Povežite se s nama

Sport

Drastične kazne za huligane!

Objavljeno:

- dana

NOGOMET

Ivan Novak, tajnik Županijskog nogometnog saveza Varaždin prokomentirao je početak prvenstva u županijskim nogometnim ligama, te Međužupanijskoj ligi Čakovec – Varaždin te 3. HNL Istok.

 

– ŽNS Varaždin je za ovu natjecateljsku sezonu pripremio maksimalno sve što se trebalo pripremiti. Pet kola je odigrano u svim ligama i kategorijama na području ŽNS Varaždin i NS Ludbreg te Središta Sjever.  To je oko 40 liga koje se obrađuju u kancelariji ŽNS Varaždin.  Iako se sve odvija po rasporedu imamo određenih poteškoća, a to se vidi u natjecanjima u mlađim uzrasnim kategorijama. Sad se vidi da naš prijedlog, koji smo dali prije godinu dana. On se odnosi na promjenu sustava natjecanja jer smo kroz analize vidjeli da dio klubova ima problema s mlađim uzrasnim kategorijama, odnosno da nemaju dovoljan broj djece. Predložili smo jedinstvene 1.i 2. županijsku ligu, te dvije 3. županijske lige u kojima klubovi ne bi bilo obavezni imati podmladak. Već u ovim prvim kolima vidimo da će biti velikih problema za pojedine klubove sadašnjih 2.županijskih liga. U NS Ludbreg nema većih problema što se toga tiče. Tako da će morati doći do promjene sustava natjecanja i klubovi koji nemaju mlađe uzrasne kategorije igrat će 3. Županijsku ligu.   To će biti potpuno amaterska liga u kojima će klubovi imati samo jednu ekipu i to seniorsku. Ta liga bit će najjeftinija te će se pružiti klubovima mogućnost da kroz određeno vrijeme organiziraju rad s mladima i tako se priključe 2. županijskoj ligi.  

Kakav je inače rad s mlađim uzrasnim kategorijama u klubovima?

Inače što se tiče rada s mlađim uzrasnim kategorijama tu moramo sa trenerskom organizacijom na viši nivo podići rad s mladima. Bez obzira što imamo velik broj licenciranih trenera vidljivo je da se u pojedinim sredinama ne radi dovoljno s mladima a posljedica toga je onda i neimanje djece u klubovima. Mislim da djece ima, samo sa djecom treba znati raditi, treba ih animirati i motivirati. Postoje i objektivni problemi kao npr. veći broj klubova na malom području. Pa tako ima općina sa tri četiri kluba a postoji jedna ili dvije škole koje gravitiraju tom centru i logično je da nema djece za sve klubove. Za te sredine ćemo ponuditi rješenje da se formira jedna škola nogometa u kojoj će raditi treneri iz svih klubova a na kraju da se za natjecanje formiraju ekipe za sve klubove. Kako se ne bi ponovilo da jedan klub ima 30 ili 40 djece a drugi nema niti 10.

Suci su također česta tema u nogometnim krugovima.

Sljedeće što nas čini nezadovoljnima je manjak kvalitetnih sudaca. Događa se veliki odljev sudaca a sve teže je doći do novih kandidata za polaganje sudačkog ispita. Ne znam koji su razlozi, a mi činimo sve da animiramo što veći broj igrača da se prijave. Očigledno ćemo morati još više raditi s klubovima kako bi objasnili potrebu većeg broja sudaca ali i težinu njihova posla te mogućih pogrešaka, te kako nema razloga da se suci verbalno i fizički napadaju. Naravno da i to može biti razlog manjeg broja sudaca. Svi se moramo ponašati u okviru fair play-a i moramo respektirati odluke sudaca. Zauzeli smo stav da  ćemo drastično kažnjavati fizičko nasilje na utakmicama.

Uobičajeno, kao Savez financijski potpomažete klubove.

U dijelu financijskog poslovanja uspjeli smo namaknuti sredstva i zaokružili smo jednu cijelu sezonu. Klubove smo oslobodili kompletne kotizacije za natjecanja, u što je uloženo 160.000 kn. Također smo sami financirali liječnički pregled za igrače mlađe od 16 godina kod ovlaštenog liječnika sportske medicine, po principu za svaki plaćeni pregled jednog seniora jedan mladi igrač ima besplatan pregled. Na početku sezone donijeli smo i novi pravilnik o kažnjavanju kojim su sada obuhvaćene i službene osobe.

U Međužupanijskoj ligi najviše se sada govori kroz prizmu izgreda na utakmici NK Varteks.

U Međužupanijskoj ligi ČK –VŽ situacija je zadovoljavajuća. Zadržali smo šest klubova s varaždinskog područja u ligi. Ivančica je ispala a Varteks smo ubacili u ligu. Klubovi su stabilni i maju dobre rezultate. Ono s čime nismo zadovoljni je  događaj s utakmice na kojoj je gostovao NK Varteks, kada su navijači Varteksa napravili eksces,  gdje je došlo i do fizičkih obračuna između navijača. ŽNS Varaždin, kao voditelj natjecanja činimo sve kroz stručne službe, a disciplinski sudac vodi postupak i budite uvjereni da ćemo drastično kazniti sve inicijatore, sve vinovnike tog nemilog događaja. Smatram da Savez nije zaslužio da mu se na takav način vraća ono što smo mi učinili za klubove, pa tako i za NK Varteks.  Postupak se vodi točno prema disciplinskom pravilniku HNS-a i na kraju dok se svi očituju donijet će se odluka. Sigurno će biti drastična kako bi bila primjer za sve one drugo koji bi pomislili da se tako nešto može raditi na našim terenima.

Treća liga ove sezone donijela nam je novi NK Varaždin i stari NK Podravina, međutim u oba kluba javila su se poteškoće.

Što se tiče NK Podravina tamo se dogodio preokret što se tiče funkcioniranja kluba, novi su ljudi u klubu ali najvažnije je da su Podravina i Varaždin zadržali status trećeligaša. U suradnji s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom, koji su pokrenuli inicijativu za stabilizaciju NK Varaždin aktivno smo se uključili u organizaciju kluba. Klub je trebalo organizirati na drugačiji način i tu smo u dobrom dijelu uspjeli, te je tu misija ŽNS Varaždin završila. Sada je na onima koji žele dobro NK Varaždin da se klubu osiguraju financije za nesmetano daljnje funkcioniranje. Ulaskom u klub pronašli smo način da se isplati dvije zaostale plaće te da se isplatila i još jedna plaća svim zaposlenicima kluba. Zahvaljujući predsjedniku ŽNS Nenadu  Horvatiću i meni amo u klub na svoja imena i prezimena dobili 150.000 kn za prvobitno funkcioniranje. ŽNS Varaždin dalje ne može i svi kojima je klub prirastao srcu od gospodarstva do Grada i Županije  moraju pomoći. Sad je prilika za sve one koji su do sada pričali u kuloarima kako im je klub prirastao srce da to i pokažu. NK Varaždin je bio i treba biti i dalje perjanica sporta i nositelj kvalitete ali sad je vrijeme da svi stavimo „glave skupa“  i da u dogledno vrijeme stabiliziramo klub zajedno sa školom nogometa, koja već sada funkcionira vrlo dobro. Primarni cilj bi zatim trebao biti da kroz dvije, tri godine klub igra drugu ligu. Bez tih ljudi, bez te pomoći klub nema perspektivu i da se može dogoditi da klub rezultatski ali i kroz funkcioniranje neće moći izdržati 3. ligu, onda i cijeli ovaj projekt nije niti imao smisla. Svi u ŽNS Varaždin smo optimisti da će i Gard i Županija pomoći klubu, mi ćemo pomagati kao i do sada, ne samo NK Varaždin nego i svim klubovima.     

Izvor:
Foto:

Sport

FC Kovačić obranio titulu prvaka Hrvatske i potvrdio dominaciju kod seniora i juniora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: FC Kovačić

Na Prvenstvu Hrvatske za juniore i seniore Fight Club Kovačić Varaždin obranio je titulu prošlogodišnjeg prvaka Hrvatske te potvrdio dominaciju u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Prvaci Hrvatske su Luka Sakač, Emanuel Šprem, Hana Komes, Borna Tuk i  Lorena Ožura. 

Druga mjesta osvojili su Luka Pokos, Patrik Vučković, Mate Medenjak, Melani Šipek i Sara Bencek, dok su treća mjesta osvojili Fran Viknović, Theo Ledić, Erik Haramina, Jakob Kranjčić, Paolo Žignić,  Luka Starčević i Roko Galunić. 

Bez medalje su ostali Mateo Šimek, Elvis Šipek i David Vugrinčić.  Na žalost kapetan ekipe i višestruki prvak Hrvatske u savateu i boksu Tristan Talan nije imao borbu jer je protivnik par minuta prije borbe odustao. 

– Svi ovi borci prošli su sportske škole Fight Cluba Kovačić od dječje igraonice, kadeta pa do juniora i seniora. Sada slijedi priprema za prvenstvo Hrvatske u boksu koje se održava početkom svibnja – ističu iz FC Kovačić.

Nastavite čitati

Sport

Šafarić: Naš drugi gol “pripitomio” je Rudeš i utakmicu smo mirno priveli kraju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varaždina u ponedjeljak, 22. travnja stigli su do osme prvenstvene pobjede pobijedivši Rudeš s 2:0 u 31. kolu SuperSport HNL-a.

– Bili smo koncentrirani od samoga početka. Vidjeli smo ranije kako Rudeš može biti opasan. Dogovorili smo maksimalnu koncentraciju od prve minute, iako mislim da smo kvalitetnija ekipa od protivnika, morali smo to dokazati na terenu – rekao je Nikola Šafarić, trener Varaždina i dodao da je njegova ekipa mirno susret privela kraju.

– Jako dobro smo iskontrolirali samu utakmicu. Naš drugi gol je ‘pripitomio’ Rudeš i onda smo priveli mirno utakmicu kraju. Unatoč tom dobrom početku Rudeša, nismo se pribojavali kazne. Vidjeli smo da dobro izgledamo, da dobro stojimo na terenu. Vjerovali smo da će i njihov ritam pasti. Danas je sve bilo na nama i sve je dobro odrađeno – zaključio je Šafarić.

Slijedi susret 32. kola protiv Dinama u subotu, 27. travnja u 17 sati.

Izvor: tportal

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje