Povežite se s nama

U fokusu

Dr. Zember smijenjena, već od danas varaždinsku bolnicu preuzima dr. Kudelić!

Objavljeno:

- dana

OČEKIVANO

Sukladno očekivanjima, dr. Sanja Zember je razriješena s mjesta ravnateljice Opće bolnice Varaždin i to već s današnjim danom!

Za smjenu su glasali predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek (HNS), Jasminka Begić (SDP) i novi član dr. Zouheir Bitar (blizak HNS-u), prim. dr. sc. Ranko Stare (predstavnik Stručnog vijeća) bio je suzdržan, dok je protiv bila samo Ljiljana Levanić (predstavnica Radničkog vijeća). 

Ispred dvorane se okupilo 40-ak liječnika i drugih građana, i to u znak potpore ravnateljici.

Predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek i članica Jasminka Begić, koji su autori sporne odluke o razrješenju, pročitali su za sve što ju terete.

Dr. Zember odbila sve razloge, Upravno vijeće sve odbilo

Dr. Zember je odbila sve razloge, no Upravno vijeće nije prihvatilo niti jedan jedini njezini argument.

Štoviše, čak su ju optužili da pokazuje nepoštovanje prema Upravnom vijeću, da je nevjerodostojna i tumači propise kako njoj odgovara.

– Iz svega proizlazi nemarno postupanje. Malo je odgovorna za zakonitost rada, a malo nije – pročitala je Jasminka Begić, koja je i autorica sporne odluke o razrješenju, u kojoj je ravnateljica smijenjena čak i zbog „verbalnog delikta“.

Nakon razrješenja dr. Zember, dr. Nenad Kudelić je, baš kao što se očekivalo, imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja, i to jednoglasno.

Glavni razlog za smjenu jest to što je dr. Zember lani omogućila liječnicima specijalizantima anekse ugovora sukladno tada važećim odredbama. U očitovanju je navela da je upravo Upravno vijeće svojim postupanjem pokazalo neozbiljnost u situaciji koju sad njoj stavljaju na teret, jer su zajedno sa županom odugovlačili rješenje, a uz to je sjednica Upravnog vijeća nezakonito bila prekinuta.

Šantek je to odbio.

– Župan je 1. rujna odgovorio ravnateljici da ne pristupa sklapanju aneksa s doktorima medicine. Notorna je činjenica da je on osoba odgovorna za osiguravanje zdravstvene zaštite – istaknuo je Šantek, koji je ustvrdio, odnosno pročitao da odluka Upravnog vijeća i župana nisu bile suprotne pozitivnim zakonskim propisima, nego „komplementarne“.

Upravno vijeće je dr. Zember smijenilo i zbog hitne infektološke ambulante, zbog toga što nije izmijenila Statut, pa čak i zbog dopisa prim. Ivana Pavličeka, šefa Neurologije, bivšeg predsjednika Upravnog vijeća, od kojeg se Stručno vijeće ogradilo kao od stručnog stava.

Dr. Zember je u očitovanju istaknula i da je cijela odluka o pokretanju njezinog razrješenja protuzakonita, suprotna Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Međutim, Jasminka Begić je ustvrdila da je ona uvjerena da je odluka sukladna zakonu.

Prim. Stare je primio zaključak Stručnog vijeća kojim su od njega zatražili da ne podrži smjenu dr. Zember, a bio je suzdržan.

Ljiljana Levanić je pak glasovala protiv smjene istaknuvši da Radničko vijeće, koje ona zastupa, u potpunosti podržava ravnateljicu.

 

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Radnici nisu na poslu, ali novi član Uprave Dobiš optimističan: Vjerovnici izrazili pozitivnu namjeru da podrže Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O cijeloj situaciji u Varteksu kontaktirali smo novog člana Uprave te tvrtke Dražena Dobiša.

Porezna uprava ˝u tišini˝ ovršila Varteks, hoće li vjerovnici postići dogovor s HBOR-om?

Potvrdio nam je da radnici prošlog tjedna nisu bili na poslu te im je godišnji produžen do ponedjeljka.

– Radnici su se vratili na posao u srijedu 17. kolovoza, no zbog situacije u Varteksu, blokada računa od strane Porezne uprave i Grada Varaždina, a iz straha za moguću neisplatu plaća za srpanj, odbili su početi s radom i zatražili produžetak godišnjeg odmora do ponedjeljka 22. kolovoza, što sam im i odobrio – kaže nam Dobiš. Navodi i kako je politika minimalnih plaća u Varteksu prisutna već dugi niz godina, više od jednog desetljeća.

Upitali smo ga i je li upoznat s informacijama da je prošlog četvrtka održan sastanak vjerovnika u HBOR-u.

– Na sastanku vjerovnika održanom u četvrtak 18.08. svi prisutni vjerovnici izrazili su pozitivnu namjeru da podrže Varteks, pregovori su i dalje u tijeku – kaže Dobiš.

Kaže i da uskoro planira sazvati sastanak s najvećim dioničarima.

– Osobno nisam u kontaktu sa najvećim dioničarima, no namjera mi je u najskorijoj budućnosti, ako okolnosti dopuste, zakazati sastanak s njima – najavljuje Dobiš. Što se tiče mogućeg štrajka, vjeruje da do njega neće doći.

– Držim da su svi radnici Varteksa duboko svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da bi mogući štrajk vrlo vjerojatno označio i kraj – kaže nam član Uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Dukat po sedmi put podigao otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno ukupno 95 lipa više od početka godine.

Otkupna cijena mlijeka ovim će povećanjem biti čak 40 posto veća u odnosu na lanjski listopad.

– Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata. Međutim, prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače. Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima – istaknuo je direktor Dukata Duško Glišić te dodao kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama. 

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao zemlja  prehrambeno ovisni o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje