili su zastrašujući, bilo je veselja zbog pobjede, ali i ogromna žalost za mrtvima. Šemovečka bitka bila je najkrvavija bitka na ovom području tog vremena, ali i najsvjetliji primjer heroizma partizana. Oslobađanjem Ludbrega proširilo se slobodno partizansko područje zvano Podravska republika. Od Ivančice na zapadu do Virovitice na istoku razvio se teritorij koji nisu kontrolirali fašisti, oaza slobodnih ljudi, gdje nije bilo odvođenja Židova, Roma i Srba zbog njihove takozvane pogrešne rase – rekao je Dretar.

Na obilježavanju 78. obljetnice Šemovečke bitke sudjelovale su i učenice Osnovne škole Šemovec koje su izvele kratki recital.

Život i društvo

Vidovec: Udruga umirovljenika i Udruga žena u novim prostorijama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Općine Vidovec i Udruga žena Općine Vidovec službeno su otvorili vrata novih prostorija u prizemlju općinske zgrade koje su im dodijeljene putem provedenog Javnog natječaja Općine Vidovec.

Službenom otvorenju nazočili su općinski načelnik Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Krunoslav Bistrović, potpredsjednici Vijeća Mihael Blažeković i Maja Pintarić te direktorica Regije Kontinentalna Zapad Zagrebačke banke Zagorka Mintas.

Prigodnim uvodnim riječima svima prisutnima kratko se obratio načelnik Bruno Hranić napomenuvši kako Općina Vidovec kontinuirano ulaže u rad udruga, ne samo kroz osiguranje proračunskih sredstava za provedbu njihovih programa i djelatnosti, već i kroz ulaganje u prostor u kojem obavljaju administrativne poslove, održavaju redovne sastanke, skupštine i druge djelatnosti.

– Drago mi je što vas danas mogu pozdraviti u novim prostorijama, za koje slobodno mogu tvrditi da su adekvatno opremljene za sve vaše potrebe. Želim da Vam ove prostorije i dalje služe za uspješno provođenje ciljeva udruge – istaknuo je načelnik Hranić dodavši kako je za uređenje prostorija iz općinskog proračuna izdvojeno oko 70.000 kuna.

Načelnik Hranić ujedno je zahvalio Zagrebačkoj banci i direktorici Regije Kontinentalna Zapadna Zagorki Mintas na doniranom uredskom namještaju vrijednosti oko 30.000 kuna kojim su opremljene prostorije udruga, ali i ured Savjetodavne službe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina T. Bartolovečki sponzorirala sportaše Stefani Hrman i Nikolu Koseca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinu Trnovec Bartolovečki i načelnicu Vericu Vitković posjetilo je dvoje uspješnih sportaša s područja Općine.

Stefani Hrman reprezentativka je u latinoameričkim plesovima, a Nikola Kosec reprezentivac je u plivanju.

Stefani Hrman bavi se sportskim plesom već 10 godina, od čega je četiri godine plesala solo, a zadnjih šest godina pleše u paru. Trenutno pleše za Sportski Plesni centar Zagreb by Nicholas. Dvostruka je državna prvakinja u svojoj i starijoj kategoriji, a s partnerom je osvojila državno prvenstvo u latinoamaeričkim plesovima i viceprvaci su u starijoj kategoriji. Na međunarodnim natjecanjima Stefani je uvijek osvajala prva mjesta. Iza nje i njenog partnera dva su Svjetska prvenstva, u Jerevanu u Armeniji i u Sibiu u Rumunjskoj na kojima su ostvarili odlične rezultate, budući da zajedno plešu tek godinu dana.

– Htjela bih se zahvaliti načelnici i Općinskom vijeću na sponzorstvu jer ovaj sport iziskuje uistinu velike troškove, poput haljina, profesionalne šminke i frizure. Sponzorstvo u iznosu od 20.000 kuna jako mi je puno značilo u pripremi za Svjetsko prvenstvo – istaknula je Stefani.

Član varaždinskog Plivačkog kluba Vidra iz Varaždina, Nikola Kosec, nastupio je na Europskom prvenstvu u plivanju za plivače s Down sindromom. Natjecanje se održalo u talijanskom gradu Ferrara, početkom listopada, u sklopu Trigames – Europskog prvenstva u atletici, košarci, futsalu, judu, stolnom tenisu, tenisu, sinkroniziranom plivanju i plivanju za sportaše s Down sindrom. U Ferrari je nastupilo 400 sportaša iz 17 država. U svom drugom EU prvenstvu plivao je 50 metara leđno, 50 metara slobodno, 100 metara leđno, 50 metara delfin i 50 metara prsno te je došao do dva finala – na 50 metara i 100 metara leđno, zauzeo je sedmo i osmo mjesto. Kao mlađi senior osvojio je broncu na 50 metara leđno te četvrto mjesto na 100 metara leđno. Općina Trnovec Bartolovečki ovog je uspješnog sportaša sponzorirala s 20.000 kuna.

– Želim se od srca zahvaliti ovim predivnim mladim ljudima na posjeti, ali i uistinu hvale vrijednoj ljubavi i energiji koju daju u bavljenje sportom. Naravno, njihovim roditeljima koji su im u tome najveća podrška treba odati posebno priznanje. Općina će se uvijek truditi, koliko god je moguće, poticati ovakve mlade ljude da ustraju u svojim zacrtanim ciljevima, a veliko im hvala što na ovaj način promoviraju našu općinu Trnovec Bartolovečki – rekla je Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje