Povežite se s nama

U fokusu

Dr. Zember smijenjena, već od danas varaždinsku bolnicu preuzima dr. Kudelić!

Objavljeno:

- dana

OČEKIVANO

Sukladno očekivanjima, dr. Sanja Zember je razriješena s mjesta ravnateljice Opće bolnice Varaždin i to već s današnjim danom!

Za smjenu su glasali predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek (HNS), Jasminka Begić (SDP) i novi član dr. Zouheir Bitar (blizak HNS-u), prim. dr. sc. Ranko Stare (predstavnik Stručnog vijeća) bio je suzdržan, dok je protiv bila samo Ljiljana Levanić (predstavnica Radničkog vijeća). 

Ispred dvorane se okupilo 40-ak liječnika i drugih građana, i to u znak potpore ravnateljici.

Predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek i članica Jasminka Begić, koji su autori sporne odluke o razrješenju, pročitali su za sve što ju terete.

Dr. Zember odbila sve razloge, Upravno vijeće sve odbilo

Dr. Zember je odbila sve razloge, no Upravno vijeće nije prihvatilo niti jedan jedini njezini argument.

Štoviše, čak su ju optužili da pokazuje nepoštovanje prema Upravnom vijeću, da je nevjerodostojna i tumači propise kako njoj odgovara.

– Iz svega proizlazi nemarno postupanje. Malo je odgovorna za zakonitost rada, a malo nije – pročitala je Jasminka Begić, koja je i autorica sporne odluke o razrješenju, u kojoj je ravnateljica smijenjena čak i zbog „verbalnog delikta“.

Nakon razrješenja dr. Zember, dr. Nenad Kudelić je, baš kao što se očekivalo, imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja, i to jednoglasno.

Glavni razlog za smjenu jest to što je dr. Zember lani omogućila liječnicima specijalizantima anekse ugovora sukladno tada važećim odredbama. U očitovanju je navela da je upravo Upravno vijeće svojim postupanjem pokazalo neozbiljnost u situaciji koju sad njoj stavljaju na teret, jer su zajedno sa županom odugovlačili rješenje, a uz to je sjednica Upravnog vijeća nezakonito bila prekinuta.

Šantek je to odbio.

– Župan je 1. rujna odgovorio ravnateljici da ne pristupa sklapanju aneksa s doktorima medicine. Notorna je činjenica da je on osoba odgovorna za osiguravanje zdravstvene zaštite – istaknuo je Šantek, koji je ustvrdio, odnosno pročitao da odluka Upravnog vijeća i župana nisu bile suprotne pozitivnim zakonskim propisima, nego „komplementarne“.

Upravno vijeće je dr. Zember smijenilo i zbog hitne infektološke ambulante, zbog toga što nije izmijenila Statut, pa čak i zbog dopisa prim. Ivana Pavličeka, šefa Neurologije, bivšeg predsjednika Upravnog vijeća, od kojeg se Stručno vijeće ogradilo kao od stručnog stava.

Dr. Zember je u očitovanju istaknula i da je cijela odluka o pokretanju njezinog razrješenja protuzakonita, suprotna Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Međutim, Jasminka Begić je ustvrdila da je ona uvjerena da je odluka sukladna zakonu.

Prim. Stare je primio zaključak Stručnog vijeća kojim su od njega zatražili da ne podrži smjenu dr. Zember, a bio je suzdržan.

Ljiljana Levanić je pak glasovala protiv smjene istaknuvši da Radničko vijeće, koje ona zastupa, u potpunosti podržava ravnateljicu.

 

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!