Povežite se s nama

Život i društvo

Doznajte sve o Crvenom planetu i drugim tajnama svemira

Objavljeno:

- dana

MJESEC ASTRONAUTIKE U VARAŽDINU

Kada je prva letjelica sletjela na Mars i što je sve otkriveno na Crvenom planetu u dosadašnjim istraživanjima imat će priliku doznati svi koji ovog petka, 31. listopada dođu u dvoranu Zajednice tehničke kulture u Križanićevoj ulici u Varaždinu.

U 19 sati održat će se predavanje “Mars: istraživanja i letovi”, a nakon toga i demonstracija rada i gledanje teleskopom.

Put na Mjesec, komete, svemirski letovi i industrija

Ovim prvim od ukupno četiri predavanja započinje Mjesec astronautike u Varaždinu, manifestacija koje će trajati sve do 21. studenog.

Ova manifestacija ima tradiciju dugu 40 godina, a cilj joj je popularizacija astronautike i raketnog modelarstva kroz razna predavanja koja su tematikom vezana uz ova područja. U sklopu ove manifestacije održat će se i izložba fotografija skupine autora, među kojima je i Ivo Dijan koji je ujedno autor postave o razvoju austronautike od prvih sovjetskih i američkih svemirskih letjelica pa sve do današnjih nevjerojatnih podviga “malih svemirskih divova” koji nam svakodnevno iz dalekog svemirskog prostranstva šalju sve više podataka iz kojih saznajemo kako je nastao i kako se razvija svemir.

Nakon petka, sljedeće predavanje Let Chang’e 5-T-a (kineski planovi i povratak na Mjesec) održat će se u Elektrostrojarskoj školi 5. studenog u 19. sati, o čemu će govoriti Goran Hudec. Nakon toga slijedi predavanje Ante Radonića “Svemirski letovi i privatna industrija” koje će se održati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače 10. studenog u 18 sati. Zadnje u niz predavanja koje će se održati u sklopu Mjeseca astronautike u Varaždinu je “Komete – svemirski putnici iz daleka ili samo led s kamenjem? Misija Rosetta na tragu odgovora” održat će se 18. studenog u multimedijskoj dvorani palače Herzer s početkom u 18 sati.

Mjesec astronautike održava se u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, dok su suorganizatori Zajednica tehničke kulture Grada Varaždina i Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin, koje je ujedno i domaćin ove manifestacije.

Izvor: http://www.thetimes.co.uk
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!