Povežite se s nama

Međimurje

Dr. Žganec ponosio bi se Domom kulture kojeg imaju Vratišinčani

Objavljeno:

- dana

KRIŽOVO

Ovogodišnju proslavu Dana općine Vratišinec njeni su mještani obilježili brojnim društvenim, kulturnim i sportskim događanjima.

Sve je počelo na župni blagdan “Križovo“ u srijedu, 14.rujna, misnim slavljem u crkvi Uzvišenja Svetog Križa, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća kojoj su nazočili općinski čelnici, njihovi gosti i uzvanici te predstavnici brojnih udruga.

Skoro pa svemogući

Nakon što je zbor domaćeg KUD-a dr. Vinko Žganec otpjevao himnu Republike Hrvatske, okupljenima se obratila Štefanija Jambrošić, zamjenica predsjednika Općinskog vijeća. Ona je nakon pozdravnih riječi istaknula značajke ove gospodarski dobro razvijene općine koja obiluje vrijednim prirodnim resursima, te graditeljskom i prirodnom baštinom. Potom se općinski načelnik Zdravko Mlinarić, osvrnuo na sve ono što je učinjeno u proteklom razdoblju rekavši da je od prvoga dana mandata i preuzimanja odgovornosti “odlučio kako će zajedno sa suradnicima uvijek ostati realan i prikazati ono što je, ali i ono što još mora biti napravljeno“.

– U tom nastojanju nismo sami, ovisni smo o Vama i drugim institucijama vlasti. Kroz razgovor s ljudima često se može dobiti dojam da je općinska politička garnitura svemoguća, da ima sve u rukama i da je ona uvijek kriva za sve što eventualno ne funkcionira. Nažalost, ja osobno kao načelnik, a ni drugi općinski predstavnici, nismo uvijek u poziciji da odradimo sve ono što bi bilo najbolje za nas – naglasio je Mlinarić.

Podsjećamo, Vratišinec spada u red manjih općina u Međimurskoj županiji, obuhvaća dva naselja Vratišinec i Gornji Kraljevec sa zaseokom Remis, te broji 1.984 stanovnika. To je mjesto ugodno za život, u njemu već dugi niz godina Vratišinčarima na raspolaganju stoji liječnička ordinacija, stomatološka ordinacija, ljekarna te privatni dječji vrtić “Srčeko“. Polaznici potonjeg, predstavili su se okupljenima u sklopu prigodnog kulturno umjetničkog programa.

– Školu u Vratišincu i Gornjem Kraljevcu trenutno pohađa 156 učenika, dok vrtić u Vratišincu polazi 38 mališana. Još 15 njih smješteno je u ostalim vrtićima diljem našeg Međimurja, i Općina svima sufinancira od 45 do 55 posto troškova predškolskog odgoja – ističe Mlinarić.

Dodao je da Općina dodjeljuje stipendije studentima, sufinancira učenicima osnovne škole troškove za kupnju udžbenika, prijevoza i školske kuhinje. I ne samo to.
– Dodjeljujemo jednokratnu pomoć za novorođenčad i pomažemo socijalno ugroženim osobama na prijedlog socijalnog vijeća. Kako bi općina bila transparentna, neke smo zacrtane ciljeve ostvarili, dok su dugoročni u fazama pred realizaciju – ustvrdio je općinski načelnik.

U novom ruhu

Ambicija mu ne nedostaje, te do kraja svog mandata namjerava poduzeti izgradnju dvorane i proširiti školu za jedno smjensku nastavu; provesti potpunu adaptaciju Domova kulture u Vratišincu i Gornjem Kraljevcu; formirati industrijsku zonu Ciglenica i završiti potrebne radove na uređenju kanalizacije u Vratišincu i Gornjem Kraljevcu.

– Svi mi ovdje prisutni, svjedočimo tome da je naš Dom kulture u Vratišincu dobio novi sjaj. Njegovim izgledom ponosio bi se i naš velikan, dr. Vinko Žganec, etnomuzikolog svjetskog glasa – uvjeren je Mlinarić.

Drugom fazom uređenja Dom je dobio prostoriju za izlaz na binu, dograđene su i kompletno renovirane sanitarije, uređena je kanalizacija, baš kao i ulazni hol te prostor pred ulazom. Također, potpuno je obnovljen i javni toalet prilagođen osobama s posebnim potrebama. Postavljanjem, pak, finog asfaltnog tepiha u općinskom krugu, završava se vanjsko uređenje prostora.

– Narednih dana započet će radovi na adaptaciji doma u Gornjem Kraljevcu, prema dogovoru s Mjesnim odborom – zaključio je Mlinarić.
Proslava Dana općine nastavljena je u subotu seoskim igrama, natjecanjem u pikadu i visećoj kuglani na igralištu NK Sokola, nakon čega su vatrogasci priredili prezentaciju autocisterne i dječju vježbu s brentačama. Veseliji dio proslave uz nastup glazbenih sastava upotpunjen je i gurmanskim specijalitetom, odnosno izvrsnim bogračem kojeg su za posjetitelje spravili članovi Lovačkog društva “Zec“. U nedjelju su održane i dječje sportske igre, potom one za odrasle, a zatim je slijedilo dramsko popodne. Sve je kulminiralo još jednim domjenkom i zajedničkim druženjem.

DVD-u uz 90. rođendan “Pečat“ i zahvalnice

Uz bogat kulturni program u kojem su se predstavile Udruge s područja Općine, dječji vrtić “Srčeko” i škole s područja općine, svečana sjednica iskorištena je za dodjelu općinskih priznanja. Tako je Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec povodom 90. obljetnice primilo “Pečat” Općine Vratišinec. Zapovjednik Društva Mihael Grbavec također je primio “Pečat” općine kao nagradu za dugogodišnji rad u Društvu, dok su Antonija Perčić, Magdalena Šoltić i Bernard Podgorelec primili “Zahvalnicu” Općine Vratišinec.

Podsjećamo, u suradnji sa Savjetom mladih Općine Vratišinec i Općinom Vratišinec, vrijedni članovi ovog DVD-a su u razdoblju od 1. do 13. rujna sudjelovali pri obnovi dječjeg igrališta kod Osnovne škole u Vratišincu. DVD Vratišinec je još 2014. godine po prvi put obnovio spomenuto igralište koje je, nažalost, bilo uništeno od strane vandala. Općina Vratišinec postavila je i LED rasvjetu na igralištu, kako bi se spriječilo ponovno uništavanje rekvizita i prostora za igru najmlađih mještana.
 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Međimurje

Potpisivanje ugovora s Međimurskom županijom: „Prijateljima životinja“ 200.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je u ponedjeljak, 25. siječnja, Ugovor vrijedan 200.000 kuna s udrugom „Prijatelji životinja“, koja djeluje od 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja te zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja na području Međimurske županije.

Predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Aleksandra Hampamer objasnila je da je riječ o najvećem skloništu za napuštene životinje u Hrvatskoj te na površini od 15.000 četvornih metara svakodnevno skrbe o 300 napuštenih pasa osiguravajući im smještaj do udomljenja, veterinarsku skrb, hranu, cijepljenje, sterilizaciju i udomljavanje.

Kroz godinu organiziraju 30-ak radnih volonterskih akcija s ciljem podizanja svijesti zajednice o odgovornom odnosu prema životinjama i udomljavanju napuštenih pasa.

Ove godine sklonište za napuštene životinje obilježava 20 godina rada, a Međimurska županija već četvrtu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva županija u Hrvatskoj koja kontinuirano financira sklonište, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

– Sklonište se iz godine u godinu širi te vjerujemo da će ova sredstva iskoristiti u dobre svrhe, kako bi dodatno poboljšali skrb o napuštenim životinjama – kazao je župan Posavec, podsjetivši da s Udrugom „Prijatelji životinja“ sudjeluju u dva projekta: „S.N.A.G.A. života“ te „Anima mundi“.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju evidentirano pet novih slučajeva zaraze, a preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testiranjima PCR metodom, brzim antigenskim testovima, kliničkim slikama i informacijama o pozitivnim slučajevima iz drugih županija, evidentirano je 5 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19, priopćio je 25. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 34 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 272.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 54 pacijenta pozitivna na COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su također 4 pacijenta.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati