Povežite se s nama

Međimurje

Međimurskim vatrogascima stižu nova vozila i oprema

Objavljeno:

- dana

Vatrogastvo

Grad Mursko Središće brine za svoje vatrogasce te uvijek u prvi plan stavlja činjenicu da je riječ o dobrovoljcima koji su na korist cijeloj zajednici i koji brinu za sugrađane i njihovu imovinu.

Grad je u 2016. godini za DVD Mursko Središće iz proračuna izdvojio 146.700 kuna kapitalne donacije za kupnju novoga kombi vozila te još 35.000 kuna za redovne djelatnosti. Za DVD Peklenica izdvojeno je 143.000 kuna za nabavu novoga navalnog vozila i 8.000 kuna za redovne djelatnosti, te za DVD Križovec 8.000 kuna kapitalne donacije za troškove pokrivanja krovišta i zidarskih radova na zgradi DVD-a i još 20.000 kuna za redovne djelatnosti. Grad će i u 2017. godini izdvojiti značajna sredstva potrebna za kvalitetan rad svih triju društava. Tako je na sastanku održanom 17. siječnja, na kojem su prisustvovali gradonačelnik Dražen Srpak te čelnici i predstavnici spomenutih DVD-a, dogovoreno da će se u 2017. godini za DVD Mursko Središće izdvojiti 105.000 kuna za nova vatrogasna zaštitna odijela, 25.000,00 kuna za nove stolove i stolove u Vatrogasnom domu te 25.000,00 kuna za redovne djelatnosti. Za opremanje maloga navalnog vozila za DVD Peklenica izdvojit će se 40.000 kuna i 20.000 kuna za redovne djelatnosti. U 2017. godini za DVD Križovec osigurana su sredstva od 100.000 kuna za kupnju novoga maloga navalnog vozila, a u 2018. godini još 50.000 kuna za opremanje istog. Gradonačelnik Dražen Srpak obvezuje se osigurati elektro potopne pumpe iz robne rezerve za sva tri DVD-a.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: „Necertificirano sjeme smanjuje prinose“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković još se jednom osvrnula na Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je izazvao puno polemika u javnosti, ustvrdivši da na vidi razlog za odgodom njegova donošenja.

– Riječ je o redovnoj proceduri u Hrvatskom saboru, gdje će se tijekom dvaju čitanja provjeriti je li što propušteno – izjavila je ministrica Vučković.

Dodala je da su mali proizvođači izuzeti od certificiranja i dorade, baš kao i ekološki poljoprivrednici te da određene informacije iznesene u javnosti nisu točne.

– Imamo velik problem zbog korištenja necertificiranog sjemena, a koristi se prosječno na 20 posto velikih površina. To značajno smanjuje prinose i to je teška tema. Razmišljamo neke primjedbe otkloniti uvođenjem posebnih potpora. Nastojat ćemo ubuduće malo bolje voditi dijalog – zaključila je Vučković.

Na prijedlog novoga Zakona su krajem 2020. godine reagirali Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“ i Udruga OPG-ova Hrvatske „Život“, ocijenivši ga nedorečenim.

Nastavite čitati

Međimurje

Preminuo Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Grahovec

U Međimurju danas tužna vijest: u 72. godini preminuo je Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja.

Lik Đure z Međimurja, zabavljača koji je desetljećima uveseljavao Međimurce i žitelje susjednih regija, ostvarivao se putem priča o malome čovjeku i njegovim naporima. Prije triju godina uručena mu je Povelja Međimurske županije kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad i doprinos kulturno-umjetničkomu amaterizmu.

Posljednji ispraćaj održat će se u krugu obitelji.

Nastavite čitati