Povežite se s nama

Međimurje

Dr. Žganec ponosio bi se Domom kulture kojeg imaju Vratišinčani

Objavljeno:

- dana

KRIŽOVO

Ovogodišnju proslavu Dana općine Vratišinec njeni su mještani obilježili brojnim društvenim, kulturnim i sportskim događanjima.

Sve je počelo na župni blagdan “Križovo“ u srijedu, 14.rujna, misnim slavljem u crkvi Uzvišenja Svetog Križa, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća kojoj su nazočili općinski čelnici, njihovi gosti i uzvanici te predstavnici brojnih udruga.

Skoro pa svemogući

Nakon što je zbor domaćeg KUD-a dr. Vinko Žganec otpjevao himnu Republike Hrvatske, okupljenima se obratila Štefanija Jambrošić, zamjenica predsjednika Općinskog vijeća. Ona je nakon pozdravnih riječi istaknula značajke ove gospodarski dobro razvijene općine koja obiluje vrijednim prirodnim resursima, te graditeljskom i prirodnom baštinom. Potom se općinski načelnik Zdravko Mlinarić, osvrnuo na sve ono što je učinjeno u proteklom razdoblju rekavši da je od prvoga dana mandata i preuzimanja odgovornosti “odlučio kako će zajedno sa suradnicima uvijek ostati realan i prikazati ono što je, ali i ono što još mora biti napravljeno“.

– U tom nastojanju nismo sami, ovisni smo o Vama i drugim institucijama vlasti. Kroz razgovor s ljudima često se može dobiti dojam da je općinska politička garnitura svemoguća, da ima sve u rukama i da je ona uvijek kriva za sve što eventualno ne funkcionira. Nažalost, ja osobno kao načelnik, a ni drugi općinski predstavnici, nismo uvijek u poziciji da odradimo sve ono što bi bilo najbolje za nas – naglasio je Mlinarić.

Podsjećamo, Vratišinec spada u red manjih općina u Međimurskoj županiji, obuhvaća dva naselja Vratišinec i Gornji Kraljevec sa zaseokom Remis, te broji 1.984 stanovnika. To je mjesto ugodno za život, u njemu već dugi niz godina Vratišinčarima na raspolaganju stoji liječnička ordinacija, stomatološka ordinacija, ljekarna te privatni dječji vrtić “Srčeko“. Polaznici potonjeg, predstavili su se okupljenima u sklopu prigodnog kulturno umjetničkog programa.

– Školu u Vratišincu i Gornjem Kraljevcu trenutno pohađa 156 učenika, dok vrtić u Vratišincu polazi 38 mališana. Još 15 njih smješteno je u ostalim vrtićima diljem našeg Međimurja, i Općina svima sufinancira od 45 do 55 posto troškova predškolskog odgoja – ističe Mlinarić.

Dodao je da Općina dodjeljuje stipendije studentima, sufinancira učenicima osnovne škole troškove za kupnju udžbenika, prijevoza i školske kuhinje. I ne samo to.
– Dodjeljujemo jednokratnu pomoć za novorođenčad i pomažemo socijalno ugroženim osobama na prijedlog socijalnog vijeća. Kako bi općina bila transparentna, neke smo zacrtane ciljeve ostvarili, dok su dugoročni u fazama pred realizaciju – ustvrdio je općinski načelnik.

U novom ruhu

Ambicija mu ne nedostaje, te do kraja svog mandata namjerava poduzeti izgradnju dvorane i proširiti školu za jedno smjensku nastavu; provesti potpunu adaptaciju Domova kulture u Vratišincu i Gornjem Kraljevcu; formirati industrijsku zonu Ciglenica i završiti potrebne radove na uređenju kanalizacije u Vratišincu i Gornjem Kraljevcu.

– Svi mi ovdje prisutni, svjedočimo tome da je naš Dom kulture u Vratišincu dobio novi sjaj. Njegovim izgledom ponosio bi se i naš velikan, dr. Vinko Žganec, etnomuzikolog svjetskog glasa – uvjeren je Mlinarić.

Drugom fazom uređenja Dom je dobio prostoriju za izlaz na binu, dograđene su i kompletno renovirane sanitarije, uređena je kanalizacija, baš kao i ulazni hol te prostor pred ulazom. Također, potpuno je obnovljen i javni toalet prilagođen osobama s posebnim potrebama. Postavljanjem, pak, finog asfaltnog tepiha u općinskom krugu, završava se vanjsko uređenje prostora.

– Narednih dana započet će radovi na adaptaciji doma u Gornjem Kraljevcu, prema dogovoru s Mjesnim odborom – zaključio je Mlinarić.
Proslava Dana općine nastavljena je u subotu seoskim igrama, natjecanjem u pikadu i visećoj kuglani na igralištu NK Sokola, nakon čega su vatrogasci priredili prezentaciju autocisterne i dječju vježbu s brentačama. Veseliji dio proslave uz nastup glazbenih sastava upotpunjen je i gurmanskim specijalitetom, odnosno izvrsnim bogračem kojeg su za posjetitelje spravili članovi Lovačkog društva “Zec“. U nedjelju su održane i dječje sportske igre, potom one za odrasle, a zatim je slijedilo dramsko popodne. Sve je kulminiralo još jednim domjenkom i zajedničkim druženjem.

DVD-u uz 90. rođendan “Pečat“ i zahvalnice

Uz bogat kulturni program u kojem su se predstavile Udruge s područja Općine, dječji vrtić “Srčeko” i škole s područja općine, svečana sjednica iskorištena je za dodjelu općinskih priznanja. Tako je Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec povodom 90. obljetnice primilo “Pečat” Općine Vratišinec. Zapovjednik Društva Mihael Grbavec također je primio “Pečat” općine kao nagradu za dugogodišnji rad u Društvu, dok su Antonija Perčić, Magdalena Šoltić i Bernard Podgorelec primili “Zahvalnicu” Općine Vratišinec.

Podsjećamo, u suradnji sa Savjetom mladih Općine Vratišinec i Općinom Vratišinec, vrijedni članovi ovog DVD-a su u razdoblju od 1. do 13. rujna sudjelovali pri obnovi dječjeg igrališta kod Osnovne škole u Vratišincu. DVD Vratišinec je još 2014. godine po prvi put obnovio spomenuto igralište koje je, nažalost, bilo uništeno od strane vandala. Općina Vratišinec postavila je i LED rasvjetu na igralištu, kako bi se spriječilo ponovno uništavanje rekvizita i prostora za igru najmlađih mještana.
 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Međimurje

U Međimurju danas 484 pozitivna slučaja, procijepljene dvije trećine stanovništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 783 uzorka, od čega je evidentirano 484 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 64,8% pozitivnih od broja testiranih.

Na trenutačnu epidemiološku situaciju u Međimurju na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije osvrnula se ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ dr. Marina Payerl-Pal.

– Peti val koronavirusa nastavio se na četvrti val te nismo imali nikakvog predaha. Posljednjih dana bilježimo velik broj oboljelih, udio pozitivnih nalaza prelazi prag od 60 % u odnosu na broj testiranja. 7-dnevna incidencija iznosi 1665, a 14-dnevna iznosi 2361 pozitivan na 100.000 stanovnika. Uspijevamo riješiti sve dnevne potrebe za PCR testiranjem, a unatoč velikom broju oboljelih nemamo velik broj hospitaliziranih, što možemo zahvaliti dobroj procijepljenosti u Međimurskoj županiji.

Naime, u Međimurskoj županiji više od 70 % stanovništva cijepljeno je barem jednom dozom, a 67,3 % stanovništva je potpuno cijepljeno. Osim visoke procijepljenosti, ono što Međimursku županiju izdvaja je i visok udio procijepljenih osoba starijih od 65. Procijepljeno je više od 80% osoba starijih od 65 godina što se pokazalo iznimno važnim u trenutnoj epidemiološkoj situaciji te im daje dodatnu sigurnost u zaštiti od koronavirusa pojavom novih sojeva – rekla je.

U protekla 24 sata oporavljeno je 105 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1916. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 98.652 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ MŽ dr. Višnja Smilović uputila je apel građanima kojima je testiranjem utvrđen pozitivan nalaz:

– Svaka osoba koja se u Međimurju testira isti dan dobiva nalaz te ukoliko se potvrdi da je pozitivna, dobiva e-mail od Epidemiološke službe s detaljnim uputama što pozitivna osoba i njeni kontakti moraju učiniti. Fizički je nemoguće stići kontaktirati sve oboljele osobe u istom danu, stoga molimo sve pozitivne osobe da budu odgovorne i da se pridržavaju pravila koja su im pojašnjena u uputama. Svaka oboljela i pozitivna osoba mora se izolirati, a bliski kontakti samoizolirati, stoga zahvaljujemo građanima na razumijevanju te ih molimo da pokažu poštovanje i odgovornost prema svojem zdravlju i zdravlju svojih bližnjih – apelirala je dr. Smilović.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 38 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpušteno je 7 pacijenata, 5 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Nema preminulih osoba.

– Ne tako davno imali smo 130 hospitaliziranih osoba, a sada ih imamo stotinjak manje, što je razlog za optimizam. No, pet osoba još uvijek je na respiratoru i naši djelatnici čine sve što mogu kako bi pomogli oboljelim pacijentima. Kako se broj pacijenata smanjuje, povećavamo broj usluga, broj operacija i smanjujemo liste čekanja.

Cijela bolnica se vratila u povećan broj usluga, a pored brige za sve pacijente i oboljele od koronavirusa te sudjelovanja u procesu cijepljenja građana, bolnički prostor je veliko gradilište jer paralelno radimo i na poboljšanju infrastrukture kako bi stvorili što bolje uvjete za rad – naglasio je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović.

U subotu cijepljenje bez najave u Murskom Središću

Sve zdravstvene ustanove na području Međimurske županije zajedno sa Stožerom civilne zaštite odlično surađuju od samog početka pandemije, a značaj sinergije vidljiv je u dobroj organizaciji procesa cijepljenja.

– Građani imaju priliku cijepiti se kada žele i kojim cjepivom žele, a tu mogućnost nemaju ni mnoge razvijenije zemlje svijeta – istaknuo je ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić koji je dodao da primarni sustav zdravstvene zaštite u Međimurju za sada dobro funkcionira unatoč velikom broju oboljelih građana, ali i zdravstvenih djelatnika.

Građani se u Međimurju mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava. U subotu, 22. siječnja 2022. godine cijepljenje bez najave će se održati u školskoj sportskoj dvorani u Murskom Središću od 9 do 13.30.

– Pomno pratimo situaciju i statistiku u Međimurju, koja nam govori da je najgore razdoblje iza nas. U 11. mjesecu imali smo više od 130 hospitaliziranih osoba, no ono što se i tada pokazalo najvažnijim je da imamo održiv zdravstveni sustav. Obavljamo izuzetno puno testiranja dnevno, jučer imamo gotovo 800 uzetih uzoraka, što potvrđuje da djelatnici naših zdravstvenih ustanova svakodnevno odrađuju ogroman posao i na tome smo im zahvalni. Unatoč većem broju oboljelih, važno je da nam zdravstveni sustav funkcionira, da se nastava nesmetano odvija te da pritom pazimo jedni na druge – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Veći broj oboljelih odrazio se i na obrazovni sustav te su pojedine škole u Međimurskoj županiji prešle na online model nastave, no pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak naglasila je da je stav Županije da se škole ne smiju zatvarati te se nastava mora što je više moguće odvijati u učionicama.

– Zatvaranje škola ne bi značajno pomoglo u sprječavanju širenja bolesti, a odmoglo bi roditeljima i djeci za koju je važnije da su u školama. Naš je zahtjev da svaki ravnatelj pomno razmotri epidemiološku situaciju u svojoj školi te sa školskim liječnikom donese odluku koji razredi moraju na online nastavu i kakav će to imati utjecaj na organizaciju nastave – pojasnila je pročelnica Novak dodavši da svaka škola ima drugačiju epidemiološku situaciju koja se mijenja iz tjedna u tjedan.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec zahvalio je svima koji sudjeluju u sprječavanju širenja koronavirusa te je pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera i odazovu na cijepljenje.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinje 11. izdanje Kros lige: u subotu start 1. kola popularne „Globetke“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Atletski klub Međimurje

Iz Atletskog kluba Međimurje pozivaju sve zainteresirane trkače da im se pridruže u novom, 11. izdanju popularne Kros lige „Globetka“. Predviđeno je održavanje osam kola od kojih će se pet trčati u prvom dijelu sezone, a tri u drugom.

– No, poučeni situacijom u posljednje dvije godine u kojima su se zbog pandemije koronavirsa uvodile rigorozne mjere, nije isključeno i odgađanje ili otkazivanje utrka, što se nadamo ipak neće dogoditi – poručuju organizatori.

Prvo kolo na rasporedu je već ove subote, 22. siječnja, sa startom u 13 sati. Sljedeća kola, ukoliko ne bude odgoda ili otkazivanja trebala bi se odvijati prema sljedećem rasporedu: 2. kolo – 8. ožujka u 17 sati, 3. kolo – 12. travnja u 18 sati, 4. kolo – 3. svibnja u 18 sati, 5. kolo – 7. lipnja u 19 sati, 6. kolo – 6. rujna u 18 sati, 7. kolo – 4. listopada u 17 sati i 8. kolo – 12. studenoga u 14 sati.

Trkači će moći sudjelovati na dvije trase za trčanje i to onoj od 7,8 kilometara te kraćoj od 3,6 kilometara. Starta se s razmakom od pet minuta s time da najprije startaju trkači i hodači na kraćoj dionici, a nakon njih oni na dužoj. Start i cilj se nalaze na pješačkoj stazi u Ulici Globetka preko puta stadiona Sportsko rekreacijskog centra Mladost.

– Kros liga je namijenjena građanstvu, bilo da je riječ o sportašima ili rekreativcima, uz mogućnost svladavanja staze trčanjem ili hodanjem. Bodovanje i podjela nagrada za ukupni poredak obavit će se za trkače na obje dionice u kategoriji juniorki i juniora, seniorki i seniora te veteranki i veterana, dok hodači imaju samo jednu kategoriju. U ukupan zbroj bodova ulazi šest najboljih kola za svakog natjecatelja, a za sudjelovanje u sedam ili osam utrka može se osvojiti po 10 bonus bodova – dodaju iz AK Međimurje.

Startnina za sudjelovanje u svih osam kola iznosi 150 kuna ukoliko se iznos plaća odjednom. Ako se pak sudionik odluči plaćati svaku utrku zasebno tada sudjelovanje po kolu iznosi 30 kuna.

Po završetku natjecanje najboljim pojedincima bit će uručena nagrade. Po troje prvoplasiranih u svim kategorijama dobit će medalje, a troje najboljih u ukupnom poretku u ženskoj i muškoj konkurenciji svoje će vitrini obogatiti i peharima. Svi sudionici koji nastupe na barem četiri kola ili koji će uplatiti ukupni iznos startnine od 150 kuna odjednom, na poklon dobivaju majicu s obilježjima Kros lige „Globetka“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje