Povežite se s nama

Međimurje

Dr. med. Sven Pal prvi je dječji kirurg u Županijskoj bolnici Čakovec

Objavljeno:

- dana

U petak, 16. srpnja, na konferenciji za medije v.d. ravnatelja Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., spec. pedijatrije, supspec. pedijatrijske gastroenterologije, predstavio je prvoga dječjeg kirurga u povijesti ŽB Čakovec na Odjelu abdominalne i dječje kirurgije.

Dr. med., spec. dječje kirurgije Sven Pal Medicinski fakultet u Rijeci završio je 2015. godine, nakon čega je u čakovečkoj Bolnici započeo specijalizaciju, a 4. lipnja ove godine i službeno je postao prvim dječjim kirurgom ove ustanove.

– Lijepo je naći se s vama kad imamo neku pozitivnu temu. Danas predstavljamo prvoga dječjeg kirurga u ŽB Čakovec, kolegu Svena Pala, koji je svojim radom i zalaganjem zaslužio da sva svjetla reflektora budu uperena u njega, a to će se pokazati i u budućnosti. Upravo je zbrinjavanje djece u našoj ustanovi glavni cilj kojem će Bolnica i dalje nastojati stremiti. Što manje naši pacijenti moraju putovati u druge centre i gradove te što više usluga možemo pružiti, to smo ponosniji i sretniji – rekao je Šegović, najavivši i skoru rekonstrukciju Odjela abdominalne i dječje kirurgije koji bi do kraja godine trebao zasjati u novom ruhu.

Dobra suradnja

Liječnik Sven Pal istaknuo je da su se djeca u ŽB Čakovec oduvijek kvalitetno zbrinjavala zahvaljujući dobrim suradnjama te se zahvalio na podršci kolega i uprave koju je imao tijekom cijelog specijalističkog usavršavanja.

– Drago mi je da sam tijekom cijele specijalizacije imao podršku, jer osnivanje svake nove djelatnosti zahtijeva ne samo prostore i opremu, već i suradnju svih okolnih struka, odjela i liječnika koji se bave zbrinjavanjem djece. Na toj suradnji počiva te o njoj ovisi ukupna kvaliteta pružanja skrbi i zbrinjavanja djece – zadovoljan je dr. Pal.

Dodao je da će se spomenutom rekonstrukcijom povećati smještajni kapaciteti, a nova oprema već je nabavljena.

– Čekamo početak rekonstrukcije Odjela abdominalne i dječje kirurgije kojom će se dodatno osloboditi kapaciteti za smještaj djece s majkama, a već smo uspjeli nabaviti i novu opremu, poput setova za laparoskopsku kirurgiju kod djece. U postupku je i nabava ciskopa za endoskopsku urološku dijagnostiku i terapiju, čime ćemo biti jedini bolnički centar sjeverno od Zagreba koji će imati takav uređaj pa djeca iz naše Županije više neće morati zbog toga odlaziti u Zagreb – ponosan je Pal.

Na specijalizaciji dječje kirurgije je i kolegica Ana Trstenjak, otkrio je prvi dječji kirurg u ŽB Čakovec, koja trenutno boravi u Klinici za dječje bolesti Zagreb na specijalističkom usavršavanju i koja bi se u Čakovec trebala vratiti za dvije godine.

– Time će se još više osnažiti dječja kirurgija u našoj Bolnici. S Klinikom za dječje bolesti Zagreb imamo odličnu suradnju i podršku – zaključio je čakovečki liječnik.

Dodajmo da će se u ambulanti dječje kirurgije pacijenti osobno primati jednom tjedno, i to ponedjeljkom, dok će četvrtkom biti otvorena mogućnost rješavanja doznaka i drugih potreba putem elektroničke pošte.

Šegović: nastavlja se stabilizacija sustava

V.d. ravnatelja Bolnice Igor Šegović iskoristio je priliku da zahvali upravnom vijeću i svima koji su mu ukazali povjerenje i dali mogućnost da bude na čelu ove ustanove. Ukratko je usput izvijestio o aktualnoj situaciji u čakovečkoj Bolnici.

– Ponosan sam kad vidim kakve djelatnike imamo, zdravstveno i nezdravstveno osoblje, i mislim da je red da te ljude pohvalimo i kažemo “Hvala!” na svemu što rade, što su podnijeli veliki teret za vrijeme pandemije koronavirusa te se nadam da će se i dalje truditi raditi na dobrobit naših pacijenata – rekao je Šegović i dodao da se nastavlja stabilizacija sustava.

– Da bismo nastavili stabilizaciju, bilo je potrebno postaviti voditelje na odjele na kojima ih nije bilo. Tako smo uz intenzivne razgovore uspjeli dogovoriti da odgovornost na tim odjelima preuzmu određeni kolege. Na Odjelu za kardiologiju s koronarnom jedinicom v.d. voditelja je Branko Ostrički, dr. med., a njegov zamjenik Marko Hranilović, dr. med. Službu kirurških djelatnosti preuzeli su liječnici Dražen Krištofić kao voditelj i Matija Branilović kao zamjenik, koji ujedno vodi i Odjel traumatologije. Jedan odjel koji je podnio vrlo veliki teret u pandemiji je Odjel anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine s JIL-om, tamo smo se uspjeli dogovoriti s dr. Biserkom Mustač-Hlebec da preuzme odgovornost za vođenje i dr. Milenom Hozmec-Čonkaš kao njezinom zamjenicom – otkrio je Šegović, koji je pritom podsjetio javnost na reorganizaciju trijaže, odnosno ulaska u Bolnicu, koji je ponovo moguć na glavni ulaz, dok se trijaža provodi na odjelima.

Ravnatelj je naglasio da ŽB Čakovec i nadalje sudjeluje u cijepljenju protiv koronavirusa, pozvavši sve zainteresirane građane da dođu na cijepljenje bez najave od 13 do 18 sati u prostor suterena.

Podsjetio je također da je i dalje na snazi praksa pratnje kod poroda, kao i smještaja majke uz dijete na liječenju, bez obzira na to na kojem se odjelu dijete liječi.

Smještaj je i dalje besplatan zahvaljujući sufinanciranju i empatiji koju ima Međimurska županija kao osnivač, ustvrdio je Šegović.

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje