Povežite se s nama

U fokusu

Dr. Zember smijenjena, već od danas varaždinsku bolnicu preuzima dr. Kudelić!

Objavljeno:

- dana

OČEKIVANO

Sukladno očekivanjima, dr. Sanja Zember je razriješena s mjesta ravnateljice Opće bolnice Varaždin i to već s današnjim danom!

Za smjenu su glasali predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek (HNS), Jasminka Begić (SDP) i novi član dr. Zouheir Bitar (blizak HNS-u), prim. dr. sc. Ranko Stare (predstavnik Stručnog vijeća) bio je suzdržan, dok je protiv bila samo Ljiljana Levanić (predstavnica Radničkog vijeća). 

Ispred dvorane se okupilo 40-ak liječnika i drugih građana, i to u znak potpore ravnateljici.

Predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek i članica Jasminka Begić, koji su autori sporne odluke o razrješenju, pročitali su za sve što ju terete.

Dr. Zember odbila sve razloge, Upravno vijeće sve odbilo

Dr. Zember je odbila sve razloge, no Upravno vijeće nije prihvatilo niti jedan jedini njezini argument.

Štoviše, čak su ju optužili da pokazuje nepoštovanje prema Upravnom vijeću, da je nevjerodostojna i tumači propise kako njoj odgovara.

– Iz svega proizlazi nemarno postupanje. Malo je odgovorna za zakonitost rada, a malo nije – pročitala je Jasminka Begić, koja je i autorica sporne odluke o razrješenju, u kojoj je ravnateljica smijenjena čak i zbog „verbalnog delikta“.

Nakon razrješenja dr. Zember, dr. Nenad Kudelić je, baš kao što se očekivalo, imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja, i to jednoglasno.

Glavni razlog za smjenu jest to što je dr. Zember lani omogućila liječnicima specijalizantima anekse ugovora sukladno tada važećim odredbama. U očitovanju je navela da je upravo Upravno vijeće svojim postupanjem pokazalo neozbiljnost u situaciji koju sad njoj stavljaju na teret, jer su zajedno sa županom odugovlačili rješenje, a uz to je sjednica Upravnog vijeća nezakonito bila prekinuta.

Šantek je to odbio.

– Župan je 1. rujna odgovorio ravnateljici da ne pristupa sklapanju aneksa s doktorima medicine. Notorna je činjenica da je on osoba odgovorna za osiguravanje zdravstvene zaštite – istaknuo je Šantek, koji je ustvrdio, odnosno pročitao da odluka Upravnog vijeća i župana nisu bile suprotne pozitivnim zakonskim propisima, nego „komplementarne“.

Upravno vijeće je dr. Zember smijenilo i zbog hitne infektološke ambulante, zbog toga što nije izmijenila Statut, pa čak i zbog dopisa prim. Ivana Pavličeka, šefa Neurologije, bivšeg predsjednika Upravnog vijeća, od kojeg se Stručno vijeće ogradilo kao od stručnog stava.

Dr. Zember je u očitovanju istaknula i da je cijela odluka o pokretanju njezinog razrješenja protuzakonita, suprotna Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Međutim, Jasminka Begić je ustvrdila da je ona uvjerena da je odluka sukladna zakonu.

Prim. Stare je primio zaključak Stručnog vijeća kojim su od njega zatražili da ne podrži smjenu dr. Zember, a bio je suzdržan.

Ljiljana Levanić je pak glasovala protiv smjene istaknuvši da Radničko vijeće, koje ona zastupa, u potpunosti podržava ravnateljicu.

 

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje