Povežite se s nama

U fokusu

Drama u Zagrebu: Međimurci preuzeli plinski biznis u glavnom gradu, opskrbljivat će 290.000 korisnika

Objavljeno:

- dana

Gradska plinara Zagreb-Opskrba navodno više neće opskrbljivati plinom oko 290.000 korisnika u Zagrebu, a posao preuzima Međimurje plin iz Čakovca.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon objave neslužbenih informacija u srijedu je sazvao hitnu konferenciju za medije, piše Indeks.

Ovakav razvoj događaja ne čudi, jer nedavno je objavljeno da je Gradska plinara na natječaju drugi put u mjesec dana ponudila višu maržu od konkurentskog Međimurje plina.

– Imamo neslužbenu informaciju da je HERA odlučila dati zagrebačko područje drugoj firmi – rekao je Tomašević. 

I dodao:

– GPZO je u gubitku od 70 milijuna eura zbog ugovora za poslovne korisnike koje je uprava potpisala dva dana nakon početka njegovog imenovanja, zbog čega je ponuda morala biti ovakva. HERA nije tražila da imate plin ni osigurano financiranje. Doslovno ste mogli tek osnovati firmu i reći da ćete, ako pobijedite na natječaju, tek onda naći plin. Kakav je to natječaj? – upitao je Tomašević.

Sviđao se zagrebački gradonačelnik nekome ili ne, on je zapravo ukazao na niz nelogičnosti koje mogu itekako poremetiti sve što se podrazumjeva pod „plinskim biznisom.

Primjerice, Međimurci samo prodaju plin. Oni su opskrbljivači, a Zagrebačka plinara operater sustava. Problem je što 80% prihoda dolazi iz opskrbe,  tako  da se GPZO teško može pokriti, ističe naš sugovornik koji želi ostati anoniman.

– U Hrvatskoj je moguće zamisliti situaciju da dođu „Rusi“ s damping cijenom i „pojedu sve“. Hrvatske plinare tada ostanu bez prihoda i ne ulažu u obnovu mreže i ispitivanja propuštanja… Onog trenutka kada mreža kolabira, taj isti „Rus“ će se povući iz posla i tada sve staje. Nemate koga zvati da vam proda plin, odnosno da vas opskrbi jer nitko od plinara ne ugovara / kupuje puno više plina nego što mu je potrebno – ističe.

Srećom po korisnike u Varaždinu, Termoplin je navodno dobio natječaj za prodaju plina te je opskrbljivač i operater sustava.

Više o svemu pročitajte OVDJE

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje