Povežite se s nama

U fokusu

Dr. Siniša Car nudi besplatni smještaj i hranu umjetnicima u zamjenu za rad s lokalnim mališanima

Objavljeno:

- dana

Apel s Mljeta

“Spreman sam udomiti ljude, umjetnike, meni poznate i nepoznate, dati im stan i hranu kod sebe u kući, samo da dođu na otok raditi mjesec dana glazbu s djecom, možda pisce koji žele naći inspiraciju, a da zauzvrat vrate zajednici neke sadržaje. Mislim da bi se time kulturno uzdigao i pokrenuo ovaj otok.”

Inicijativa je to dr. sc. Siniše Cara, donedavno specijalista kardiologa u varaždinskoj Općoj bolnici, a danas liječnika opće prakse na Mljetu, piše DuList.

Varaždinski kardiolog na Mljet je otišao nakon što je u nemogućnosti da nađe zamjenu zbog odlaska u mirovinu, dotadašnja liječnica na Mljetu uputila javni TV apel. Javio se dr. Siniša Car i dobio posao.  Da se liječnik očigledno dobro uklopio u novu sredinu i saživio sa svojim sumještanima, piše i u DuListu.

– Dr. Car, internist-kardiolog, prije pet mjeseci napustio je operacijsku dvoranu varaždinske bolnice i zamjenio je ambulantom u Babinom polju. Mnogima teško razumljivu odluku liječnika koji je još 2011. pacijentu ugradio prvi elektrostimulator srca u Varaždinu on pojašnjava sasvim jednostavnim životnim procesom. Njegovu posebnost sasvim brzo su otkrili i novi mu sumještani, jer malo je ljudi koji dođu u novu sredinu te u kratkom vremenu, u svega pet mjeseci, ostave duboki trag u svom novom okruženju. Upravo to radi novi mljetski liječnik opće prakse – zaključuje novinar. 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje