Povežite se s nama

Život i društvo

Dragica Kolar iz Križanča kod Cestice proslavila veliki, 90. rođendan

Objavljeno:

- dana

SLAVLJE

Pred 90 godina, 27. rujna 1927. u obiteljskoj kući na adresi Križanče 26, u župi Sveta Barbara Natkrižovljan, u općini Cestica, rodila se Dragica, kći Slavka Pongračića i Marije.

Na rođendanskom slavlju, majke, bake, prabake i praprabake okupila su cijela obitelj, i oni iz Hrvatske i oni koji su već davno odselili u Austriju i Sloveniju. Slavlje je priređeno u kući u kojoj se i baka Dragica rodila, a slavlje se protegnulo do kasnih večernjih sati. Nakon što je puhnula u svijećice na velikoj rođendanskoj torti, vesela i energična baka Dragica uhvatila se u kolo s rodbinom pa zaplesala na muziku Glazbenih bečara.

Kad su se čestitari razišli Dragica Kolar je ostala sama u svojoj rodnoj kući, gdje živi za lijepog doba godine i uz kućanske špslove sama radi u vinogradu. Tek zimi nevoljko odlazi kod kćeri i zeta u Slavoniju.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje