Povežite se s nama

Život i društvo

Doznajte više o Drone Pilot Academy – dođite na pokaznu vježbu letenja dronovima

Objavljeno:

- dana

Fakultet organizacije i informatike, u suradnji s partnerima, organizira Dan otvorenih vrata Drone Pilot Academy, u srijedu, 21. srpnja 2021. godine kako bi što broj zainteresiranih učenika, studenata i građana iznad 16 godina dobio pravovremene i potpune informacije o edukaciji za upravljanje bespilotnim letjelicama.

Zainteresirani se mogu priključiti online informativnom razgovoru koji će se održati danas, 21. srpnja, s početkom u 11 sati. Sudjelovanje je moguće bez prethodne prijave, a sudionici će saznati sve informacije o edukaciji i moći postaviti pitanja koja ih zanimaju vezano za trajanje edukacije, vrste dronova, broju satova leta i slično. Priključenje je moguće putem sljedeće poveznice: https://meet.google.com/vir-gbyp-gad.

Nakon informativnog razgovora, u srijedu je, s početkom u 12:15 sati organizirana pokazna vježba letenja dronovima na području Skate parka (Ulica Gustava Krkleca 3, Varaždin) gdje će svi zainteresirani vidjeti dio vještina koje će polaznici prolaziti na edukaciji.

– Pozivamo sve zainteresirane da se priključe, saznaju sve informacije o edukaciji i iskoriste priliku da postanu dio prve generacije drone pilota osiguravajući svoje mjesto po promotivnoj cijeni od 1.000 kuna! Broj mjesta je ograničen! Za sve dodatne informaciji zainteresirani se mogu javiti organizatorima edukacije na [email protected] – poručuju organizatori.

Drone Pilot Academy edukacija traje pet dana tijekom koje će polaznici naučiti kako na odgovoran način upravljati bespilotnim letjelicama. Iskusni edukatori prenijet će teorijska i praktična znanja, a za sve polaznike osigurana je oprema – bespilotne letjelice za korištenje tijekom edukacije.

Organizatori edukacije su Fakultet organizacije i informatike (FOI), Varaždinska županija i Europski Talent Centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, a projekt podupiru Elektrostrojarska škola Varaždin, Orqa d.o.o., Looma, Limitless Design, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo i AVITEH Audio Video Tehnologije d.o.o.

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje