Povežite se s nama

Međimurje

Dr. Žganec ponosio bi se Domom kulture kojeg imaju Vratišinčani

Objavljeno:

- dana

KRIŽOVO

Ovogodišnju proslavu Dana općine Vratišinec njeni su mještani obilježili brojnim društvenim, kulturnim i sportskim događanjima.

Sve je počelo na župni blagdan “Križovo“ u srijedu, 14.rujna, misnim slavljem u crkvi Uzvišenja Svetog Križa, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća kojoj su nazočili općinski čelnici, njihovi gosti i uzvanici te predstavnici brojnih udruga.

Skoro pa svemogući

Nakon što je zbor domaćeg KUD-a dr. Vinko Žganec otpjevao himnu Republike Hrvatske, okupljenima se obratila Štefanija Jambrošić, zamjenica predsjednika Općinskog vijeća. Ona je nakon pozdravnih riječi istaknula značajke ove gospodarski dobro razvijene općine koja obiluje vrijednim prirodnim resursima, te graditeljskom i prirodnom baštinom. Potom se općinski načelnik Zdravko Mlinarić, osvrnuo na sve ono što je učinjeno u proteklom razdoblju rekavši da je od prvoga dana mandata i preuzimanja odgovornosti “odlučio kako će zajedno sa suradnicima uvijek ostati realan i prikazati ono što je, ali i ono što još mora biti napravljeno“.

– U tom nastojanju nismo sami, ovisni smo o Vama i drugim institucijama vlasti. Kroz razgovor s ljudima često se može dobiti dojam da je općinska politička garnitura svemoguća, da ima sve u rukama i da je ona uvijek kriva za sve što eventualno ne funkcionira. Nažalost, ja osobno kao načelnik, a ni drugi općinski predstavnici, nismo uvijek u poziciji da odradimo sve ono što bi bilo najbolje za nas – naglasio je Mlinarić.

Podsjećamo, Vratišinec spada u red manjih općina u Međimurskoj županiji, obuhvaća dva naselja Vratišinec i Gornji Kraljevec sa zaseokom Remis, te broji 1.984 stanovnika. To je mjesto ugodno za život, u njemu već dugi niz godina Vratišinčarima na raspolaganju stoji liječnička ordinacija, stomatološka ordinacija, ljekarna te privatni dječji vrtić “Srčeko“. Polaznici potonjeg, predstavili su se okupljenima u sklopu prigodnog kulturno umjetničkog programa.

– Školu u Vratišincu i Gornjem Kraljevcu trenutno pohađa 156 učenika, dok vrtić u Vratišincu polazi 38 mališana. Još 15 njih smješteno je u ostalim vrtićima diljem našeg Međimurja, i Općina svima sufinancira od 45 do 55 posto troškova predškolskog odgoja – ističe Mlinarić.

Dodao je da Općina dodjeljuje stipendije studentima, sufinancira učenicima osnovne škole troškove za kupnju udžbenika, prijevoza i školske kuhinje. I ne samo to.
– Dodjeljujemo jednokratnu pomoć za novorođenčad i pomažemo socijalno ugroženim osobama na prijedlog socijalnog vijeća. Kako bi općina bila transparentna, neke smo zacrtane ciljeve ostvarili, dok su dugoročni u fazama pred realizaciju – ustvrdio je općinski načelnik.

U novom ruhu

Ambicija mu ne nedostaje, te do kraja svog mandata namjerava poduzeti izgradnju dvorane i proširiti školu za jedno smjensku nastavu; provesti potpunu adaptaciju Domova kulture u Vratišincu i Gornjem Kraljevcu; formirati industrijsku zonu Ciglenica i završiti potrebne radove na uređenju kanalizacije u Vratišincu i Gornjem Kraljevcu.

– Svi mi ovdje prisutni, svjedočimo tome da je naš Dom kulture u Vratišincu dobio novi sjaj. Njegovim izgledom ponosio bi se i naš velikan, dr. Vinko Žganec, etnomuzikolog svjetskog glasa – uvjeren je Mlinarić.

Drugom fazom uređenja Dom je dobio prostoriju za izlaz na binu, dograđene su i kompletno renovirane sanitarije, uređena je kanalizacija, baš kao i ulazni hol te prostor pred ulazom. Također, potpuno je obnovljen i javni toalet prilagođen osobama s posebnim potrebama. Postavljanjem, pak, finog asfaltnog tepiha u općinskom krugu, završava se vanjsko uređenje prostora.

– Narednih dana započet će radovi na adaptaciji doma u Gornjem Kraljevcu, prema dogovoru s Mjesnim odborom – zaključio je Mlinarić.
Proslava Dana općine nastavljena je u subotu seoskim igrama, natjecanjem u pikadu i visećoj kuglani na igralištu NK Sokola, nakon čega su vatrogasci priredili prezentaciju autocisterne i dječju vježbu s brentačama. Veseliji dio proslave uz nastup glazbenih sastava upotpunjen je i gurmanskim specijalitetom, odnosno izvrsnim bogračem kojeg su za posjetitelje spravili članovi Lovačkog društva “Zec“. U nedjelju su održane i dječje sportske igre, potom one za odrasle, a zatim je slijedilo dramsko popodne. Sve je kulminiralo još jednim domjenkom i zajedničkim druženjem.

DVD-u uz 90. rođendan “Pečat“ i zahvalnice

Uz bogat kulturni program u kojem su se predstavile Udruge s područja Općine, dječji vrtić “Srčeko” i škole s područja općine, svečana sjednica iskorištena je za dodjelu općinskih priznanja. Tako je Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec povodom 90. obljetnice primilo “Pečat” Općine Vratišinec. Zapovjednik Društva Mihael Grbavec također je primio “Pečat” općine kao nagradu za dugogodišnji rad u Društvu, dok su Antonija Perčić, Magdalena Šoltić i Bernard Podgorelec primili “Zahvalnicu” Općine Vratišinec.

Podsjećamo, u suradnji sa Savjetom mladih Općine Vratišinec i Općinom Vratišinec, vrijedni članovi ovog DVD-a su u razdoblju od 1. do 13. rujna sudjelovali pri obnovi dječjeg igrališta kod Osnovne škole u Vratišincu. DVD Vratišinec je još 2014. godine po prvi put obnovio spomenuto igralište koje je, nažalost, bilo uništeno od strane vandala. Općina Vratišinec postavila je i LED rasvjetu na igralištu, kako bi se spriječilo ponovno uništavanje rekvizita i prostora za igru najmlađih mještana.
 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje